Quantcast
Channel: Prima Pagina - Viaţa Liberă Galaţi - Viaţa Liberă Galaţi
Viewing all 12903 articles
Browse latest View live

Pe 2020, cu 500 de angajaţi mai puţini la SN Damen Galaţi

$
0
0
Pe 2020, cu 500 de angajaţi mai puţini la SN Damen Galaţi

Programul de restructurare al Şantierului Naval Damen Galaţi prevede, până la sfârşitul anului 2020, reducerea cu până la 500 de persoane a numărului de angajaţi.
„Până în prezent, au plecat deja 120 de angajaţi, mai ales prin plecări voluntare şi pensionări, urmează să vedem ce reduceri de personal şi sub ce formă se vor mai face până la sfârşitul anului”, a precizat preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din SN Damen Galaţi, Stelian Pavel. Acesta a precizat că salariaţii disponibilizaţi urmează să primească salarii compensatorii, cuprinse între 7.000 lei şi 24.000 lei brut, în funcţie de vechimea în muncă.
Grupul Damen a anunţat în luna august intenţia de trece la un plan de disponibilizări, ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă în această perioadă piaţa construcţiilor navale.
În mod particular, activitatea SN Damen Galați - singurul șantier naval care a realizat nave militare în ultimii 30 ani - a fost afectată, printre altele, de pierderea, în condiții extrem de controversate, a contractului de realizare a celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, contract care, dacă și-ar fi urmat cursul firesc, ar fi fost deja în faza livrării primelor nave...
Pandemia de coronavirus și blocarea activității economice, precum şi inducerea de incertitudini în piață au complicat și mai mult sectorul construcțiilor navale, inclusiv la Galați.


Galaţiul a depăşit pragul de 9.000 de infectări

$
0
0
Galaţiul a depăşit pragul de 9.000 de infectări

Judeţul Galaţi a depăşit un nou prag psihologic în ceea ce priveşte numărul total de infectări determinate ca efect al testărilor anti-COVID. În ultimele 24 de ore, ca efect al celor 232 de teste prelevate în unităţile medicale, 87 de gălăţeni au fost confirmaţi ca purtători ai noului coronavirus, ceea ce face ca numărul total al infectărilor înregistrate de la debutul crizei sanitare în judeţ să ajungă la 9.021. Luni, 23 noiembrie, 170 de pacienţi internaţi în spitale au fost declaraţi oficial ca vindecaţi, în timp ce doi bolnavi, aflaţi în stare gravă, au decedat. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, opt persoane din judeţul Galaţi au fost reconfirmate pozitiv. Ieri, la prânz, conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, se aflau în carantină la domiciliu 765 de persoane, în timp ce 92 erau în izolare la domiciliu, iar alte 329, în izolare instituţionalizată. De la începutul pandemiei, la noi au fost efectuate 58.953 de teste. 7.121 dintre persoanele depistate pozitiv şi internate în unităţile spitaliceşti din judeţ au fost declarate vindecate. 


Mulţi gălăţeni vor la pensie cu doi ani mai devreme

$
0
0
Mulţi gălăţeni vor la pensie cu doi ani mai devreme

Peste 500 de persoane au solicitat, până în prezent, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Galaţi, furnizarea de documente care să dovedească faptul că au avut domiciliul permanent în Galaţi în ultimii 30 de ani, pentru a se putea pensiona cu doi ani mai devreme, conform reglementărilor  Legii nr.207/2020. Deşi numărul solicitărilor este mare, de la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi aflăm că, în realitate, doar foarte puţini îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de această reducere. 

Potrivit directorului SPCLEP, Silviu Bacalum, primirea cererilor a început încă din ziua publicării în Monitorul Oficial nr.858/18.09.2020 a Legii nr.207/18.09.2020. Până vineri, 20 noiembrie, s-a înregistrat un număr de 508 cereri, gradul de soluționare a acestora fiind de 99,9 la sută (504 mai exact).
„Având în vedere numărul total al solicitărilor, media ar fi în jur de 11 cereri/zi, cu mențiunea faptului că, predominant în luna septembrie și octombrie, s-a înregistrat un număr mult mai mare zilnic. De exemplu, pe 24 septembrie s-au înregistrat 25 cereri”, ne-a declarat directorul SPCLEP.
Solicitările sunt depuse de bărbaţi născuţi între anii 1957 - 1967 şi femei născute în perioada 1961 – 1969, aceasta fiind categoria de vârstă care se încadrează cerințelor de pensionare.
Taxa de furnizare de date este în valoare de un leu şi se poate achita la orice casierie a Primăriei, pe platforma ghiseul.ro, sau prin sms la nr. 7530 cu textul GLD1 urmat de CNP-ul solicitantului. Pe site-ul ziarului „Viaţa liberă” veţi putea găsi formularul aferent acestei solicitări de date.
Nu mai puţin importante sunt verificarea informaţiilor solicitate şi termenul la care solicitanţii primesc răspuns: „Pentru veridicitatea informațiilor, se consultă atât Registrul Național de Evidență a Persoanelor, cât și Fișele de evidență locală, Fișele de evidență centrală, aflate în conservare la nivelul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Timpul de soluționare este estimat ca fiind de două săptămâni de la data depunerii solicitării”, ne-a transmis Silviu Bacalum.

Doar 17 gălăţeni pensionaţi cu doi ani mai devreme

De la directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă aflăm însă că, deşi în luna octombrie s-au depus 133 de dosare pentru a solicita pensionarea cu doi an mai devreme conform Legii 207 din 2020, doar 17 au îndeplinit într-adevăr condiţiile.
"Aceştia sunt cei care mai au doi ani până la pensionarea pentru limita de vârstă, nu au grupe de muncă şi nu au ieşit deja la pensie anticipat. Am primit deja astfel de adeverinţe de la cei care au grupă, dar le-am respins, de la cei care au pensie anticipată parţială şi vor să primească pensie pentru limită de vârstă cu doi ani mai devreme. Şi aceste dosare au fost respinse. De asemenea, ne-au mai adus aceste adeverinţe cei care vor solicită pensie anticipată parţială. Nici pe ei nu-i ajută", ne-a declarat Ana Denis Aramă.

O mamă și trei copii au rămas pe drumuri după ce le-a ars casa

$
0
0
O mamă și trei copii au rămas pe drumuri după ce le-a ars casa

Un incendiu devastator provocat de un scurtcircuit electric a lăsat fără acoperiș deasupra capului o familie formată dintr-o mamă singură și trei copii minori. Drama a avut loc la Costache Negri marți, 24 noiembrie, gospodăria fiind mistuită de flăcările pe care pompierii nu au reușit să le stingă înainte să distrugă întreaga agoniseală.

”Când am ajuns la locul evenimentului, incendiul se manifesta la acoperișul clădirii, iar pompierii au lucrat preț de două ore pentru a salva acoperișul casei. Din păcate, a fost distrus acoperișul, trei camere de locuit și un hol, care au ars împreună cu mobilierul și electrocasnicele”, au explicat reprezentanții ISU Galați.

{youtube}Q5lRhyD_pkA{/youtube}

Familia care locuia în casa distrusă, o femeie care își crește singură cele trei fiice minore, are acum mare nevoie de orice ajutor. Pompierii au luat deja primele măsuri și au strâns haine și rechizite pentru fetele cu vârste de de 5, 11 și respectiv 15 ani. Cei care vor să ajute o pot face sunând-o chiar pe mama copiilor, la numărul de telefon 0757729354.

{gallery}o-mama-si-trei-copii-au-ramas-pe-drumuri-dupa-ce-le-a-ars-casa{/gallery}

Un nou focar de COVID-19 la Ambulanță

$
0
0
Un nou focar de COVID-19 la Ambulanță

14 angajați de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați au fost diagnosticați cu COVID-19. Niciunul dintre pacienți nu a dezvoltat o formă gravă de boală, dar activitatea Ambulanței, care și așa funcționa la cote maxime, este acum dată peste cap.
”Sunt 11 angajați pozitivi la sediul central și trei în substația de la Ivești. Sunt trei medici, opt asistenți medicali și trei ambulanțieri. Toți au forme ușoare de boală și sunt la domiciliu. Am suspendat o parte din concediile de odihnă care erau programate, pentru a putea face față solicitărilor”, a declarat Daniela Enciu, managerul Serviciului de Ambulanță Galați.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, în ultimele două săptămâni, au mai fost depistate și alte cazuri de COVID-19 la SAJ Galați. ”În decursul ultimelor 14 zile, la Serviciul de Ambulanță Galați, 16 persoane din rândul cadrelor medicale au fost confirmate”, a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Ucis de prietenul cu care a băut şi care l-a găzduit

$
0
0
Ucis de prietenul cu care a băut şi care l-a găzduit

Crimă absurdă într-o localitate din nordul judeţului, acolo unde sărăcia se împleteşte cu violenţa provocată de consumul exagerat de alcool. Un bărbat în vârstă de 39 de ani a pierit de mâna celui mai bun prieten. Aflat sub influenţa alcoolului, criminalul şi-a abandonat victima în frig, cadavrul fiind găsit în stradă. Anchetatorii cred că cel ucis a făcut tot posibilul să îşi salveze viaţa, dar cel care îi fusese amic şi prieten de pahar nu i-a dat nicio şansă. 

Unul în groapă, altul în arest, şi posibil în puşcărie pentru următorii zece ani. Este deznodământul unei prietenii între doi bărbaţi din satul Pleşa, de pe lângă Bereşti, care în urmă cu câteva zile au finalizat dramatic un chef stropit cu prea multă băutură. Cei doi s-au întâlnit în după-amiaza zilei de sâmbătă în casa celui care avea să devină criminal şi s-au pus pe băut. Au consumat suficient de mult alcool cât musafirul să nu mai aibă nici puterea şi nici cheful să se mai ducă acasă. Prietenul s-a oferit să-l găzduiască, să doarmă la el, lucru pe care bărbatul în vârstă de 39 de ani l-a şi făcut. Nu a mai apucat însă dimineaţa, pentru că, din nu se ştie ce motive şi sub influenţa licorilor lui Bachus, gazda i-a pus gând rău. L-a lovit cu o lopată în cap, provocându-i răni grave, care însă nu l-au răpus. A încercat să scape, aşa cum aveau să stabilească ulterior criminaliştii, care au găsit casa şi curtea criminalului pline de sânge. Victima s-a târât efectiv din casă ca să fugă de furia gazdei şi chiar să ceară ajutor, dar, ajuns în stradă, nu a mai rezistat. A rămas toată noaptea în frig, pe uliţă, dimineaţă fiind găsit mort. "Vecinii au fost cei care l-au găsit pe stradă pe bărbatul decedat şi au anunţat poliţia. La faţa locului s-a deplasat o echipă complexă, care a identificat urme de sânge în locuinţă, în curte, în grajd, pe poartă şi pe asfalt. Victima era decedată, prezentând urme de violenţă în zona capului, un traumatism cranian care îi provocase o hemoragie puternică, şi hipotermie", a precizat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Criminalul a negat

În faţa dovezilor şi reţinut la faţa locului, presupusul criminal a negat că şi-ar fi lovit prietenul şi că l-ar fi lăsat să zacă în frig, o noapte întreagă. Anchetatorii au găsit totuşi destule probe cât să reconstituie firul poveştii. El a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor şi prezentat luni, 23 noiembrie, judecătorilor de la Tribunalul Galaţi. Aceştia au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurori şi l-au trimis pe suspect în spatele gratiilor, pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă cel puţin zece ani de închisoare. 

Secții închise și zeci de angajați infectați cu COVID-19

$
0
0
Secții închise și zeci de angajați infectați cu COVID-19

Activitatea celui mai mare spital din județul Galați este perturbată din cauza unor noi focare de COVID-19 apărute în rândul angajaților. Trei secții importante ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați sunt închise, pentru următoarele două săptămâni, iar zeci de cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 sunt ținute în carantină, la domiciliu. Pentru că și epidemiologul spitalului s-a îmbolnăvit, a fost cerut sprijin din partea DSP Galați.

Situația cea mai delicată pare să fie la Nefrologie, acolo unde ambii medici ai secției s-au îmbolnăvit de COVID-19. Și în secția Chirurgie III au fost diagnosticați doi medici, iar la Medicală I s-au îmbolnăvit patru medici, adică jumătate din câți are secția.
”La Chirurgie III, cinci angajați, dintre care doi medici, au fost testați pozitiv cu COVID-19, dintr-un total de 27 de angajați. La Nefrologie, șase angajați din 16 sunt pozitivi. Din păcate, printre bolnavi se află și cei doi medici din secție. La Medicală I, din 32 de angajați, jumătate sunt pozitivi, dintre care și patru medici. Toate cele trei secții au fost închise, pentru două săptămâni, urmând să fie efectuată dezinfecția. Contacții direcți ai persoanelor diagnosticate vor fi testați la șapte zile după contactul cu cazul pozitiv. Toți angajații infectați au dezvoltat forme ușoare ale bolii și sunt tratați la domiciliu”, a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați.

Coordonare din partea DSP Galați

Și singurul medic epidemiolog angajat de Spitalul Județean Galați pe baza unui contract de prestări servicii a fost diagnosticat cu COVID-19, astfel încât, pentru realizarea anchetelor epidemiologice, a fost cerut sprijinul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.
”Anchetele epidemiologice din spital sunt făcute de personalul Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nozocomiale din cadrul unității sanitare, sub coordonarea tehnică și metodologică a unui medic epidemiolog desemnat de DSP Galați. În acest moment, volumul de muncă este foarte mare”, a explicat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.
Din data de 13 noiembrie și până în prezent, 88 de cadre medicale din Spitalul Județean Galați au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 14 medici, dintre care trei rezidenți, 37 de asistente, 21 de infirmiere, 11 îngrijitoare, o moașă, doi brancardieri și doi membri ai personalului TESA.

Asigurații vor putea face analize și investigații paraclinice oriunde în țară

$
0
0
Asigurații vor putea face analize și investigații paraclinice oriunde în țară

Odată cu luna decembrie, asigurații în sistemul public de sănătate vor putea beneficia de analize de laborator și de investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul țării, în baza unui bilet de trimitere eliberat de un medic aflat în relație contractuală cu oricare dintre casele județene de asigurări de sănătate. Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În prezent, aceste servicii medicale pot fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate din județul respectiv. "Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca, în scurt timp, să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope", a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată într-un comunicat de presă.
”Prin actul normativ ce modifică o serie de măsuri în domeniul programelor naţionale de sănătate, inițiatorii actului normativ, respectiv Casa Națională de Sănătate și Ministerul Sănătății, au venit în sprijinul asiguraților, prin facilitarea accesul la investigațiile paraclinice. Această măsură era necesară în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2”, a precizat George Toderașc, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați.
De asemenea, adaugă CNAS, "investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice".

Furnizorii vor avea de ales între casele de asigurări

Potrivit comunicatului de presă al CNAS, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate, precum şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate, pentru care vor opta.
În acest mod, CNAS susţine că va fi redusă "birocraţia" din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care furnizorii respective aveau încheiate contracte.


Patronatele solicită îngheţarea salariului minim

$
0
0
Patronatele solicită îngheţarea salariului minim

Organizaţiile patronale care sunt implicate în consultările cu Guvernul şi cu sindicatele pe tema nivelului salariului minim pentru anul 2021 au solicitat îngheţarea salariului cel puţin pentru primele şase luni ale anului viitor.
"Din discuţiile pe care Guvernul le-a avut cu partenerii sociali de pe ambele părţi, scenariile de calcul au variat: formulele propuse de Guvern erau undeva în jur de 100, 150 de lei sau 200 de lei, calculate cu un coeficient de corecţie stabilit de creşterea economică sau luându-se în calcul şi coeficientul de productivitate şi cifra inflaţiei din luna octombrie, şi pot să vă spun că cifra maximă pe care partea sindicală a cerut-o la creşterea salariului pentru anul 2021 a fost de 170 de lei. În schimb, toţi partenerii sociali de pe partea patronală au cerut îngheţarea salariului minim pe o perioadă de cel puţin şase luni, până vedem care vor fi efectele economice ale pandemiei de Covid-19", a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Tudor Polak.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat luni că organizaţia pe care o reprezintă este de acord cu o creştere a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie care să acopere rata inflaţiei, respectiv 2,2 la sută.

Primăria, fără activitate cu publicul din cauza COVID-19

$
0
0
Primăria, fără activitate cu publicul din cauza COVID-19

Până pe 10 decembrie 2020, activitatea de relaţii cu publicul la sediul central al Primăriei Galaţi din strada Domnească nr. 54 a fost suspendată, sesizările şi solicitările putând fi depuse doar în format electronic. Măsura, comunicată de municipalitate ieri dimineaţă, a fost luată pentru a reduce riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus, având în vedere apariția unor noi cazuri de infectare în rândul angajaților. Până la prânz fuseseră confirmate 30 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, în compartimente diferite ale Primăriei, inclusiv în rândul persoanelor cu funcţii importante de conducere. 

După ce, din 17 noiembrie, câteva dintre activităţile cu publicul la Direcția de Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale au fost temporar suspendate, iar activitatea cu publicul pentru vizarea autorizațiilor taxi și de transport a fost suspendată până pe 6 decembrie 2020 din cauza infectărilor cu noul coronavirus, iată că Primăria municipiului Galaţi a fost nevoită să ia o măsură radicală.
Ieri dimineaţă, Primăria a anunţat suspendarea activității de relații cu publicul la sediul central din strada Domnească nr. 54, în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie. „Sesizările și solicitările pot fi depuse în continuare în format electronic (sesizări
primariagalati.ro), cu mențiunea că pot apărea întârzieri în procesarea documentelor”, a transmis Biroul de presă al Primăriei. Măsurile au fost luate „pentru a reduce riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus, având în vedere apariția unor noi cazuri de infectare în rândul angajaților”, a precizat Primăria.
Conform datelor noastre, până ieri, la prânz, numărul cazurilor confirmate de infectare cu SARS-CoV-2 ajunsese la 30, iar testările erau în desfăşurare.
Cazurile sunt înregistrate pe compartimente diferite, care funcţionează nu numai în sediul central, ci şi în alte sedii precum cel de la Taxe şi Impozite şi cel de la Fond Locativ. Printre cei infectaţi sunt şi persoane cu funcţii importante de conducere în cadrul Primăriei.
Pe scurt, angajaţii Primăriei, cu funcţii de conducere sau de execuție s-au testat iar la confirmarea infectării s-au autoizolat, aşteptând anchetele epidemiologice. Din păcate, uneori aşteptarea devine la fel de lungă cât perioada de carantinare, la finalul căreia ar trebui să se poată întoarce la locul de muncă.
„Se fac eforturi pentru asigurarea continuităţii activităţii”, ne-a dat asigurări Biroul de Presă al Primăriei.

Ce spune Direcţia de Sănătate Publică

“Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a fost informată, în cursul dimineții de miercuri, despre existența unui focar de COVID-19 la Primăria Municipiului Galați. Din datele preliminare, este vorba despre cinci angajați confirmați cu COVID-19, pentru care s-a luat măsura izolării la domiciliu, și despre 13 contacți direcți, care sunt în carantină la domiciliu. A fost recomandată dezinfecția terminală a spațiilor, iar anchetele epidemiologice sunt acum (miercuri după amiază - n.red.) în curs de desfășurare", a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Un bolnav cu fractură se teme că nu va fi operat

$
0
0
Un bolnav cu fractură se teme că nu va fi operat

Protocoalele medicale care prevăd testarea tuturor bolnavilor care se internează în spital pentru cu totul alte afecțiuni a pus la grea încercare nu doar actul medical, ci și nervii şi chiar starea de sănătate a oamenilor. Cei care ies pozitivi la testare sunt, de regulă, trimiși mai întâi să fie tratați de COVID-19, în unitățile de suport. Timp de cel puțin două săptămâni, suferinzii sunt astfel lipsiți, în majoritatea cazurilor, de posibilitatea de a primi tratament pentru afecțiunile care i-au adus la spital. În secțiile COVID așteaptă să fie ”negativați” zeci de bolnavi de cancer, cu afecțiuni chirurgicale, medicale sau ortopedice. 

”Te duci în spital cu una și te alegi cu două” nu mai este doar o vorbă născută din experienţe amare trăite de bolnavi în unitățile sanitare de pe la noi, ci o realitate cât se poate de ancorată în criza pandemiei. Sunt la ordinea zilei pacienţi cu o sumedenie de probleme medicale, care au nevoie de internare pentru terapii, operaţii și investigaţii, dar se ”împiedică” de un rezultat pozitiv la testarea pentru COVID. Simptomatici sau nu, oamenii trebuie astfel să stea într-un spital COVID, unde nu există posibilitatea să fie tratați și pentru suferințele ”de bază”. La unii, se adaugă temerea că, odată declaraţi vindecaţi de COVID, trebuie să ia de la capăt circuitul internării. 

Pacient asimptomatic, în chinuri groaznice

Paradoxul se regăsește in situaţia unui bărbat de 49 de ani, din județul Galați, care de mai bine de două săptămâni zace la pat din cauza unei fracturi de șold. Afecţiunea ortopedică nu i-a putut fi rezolvată pentru că în Spitalul de Urgență a fost depistat pozitiv înainte ca medicii să apuce să îl opereze. ”Fratele meu a fost luat cu salvarea de la Frumuşiţa, pentru că a căzut şi şi-a fracturat şoldul. A fost dus la Urgenţe, i s-a făcut testul COVID şi a ieşit negativ. A fost internat la Ortopedie, unde i-au spus că, în câteva zile, îl operează. Pentru că el mai are şi alte probleme de sănătate, au spus că trebuie să îi mai facă investigaţii. După circa o săptămână, i-au testat din nou pe cei din salon, iar el şi încă doi colegi au ieşit pozitivi. I-au transferat la Infecţioase. Nu ne-a anunţat nimeni, el nu a reuşit să ne mai sune, că nu avea credit pe telefon, iar la medic nu am putut ajunge să vorbim cu el. Cu greu ne-a anunţat că este la Infecţioase, unde se află şi acum. Sâmbătă, pe 20 noeimbrie, i s-a făcut un nou test acolo şi a ieşit pozitiv. Nu are niciun simptom şi i-au spus că sâmbătă îl vor externa. Cum să fie trimis acasă, aşa neoperat, când el urlă de durere?", ne-a adus la cunoştinţă Gina Achenfiev, sora pacientului. Bolnavul şi rudele sale se tem că, odată declarat vindecat de COVID, omul va fi lăsat să plece din spital, fără a mai ajunge pe mâinile ortopedului care trebuia să îl opereze la şold. 

Vindecat şi trimis la medic

Aşa trebuie să plece din spital toţi bolnavii diagnosticaţi şi cu infecţie cu COVID-19, ne dă asigurări directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi. Unitatea medicală, care este capacitată să ofere tratament pentru persoanele testate pozititiv, nu poate asigura terapii pentru toţi bolnavii, care au tot felul de afecţiuni ce necesită îngrijiri de specialitate. "Odată negativat, pacientul este externat. Stabilirea negativării se face în baza unui nou test, efectuat în spital, cât timp pacientul este internat. Nu se pune problema ca acesta să fie externat fără un rezultat cert negativ. În al doilea rând, fiind vorba despre un pacient cu o afecţiune acută ortopedică, acesta va fi transferat la serviciul de Ortopedie în vederea aplicării conduitei terapeutice de care are nevoie", ne-a asigurat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Galaţi.

”Noi ne operăm toţi pacienţii”

$
0
0
”Noi ne operăm toţi pacienţii”

Precizarea vine din partea şefului Secţiei Cliniciii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Urgenţă, dr. Alexandru Ciubară, care a ţinut să menţioneze faptul că în această perioadă de pandemie, când mulţi pacienţi cu afecţiuni mai mult sau mai puţin acute, depistaţi pozitivi la testarea pentru COVID-19, sunt transferaţi la alte spitale, asistenţa de specialitate nu este exclusă.

Asigurarea vine ca urmare a sesizării cazului pacientului de 49 de ani, din Frumuşiţa, diagnosticat cu fractură de şold şi transferat ulterior la Boli Infecţioase pentru că a fost testat pozitiv în timp ce era internat la Ortopedie. "Pacientul nu are motive să se teamă că nu va fi operat, pentru că protocolul e clar şi noi l-am respectat întotdeauna. Cine pleacă pentru tratament într-un spital COVID, este apoi retransferat la noi pentru intervenţia ortopedică. Chiar ieri (n.r. miercuri), m-a sunat medicul curant al pacientului de la Boli Infecţioase şi m-a întrebat ce face cu el, dacă îl transferă. Desigur, după ce va fi negativat, îl aşteptăm să fie operat", a menţionat dr. Alexandru Ciubară, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi. Conform sursei citate, serviciul de ortopedie Galaţi a fost singurul din ţară care, de la debutul pandemiei, a asigurat asistenţa de specialitate pentru 90 la sută dintre pacienţi.

Campionii gimnaziştilor. ”Când am ieşit din examen, am ştiut că voi lua 10,00”

$
0
0
Campionii gimnaziştilor. ”Când am ieşit din examen, am ştiut că voi lua 10,00”

Ioana Bourceanu, absolventă a Şcolii Nr. 7, actualmente elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", îşi cunoaşte foarte bine valoarea: "Când am ieşit din examen, de la ultima probă, am ştiut că voi lua 10,00 la Evaluarea Naţională. I-am spus mamei că, dacă nu-mi pun punctaj maxim la ambele probe, fac contestaţie".

Ioana degajă în toate o siguranţă demnă de invidiat, siguranţă care are acoperire în toţi anii de şcoală în care a muncit constant ca să obţină rezultate cât mai bune. Nici măcar faptul că a avut probleme de sănătate, motiv pentru care s-a plimbat cu săptămânile pe la doctori, nu au reuşit s-o abată din drumul ei. "Nu reuşeşti să fii de zece, dacă nu munceşti constant şi nu eşti organizat. Poţi să lucrezi teste peste teste în clasa a VIII-a, dacă nu ai baza pusă încă din clasele primare nu ajungi la nota maximă. Eu am avut şi noroc de o învăţătoare foarte bună, care m-a ajutat în acest sens, doamna Nicuţa Frunză. Pe ceea ce a format dumneaei s-au structurat apoi cunoştinţele de la gimnaziu", explică Ioana.
În clasele V-VIII, a fost foarte ataşată de directoarea şi profesoara de istorie Monalisa Nica şi de profesoara de Limba română şi diriginta Romica Glavaschi. Aceasta din urmă i-a fost model. Chiar s-a visat o perioadă lungă profesoară de Limba română. Însă chiar înainte să dea examen s-a răzgândit.
"Am avut câteva experienţe nefericite cu doctorii. Mi-au recomandat să mă operez, deşi, deocamdată, nu era cazul. Aşa m-am hotărât să mă fac medic, pentru a schimba ceva în sistemul acesta. Da, îmi doresc să fiu medic în România şi să ajut la schimbarea acestui sistem", spune ea convinsă.
Consideră că siguranţa de sine, ambiţia şi firea ordonată şi le-a format şi în afara şcolii, în cei zece ani de dans sportiv, dar s-a călit şi în concursurile de şah la care a participat încă de la vârste destul de fragede.
La dans nu a renunţat nici acum, deşi s-a axat pe varianta contemporană, activând o perioadă la "Estrada Studio", iar în prezent fiind cursantă a Şcolii "Voces".

Închiderea bodegilor a scos mârlănia în stradă

$
0
0
Închiderea bodegilor a scos mârlănia în stradă

Câtă vreme nu sunt forţaţi de stea în casă şi să iasă nunai cu declaraţie scrisă, cu motive temeinice şi eventual verificabile, clienţii cârciumilor de cartier nu suferă foarte tare din cauza interzicerii consumului "la interior". Un stabiliment de acest gen, situat, culmea, în perimetrul halelor închise din Piaţa Micro 39, adună zilnic la uşa lui zeci de clienţi, spre disperarea oamenilor care locuiesc la blocurile situate la numai câţiva metri. Înjurături, mizerie şi tot felul de măscări fac, mai nou, parte din cotidianul nefericiţilor care au ghinionul să stea vizavi de barul care serveşte "pentru acasă". 

Românul e inventiv şi se adaptează la vremuri oricât de vitrege. Soluţii se găsesc inclusiv pentru clienţii bodegilor de cartier, care, dacă la începutul pandemiei au suferit crunt când s-au închis locurile de pierdut vremea şi de înecat amarul, pe parcurs, atât ei, cât şi patronii disperaţi să nu le moară afacerile, au găsit soluţii. Mai la "ghişeu", mai la uşă, mai mascat, în jurul vreunei consignaţii dacă "bomba" se învecinează cu aşa ceva, consumul şi cheful la bordură rezistă. 

Dezmăţul din dosul pieţei 

Un exemplu relevant în sensul celor de mai sus îl constituie o cârciumă amplasată foarte aproape de blocurile Z, la graniţa dintre cartierele Micro 39 A şi Micro 38. Mai exact, atmosfera din jurul bodegii găzduite într-un spaţiu integrat în halele Pieţei, închisă, de altfel, în această perioadă, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. În timp ce comercianţii au fost scoşi afară, în frig şi înghesuială, afacerea cu băuturi din dosul halei merge ca unsă, de asta având grijă clienţii fideli care se adună zilnic, grămadă, pe trotuar, spre disperarea oamenilor care locuiesc la Z-uri. 
"Barul respectiv cică vinde băutură pentru acasă. Acolo stau adunaţi mereu toţi beţivii, care înjură în gura mare, vomită şi îşi fac nevoile în grădina blocului, vecină cu barul. În aceste zile am lucrat de acasă şi am văzut că sunt prezenţi acolo de la primele ore, pe tot parcursul zilei. Ce putem face? Bine că au închis piaţa, dar au rămas locurile astea unde se adună toţi şi tulbură liniştea. Şi oare aşa nu se transmite virusul?", ne-a întrebat Mona D., o gălăţeancă care are ghinionul să fie vecină cu stabilimentul-problemă.

Poliţia mai patrulează?

Şi situaţia nu este deloc una singulară. Îndeosebi la bodegile de cartier, pe lângă magazinele din spatele blocurilor sau la consignaţiile care au program până la ore mai târzii, statul la grămadă cu berea în mână este sport naţional. Consecinţa: mizerie, risc crescut de răspândire a virusului şi, acolo unde scapă discernământul de sub control, scandal şi deranj. Poate nu ar fi rău ca mai ales în aceste vremuri de restricţii cei care fac controale la declaraţii după orele 23,00, poliţia şi poliţia locală, să aibă în vedere şi astfel de locuri unde numai de respectarea legii şi a regulilor sanitare nu poate fi vorba.

Manual de incompetenţă pe bani europeni la Tecuci. Cum să faci doar o jumătate de centură ocolitoare în opt ani

$
0
0
Manual de incompetenţă pe bani europeni la Tecuci. Cum să faci doar o jumătate de centură ocolitoare în opt ani

Construcţia variantei de ocolire Tecuci, în lungime de nici şapte kilometri, a început în iunie 2012, când s-a dat primul ordin de începere a lucrărilor, şi nu s-a încheiat nici acum. În prezent, potrivit datelor oficiale, stadiul fizic al lucrărilor este de aproximativ 58 la sută. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere caută un al treilea constructor după ce, în decursul celor opt ani, două contracte de execuţie şi un contract de finanţare europeană a investiţiei au fost reziliate. Guvernanţii, mai exact miniştrii Transporturilor, par să-şi aducă aminte doar în campaniile electorale de centura promisă tecucenilor încă din 2005.

Un panou ferfeniţit de ploi şi de vânt, pe care datele de începere şi de finalizare ale proiectului european „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci” se amestecă, atrage atenţia la intrarea în oraş dinspre Galaţi. Nu e singurul martor al „ctitoriei” ajuns în stare deplorabilă. Pe partea stângă, un drum de piatră spartă duce către un pasaj peste calea ferată. Până şi semnele rutiere care avertizează că drumul este închis circulaţiei publice zac răsturnate şi mâzgălite. Pilonii pasajului sunt plini de graffiti, iar platforma are fisuri şi crăpături.
La ieşirea din Tecuci către Cosmeşti, pasajul peste calea ferată şi peste şosea a rămas în aer, în căutarea constructorilor. Nu i-a mai văzut nimeni din mai 2019, de când ultimul contract de lucrări a fost rupt, la propriu şi la figurat, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Cine ştie, poate la anul, cu puţin noroc, vor apărea şi constructorii. Şi poate vor reuşi să termine ceea s-a început acum mai bine de opt ani. Măcar până la 31 decembrie 2022, data limită a celei de-a doua finanţări europene dedicate acestei investiţii.

A fost odată… în 2012

„Conform contractului pe care îl semnăm astăzi, peste un an şi jumătate Tecuciul va beneficia de o centură ocolitoare la standarde europene. Vreau să vă asigur ca voi urmări cu maximă atenţie lucrările la această centură, pentru că un lucru bun trebuie dus până la capăt”, declara, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, pe 11 martie 2012. Era o zi de duminică şi participa la semnarea contractului pentru execuţia variantei de ocolire a municipiului Tecuci de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi constructorul portughez Sociedade De Construcoes Soares. Valoarea contractului era de 49.019.254,74 de lei fără TVA.
Conform datelor oficiale, centura ocolitoare urma să facă legătura între DN24 şi DN25. Ar fi redus timpul de tranzit, scutindu-i pe tecuceni de traficul greu care străbate Tecuciul pe doi kilometri şi ar fi adus beneficii economice zonei de sud a oraşului.
Pe 18 iunie 2012, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la centura de 6,945 de km lungime, cuprinzând zece podețe, două pasaje peste calea ferată și trei intersecții la nivel, două de tip giratoriu și una „în cruce”. Lucrările fuseseră subcontractate de compania portugheză firmei gălăţene Atlas SA.

{gallery}proiect27nov2020{/gallery}

Prima finanţare europeană, primul contract de lucrări reziliat

Pe 12 august 2013, era semnat, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T 2007-2013), contractul de finanţare europeană aferent proiectului “Construcţia variantei de ocolire Tecuci”, în valoare totală de 70.648.637 lei fără TVA, din care contribuţia UE însemna 41.666.366,53 lei, iar de la bugetul de stat ar fi venit 7.352.888,21 de lei. Diferența de până la peste 70 de milioane de lei ar trebui să provină de la beneficiarul lucrării.
Pe 24 septembrie 2013, CNADNR rezilia contractul de lucrări la centura Tecuciului motivând: „După 15 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, a fost înregistrat un progres total de 14,77 la sută. Din luna iunie 2013, antreprenorul a retras utilajele de pe şantier şi a încetat activitatea”.
„Singura explicaţie plauzibilă este că s-a adjudecat la un preţ foarte mic, şi acesta a fost, se pare, motivul pentru care au abandonat lucrarea”, explica primarul Tecuciului la acea vreme, liberalul Daniel Ţuchel.
Mircea Toader, la acea vreme deputat PDL, avea o justificare similară: „Cauza principală a fost că selecţia pentru execuţia acestei lucrări a mers pe cifre, nu pe capacitatea de a şi realiza investiţia”.

S-a găsit constructor, s-au pierdut fondurile europene

Pe 11 mai 2015, Compania de Drumuri semnat contractul pentru „Construcţia variantei de ocolire Tecuci – Relicitare” cu Asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL – Aleandri SPA – Pasquale ALO’ SRL, în valoare de 51.628.552,30 de lei fără TVA.
În 3 august 2015, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor care ar fi trebuit să se încheie un an mai târziu. În 2016, însă, centura nu numai că nu fost gata, dar a pierdut şi finanţarea europeană!
Pe scurt, pentru a beneficia de bani europeni, varianta de ocolire ar fi trebuit să fie gata cel târziu la finele anului 2015. Pe 19 februarie 2016, Compania de Drumuri a transmis o propunere de modificare a contractului de finanţare, prin care proiectul era împărţit în doua faze: lucrările executate până la 31 decembrie 2015 să fie decontate prin POS-T 2007-2013, iar cele executate ulterior să fie decontate din noul exerciţiu financiar european 2014-2020. Numai că, din cauza progresului infim al lucrărilor, fazarea nu a fost acceptată.
Pe 1 aprilie 2016, contractul de finanţare aferent proiectului “Construcţia variantei de ocolire Tecuci” a fost reziliat în cadrul POS-T.

Acuzaţii şi ameninţări ministeriale

În ianuarie 2017, progresul fizic al lucrărilor era de doar 30 la sută, iar fostul CNADNR, devenit Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) acuza „managementul defectuos al antreprenorului, cât şi mobilizarea insuficientă faţă de complexitatea lucrărilor”, anunţând ca dată estimativă a finalizării luna iunie 2017.
Pe 1 iunie 2017, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, venit în inspecţie neanunţată pe şantierul centurii Tecuciului, avea o ieşire extrem de dură, întrebându-i pe şefii CNAIR: „A luat cineva şpagă de la ei? Nu? Atunci sunt istorie! La nicio lucrare să nu-i mai văd! Da’ la niciuna! Stau eu în genunchi în faţa constructorului şi mă rog de el să construiască? Îi dau banii şi el nu construieşte? Suntem tâmpiţi?!”.

Blocaj în cinci puncte majore şi o nouă finanţare europeană

În primăvara anului 2018, construcţia ajunsese la 53 la sută progres, din totalul de 6,9 km, fiind finalizaţi la nivel de strat de piatră spartă 4,5 km.
Potrivit CNAIR, lucrările erau blocate în cinci puncte majore, unde conductele de transport gaze naturale şi liniile de electricitate se intersectează cu traseul variantei de ocolire a Tecuciului. Pentru continuarea construcţiei era nevoie de exproprieri suplimentare de aproximativ patru hectare de teren şi trebuia aprobată, în acest sens, o Hotărâre de Guvern, iar ulterior, realizate documentaţiile cadastrale individuale.
Pe 20 august 2018, a fost semnat un nou contract pentru proiectul ”Construcția Variantei de Ocolire Tecuci”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Conform datelor oficiale, valoarea totală a proiectului se ridică la 76.555.144,05 lei, valoarea cofinanţării asigurate de UE – 46.320.594,29 lei, iar valoarea finanțării naționale – 15.440.198,08 lei.
La acel moment, progresul fizic al lucrărilor era de 56 la sută.

Rezilierea contractului de lucrări

Pe 19 mai 2019, în campania electorală a alegerilor europarlamentare, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a descins din nou, cu alai politic, pe şantierul de la Tecuci. Era tot o zi de duminică, la fel ca aceea în care ministrul Nazare semnase primul contract de execuţie a lucrărilor la centura Tecuciului.
După ce a inspectat şantierul din goana maşinii, cu un gest teatral, în faţa camerelor de luat vederi ale presei, ministrul Cuc a rupt la propriu contractul dintre CNAIR şi Asocierea SC Eurocogen filiala Aninoasa SRL – Aleandri SPA – Pasquale ALO SRL: „Pe 1 iunie 2017, i-am spus antreprenorului că, dacă nu se mobilizează şi nu începe să lucreze, vom lua măsurile care se impun. Din păcate, văd că din punct de vedere al stadiului fizic s-a avansat foarte puţin, la un obiectiv care trenează de ani de zile, care se putea implementa, aşa cum spune termenul contractual, în 12 luni. Sunt zone neatacate din punct de vedere al implementării”.
Ministrul nici n-a vrut să audă explicaţiile reprezentanţilor constructorului, care au încercat să arate că nu au putut continua lucrările din cauză că sunt necesare exproprieri suplimentare. Mai mult, a cerut să i se elibereze antreprenorului certificat negativ constatator pe trei ani, blocându-i, astfel, participarea la alte licitaţii.
„Evaluaţi de urgenţă ce mai este de executat şi vă rog să scoateţi imediat la licitaţie acest obiectiv. Finanţare este, dar pentru asta avem nevoie şi de constructor”, a fost ordinul ministrului care părea convins că în septembrie – octombrie ar putea exista deja un nou contract cu o firmă serioasă. A treia!
Licitaţia s-a lăsat aşteptată, dar pe 13 septembrie 2019 contractul de finanţare europeană pentru varianta de ocolire Tecuci a fost modificat prin act adiţional. Vestea bună este că valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune a fost majorată la 52.496.673,51 de lei, iar valoarea cofinanțării a ajuns la 9.264.118,86 lei.

În căutarea unui nou constructor

În ciuda optimismului afişat de ministrul Cuc, licitaţia pentru „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci – rest de executat” a fost lansată abia în august 2020, iar de această dată criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate-preţ”, nu „preţul cel mai mic”, ca la procedurile anterioare.
Conform datelor oficiale, au depus oferte Asocierea Citadina ’98 SA – Lemacons SRL – Drum Asfalt SRL, Asocierea Mavgo Holding SRL – Aqua Park SRL – BDU Maxi Construct SRL – Hydrostroy A.D. şi asocierea Tancrad SRL – Cricons SRL. Ofertele sunt în evaluare şi trebuie să fie valabile până la 5 mai 2021.
Valoarea estimată a contractului este de 49.801.015,85 de lei fără TVA, iar durata este de 12 luni pentru execuţie şi 36 de luni – garanţia lucrărilor.

În loc de concluzii

Cel mai probabil mai devreme de 2021 nu va fi încheiat un contract de execuţie a lucrărilor. Tocmai de aceea am întrebat CNAIR ce măsuri au fost luate pentru protejarea a ceea ce s-a făcut până acum. „Menționăm că având în vedere stadiul lucrărilor de execuție a Variantei de Ocolire Tecuci, nu au fost necesare măsuri de conservare”, ne-a comunicat Compania.
La solicitările anterioare, întemeiate pe liberul acces la informaţiile de interes public, CNAIR a refuzat să ne spună câţi bani s-au plătit celor doi antreprenori care au lucrat la varianta ocolitoare a Tecuciului. A făcut-o, însă, acum, în octombrie 2020:
„Sumele plătite celor doi antreprenori sunt: Sociedade de Construcoes Soares Da Costa SA – 3.881.851,50 lei fără TVA; Asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL – Aleandri Spa Pasquale ALO SRL – 17.389.588,33 lei fără TVA”.
„Antreprenorul Asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL – Aleandri Spa Pasquale ALO SRL a primit certificat constatator negativ din partea CNAIR. Garanția de bună execuție este valabilă până la data de 30.09.2021, putând fi prelungită și ulterior acestei date”, a mai precizat Compania la solicitarea noastră.
Ultima noastră curiozitate a vizat exproprierile suplimentare ale unor suprafeţe de teren, despre care în octombrie 2018 CNAIR ne spunea că sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor. Am vrut să aflăm dacă aceste exproprieri s-au realizat, iar dacă nu, care este stadiul acestora.
„În data de 10 septembrie 2020 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 780 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar necesar pentru relocarea utilităților care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Drum de centură în municipiul Tecuci între DN25-DN24»”, ne-a răspuns CNAIR.
Rămâne de văzut cât de repede va fi găsit un constructor, când se va apuca de treabă şi mai ales dacă nu vor apărea noi surprize pe parcursul executării lucrărilor. Nu de alta, dar termenul limită al actualei finanţări europene este 31 decembrie 2022.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.


Cine pune în valoare situl arheologic de la Tirighina

$
0
0
Cine pune în valoare situl arheologic de la Tirighina

După două licitaţii anulate, Primăria Galaţi a reuşit să găsească un constructor pentru "Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboşi”, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană: pe SC Rovis Lider SRL. Contractul a fost atribuit cu o valoare mai mare decât cea licitată.

Printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a semnat contractul de execuție a lucrărilor la obiectivul „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina, Barboși". „Oferta declarată câștigătoare este cea depusă de Rovis Lider SRL Galați - 15.629.173,12 lei fără TVA”, a transmis municipalitatea. Valoarea contractului este net superioară celei estimate la licitaţie, care a fost de doar 13.650.412,53 lei fără TVA, în condiţiile în care criteriul de atribuire a fost "preţul cel mai scăzut".

Explicaţii

„Comisia de evaluare poate accepta sau respinge un preţ care depăşeşte valoarea estimată a contractului numai prin prisma existenţei sau inexistenţei disponibilizării de fonduri suplimentare. În acest caz am avut posibilitatea de a suplimenta, pentru că oferta nu a depăşit cu 15 la sută mai mult decât valoarea estimată preţul iniţial al contractului de achiziţie publică. A fost cea mai bună ofertă conformă”, ne-a explicat administraţia locală, indicând prevederile articolului 36 din Hotărârea Guvernului 395/2016. Trebuie spus că, în afară de Rovis Lider, au mai depus oferte Asocierea Lemacons – Trameco şi Asocierea Gruppo Sinopia Restauri - Gruppo Ge.Di..
Revenind la situl arheologic, reamintim că proiectul european ar fi trebuit să fie implementat până la 31 octombrie 2020, dar perioada a fost prelungită.
„Lucrările aferente obiectivului constau în: lucrări de conservare-restaurare vestigii arheologice antice și interbelice; construire structuri de protecție a vestigiilor arheologice – permanente și temporare și construire Muzeu de sit cu punct de informare; amenajări exterioare pentru acces la monumentul istoric – drum acces sit, alei de circulație pietonală; amenajări pentru sugestii configurații istorice - trasee fortificații, circulații antice, prelucrări ale terenului – ramblee circulații pietonale, împrejmuire, balustrade și plantații; lucrări pentru iluminat exterior arhitectural și peisagistic; lucrări de protejare a taluzurilor – protecție antierozională”, precizează Primăria.

Piaţa din Micro 39 se sufocă în aer liber

$
0
0
Piaţa din Micro 39 se sufocă în aer liber

Măsura restricţionării activităţii în pieţe prin închiderea halelor a dus la soluţii care nu sunt nici în favoarea comercianţilor, nici a cetăţenilor. Mai ales în pieţele unde nu s-a mai făcut nimic în ultimii ani, scoaterea în aer liber a negustorilor din hale provoacă înghesuială, nemulţimiri şi un aspect general de lipsă de civilizaţie.

Piaţa din Micro 39 este de mulți ani o zonă foarte controversată. Nod comercial pentru mai multe cartiere din partea de nord-vest a oraşului şi căutată de mulţi gălăţeni pentru preţurile mai mici decât în alte părţi, piaţa nu a prea ţinut pasul cu vremurile şi modernizarea. Vânzarea "la bordură" sau pe tarabe improvizate se împleteşte cu prezenţa câinilor maidanezi, a mizeriei şi a trotuarelor pline de gropi. Bonus, închiderea halelor, ca măsură pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, a dus la şi mai multă aglomeraţie şi haos.

Măsuri noi, probleme vechi

De la primele ore ale dimineții, oamenii se strecoară printre comercianții ce-și vând marfa pe aleea pietonală, pentru a-şi face cumpărăturile, printre gropi, bucăți de beton ce se vor a fi borduri, gunoi, câini maidanezi si oameni ai străzii. În aceasta piață extrem de aglomerată eşti întâmpinat cu "Un leu, vă rog" de un om al străzii care pare familiarizat cu locul. Ba mai mult, unii confraţi ai cerşetorului cunoscut în tot oraşul, şi care populează zona aglomerată, și-au creat adăposturi în spatele pieței, pentru a nu se deplasa prea mult către "serviciu". Un "serviciu" într-un perimetru tot mai limitat, pentru că piaţa nu mai e aşa mare, nici pentru ei, nici pentru ceilalţi, respectiv comercianţi şi clienţi. De când tarabagiii din hale au fost scoşi la căsuţele în aer liber, spaţiul s-a redus drastic, făcând ca deplasarea trecătorilor să fie anevoioasă, riscul de infectare generat de apropierea forţată, tot mai mare, iar accesul maşinilor cu marfă, de-a dreptul imposibil.

Din groapă-n groapă

Paradisul gropilor - așa am putea denumi această piață, zeci de bătrâni, unii în baston, alții în cadru, sunt puși în pericol zi de zi de gropile imense şi de capacele de canalizăre nesigure, pe care încearcă să le ocolească pentru a nu se răni. Problema este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se apropie iarna, iar zăpada îi va împiedica pe oameni să observe pericolele de sub stratul de omăt. Situaţia este veche şi pentru ea nu s-au găsit, deocamdată, nici măcar soluţii provizorii. Poate, odată cu reabilitarea bulevardelor din zonă, cineva îşi va apleca privirea şi asupra pieţei din care mii de gălăţeni cu drept de vot îşi cumpără mâncarea de zi cu zi.

Containere, câini şi…mâncare!

Câinii străzii ies de la primele ore ale zilei printre tarabe, gudurându-se printre produsele ce așteaptă a fi cumpărate. Motivul pentru care maidanezii sunt prezenți peste tot este chiar protecția pe care localnicii le-o oferă, având grijă să-i hrănească, de multe ori să le facă şi adăposturi improvizate, care să-i ascundă la apariția hingherilor.
Containerele de gunoi, urât mirositoare, sunt așezate nu departe de tarabe. Situaţia aberantă face parte din peisajul pieţei de atât de mult timp, încât a ajuns să fie ignorată atât de consumatori, cât şi de vânzătorii care își laudă marfa în gura mare: "Pătrunjel, pătrunjel avem!", "Doi la leu!". E drept, este o piaţă mai ieftină ca prin alte părţi. Dar şi mai săracă la capitolul atenţie din partea edililor, care le oferă cetăţenilor din cartierul fără mari pretenţii condiţii... pe măsura buzunarului.

Gălățenii debutează în Liga Campionilor la futsal

$
0
0
Gălățenii debutează în Liga Campionilor la futsal

Formația gălățeană va juca pentru prima oară în istoria sa în cea mai importantă competiție intercluburi.

Echipa de futsal United Galați se pregătește să debuteze în Liga Campionilor, după ce a fost declarată campioana ediție 2019 – 2020 la futsal în Liga I. Adversară îi va fi Dolphins Ashdod, campioana Israelului, iar duelul se va disputa într-o singură manșă, la Galați, duminică, la Sala Sporturilor Dunărea, de la ora 16,00.
Antrenorul – jucător Florin Ignat consideră că echipa sa este pregătită de duelul cu israelienii, chiar dacă, cel puțin până la această ora, nu se va putea baza pe trei jucători testați pozitiv cu coronavirus. ”Consider că noi suntem pregătiți pentru acest joc, îl așteptăm și noi de mult timp. Deja sunt trei jucători infectați, așa că ne gândim foarte mult să fim sănătoși în primul rând. Să vedem ce rezultate mai vin din testele dinaintea jocului”, a spus Ignat.
Referitor la adversarii de duminică, Florin Ignat a studiat-o pe campioana Israelului, iar pe o parte dintre jucători i-a urmărit chiar la jocurile acestora la lotul național. ”Este o echipă bună, au jucători care au evoluat pentru naționala Israelului la barajul cu Cipru, unde au reușit să se și califice. E clar că va fi meci tare pentru că se joacă la un alt nivel, însă important acum este să fim noi sănătoși, să putem intra pe teren într-o formulă cât mai bună”.
Duelul din Liga Campionilor dintre United Galați și Dolphins Ashdod va fi arbitrat de o brigadă feminină din care vor face parte Irina Velikanova și Tatiana Boltneva, ambele din Rusia. Arbitrul de rezervă a fost desemnat Daniel Decă, iar oficialul de joc va fi Georgian Ionescu.
După meciul cu Dolphins urmează o pauză competițională pentru jucătorii de la United, ca urmare a meciurilor pe care le vor disputa echipele naționale.

Convocări de la United

Andrei Crăciun (32 de ani) și Denis Cireș (27 de ani) au fost convocați la echipa națională a României pentru două meciuri amicale contra reprezentativei similare a Marocului (8 și 9 decembrie). Pe lângă aceștia, tânărul David George va participa la o acțiune a naționalei de Under 19 a României de săptămâna viitoare.

Municipiul Galați a depășit rata de infectare de cinci la mie

$
0
0
Municipiul Galați a depășit rata de infectare de cinci la mie

Potrivit datelor publicate de Instituția Prefectului Galați astăzi, 27 noiembrie, comuna Șendreni prezintă cea mai ridicată rată de infectare cu noul coronavirus din ultimele 14 zile, mai exact 6,21/1.000 de locuitori. În acest top nedorit se mai situează Tudor Vladimirescu (5,88), precum și municipiul Galați, care a depășit, la rândul său, incidența de cinci la mia de locuitori, rata calculată pentru ultimele două săptămâni fiind de 5,10. Celelalte cinci localități situate la o incidență a infectării din ultimele două săptămâni mai mare de trei la mia de locuitori sunt: Nicorești (4,97), Costache Negri (4,77), Vânători (3,59), Smârdan (3,26) și Drăgănești (3,14).
Totodată, în alte 16 localități rata de infectare se află în intervalul cuprins între 1,5 și 3/1.000 de locuitori. Este vorba despre Corod (2,68), Schela (2,60), Munteni (2,48), Cuca (2,37), municipiul Tecuci (2,36), Braniștea (2,29), Independența (2,15), Piscu (2,10), Frumușița (2,04), Cuza Vodă (1,87), Fundeni (1,85), Tulucești (1,84), Poiana (1,75), Barcea (1,70), Umbrărești (1,69) și Ivești (1,58). În toate aceste localități, se mențin, sau se introduc, după caz, restricțiile cunoscute în funcție de cele două paliere ale incidenței cazurilor de infectare Covid-19 din ultimele 14 zile. Potrivit cifrelor de la nivel național, la aceeași dată județul Galați a atins o rată de infectare cu SARS-CoV-2 de 3,00 la mia de locuitori.
De asemenea, Instituția Prefectului – Județul Galați informează că, în conformitate cu HG 967/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și cu măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. Ca atare, cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galați, în perimetrul Arhiepiscopiei ”Dunărea de Jos” va fi permis accesul doar pentru credincioșii care au domiciliul sau reședința în municipiul Galați, intrarea fiind permisă după verificarea actelor de identitate de către forțele de ordine prezente la eveniment, evident, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Unul din trei gălățeni testați are virusul

$
0
0
Unul din trei gălățeni testați are virusul

87 de gălățeni au fost confirmați ca purtători ai virusului Sars-Cov-2 în urma celor 288 de teste efectuate în unitățile spitalicești din județ, în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul total al infectaţilor înregistrat în judeţul nostru de la debutul crizei sanitare să ajungă la 10.185. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 31 de persoane erau declarate duminică, 29 noiembrie, ca reconfirmate pozitiv. În același interval, 84 de pacienţi internaţi în spitale au fost declaraţi ca vindecaţi la retestarea care a precedat externarea din unităţile medicale de profil. În ultima zi a săptămânii nu a fost raportat niciun deces în rândul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19, însă ”relaxarea” a venit după două zile, de vineri și sâmbătă, când Galațiul a bifat două creșteri semnificative la decese, autoritățile raportând patru cazuri pe 27 noiembrie și respectiv cinci cazuri, pe 28 noiembrie. Numărul total al deceselor în rândul gălățenilor care s.au infectat cu COVID-19 de la debutul crizei sanitare și nu au supraviețuit, majoritatea pe fondul unor comorbidități, a ajuns la 271. Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Galaţi, de la începutul pandemiei au fost efectuate 61.829 de teste. 7.971 dintre pacienţii diagnosticaţi au fost declaraţi vindecaţi după ce au fost îngrijiţi în unităţile medicale de profil. Duminică, se aflau în carantină la domiciliu 448 de persoane, iar în izolare la domiciliu erau 49 de gălăţeni. În regim de carantină instituţionalizată se aflau 42 de oameni, iar în izolare instituţionalizată, 336.


 



Viewing all 12903 articles
Browse latest View live