Quantcast
Channel: Prima Pagina - Viaţa Liberă Galaţi - Viaţa Liberă Galaţi
Viewing all 12884 articles
Browse latest View live

Echipa de hochei CSM Galați a folosit jucători infectaţi cu coronavirus. Se așteaptă decizia federației

$
0
0
Echipa de hochei CSM Galați a folosit jucători infectaţi cu coronavirus. Se așteaptă decizia federației

Hocheiul românesc se află într-o situație inedită și, totodată, extrem de complicată, după ce la partida de campionat dintre CSM Galați și Steaua București (scor 15-2), disputată miercuri seară, nu mai puțin de 11 hocheiști ai gălățenilor, plus antrenorul Vadim Şakraiciuk, au participat la joc deși erau testați pozitiv cu coronavirus.

Explicațiile celor de la CSM Galați pentru această întâmplare ar fi că au întârziat să apară testele de la clinica la care acestea au fost efectuate marți dimineață. Halucinant este cum oficialii partidei au decis ca jocul să se dispute, în ciuda faptului că nu a fost prezentat jurnalul de vaccinări al fiecărui participant la competiție, ceea ce este contrar protocoalelor în vigoare.

Mai mult, există suspiciuni că rezultatele testărilor ar fi ajuns, totuși, la oficialii de la clubul gălățean cu câteva minute înainte de startul partidei!

În acest caz, dacă se va dovedi acest aspect, CSM Galați riscă să fie exclusă din competițiile interne cel puțin pentru sezonul în curs! O altă variantă extremă ar fi ca întreg campionatul să fie oprit din cauza acestui caz, considerându-se că oficiali ai federației au fost complici la eroare.

Singura certitudine în momentul de față este că al doilea meci dintre CSM Galați și Steaua București nu s-a mai disputat joi seară, așa cum era programat. Următoarele meciuri ale gălățenilor ar urma să aibă loc pe 15 și 16 noiembrie, pe teren propriu, cu SC Miercurea Ciuc, însă până atunci se așteaptă o decizie a Federației Române de Hochei pe Gheață cu privire la cele întâmplate, iar șansele ca faptele să rămână fără repercusiuni serioase sunt aproape nule.


Echipa de hochei CSM Galați a fost absolvită de vină, după ce a folosit jucători infectaţi cu COVID-19

$
0
0
Echipa de hochei CSM Galați a fost absolvită de vină, după ce a folosit jucători infectaţi cu COVID-19

Gruparea gălățeană a prezentat dovezi prin care a reușit să scape de orice sancțiune s-ar fi putut aplica în situația în care ar fi introdus pe teren cu bună știință jucători testați pozitiv.

La meciul din campionatul de hochei pe gheață dintre CSM Galați și Steaua București s-a ajuns la o situație extremă, în care mai mulți jucători testați pozitiv au participat la meci, fără ca acest lucru să fi fost cunoscut dinainte.
Federația Română de Hochei pe Gheață a absolvit de vină gruparea gălățeană, din motive obiective, întrucât la joc nu a asistat nicio delegație de observatori. Cum nici echipa Steaua nu avea rezultatele testelor, cele două echipe au stabilit, de comun acord, că pot juca, conform spuselor din partea unor oficiali. Motivul era că Steaua oricum nu deplasase jucătorii ce fuseseră testați pozitiv anterior, iar cei de la CSM Galați aveau alte șase teste efectuate în ultimele săptămâni, toate favorabile.
Rezultatele testelor pentru depistarea coronavirus în tabăra gălățenilor au întârziat să apară din cauza unor defecțiuni tehnice din partea instituției care le-a realizat. Testele au fost efectuate cu o zi înainte de disputarea partidei. Mai mult, clubul gălățean se apără prin faptul că, după momentul în care au primit testele, n-au mai intrat pe teren jucătorii respectivi, mai exact în repriza a treia. Un alt argument a fost acela că niciunul dintre jucători nu prezenta vreo formă de simptom de infectare cu coronavirus.

Caz ciudat la un jucător care n-a crezut în rezultat

Rezultatele au fost primite de jucători pe aplicația de telefon mobil Whatsapp chiar în timpul partidei, iar unul dintre aceștia a fost sceptic în privința veridicității rezultatelor, astfel că a doua zi s-a testat din nou, pe cont propriu. De această dată rezultatul i-a fost negativ, conform unor informații venite din partea clubului gălățean. Există posibilitatea ca acel jucător să se fi aflat în marja de eroare a testelor. Altfel, un lucru îmbucurător pentru toți cei prezenți la eveniment, se pare că nu au apărut noi infectări în rândul acestora, ca urmare a participării la meci.
Vă reamintim faptul că CSM Galați a învins-o pe Steaua București, scor 15-2, la hochei pe gheață, iar ulterior s-a descoperit faptul că 11 jucători din tabăra gălățenilor au fost testați pozitiv cu coronavirus.
Federația Română de Hochei pe Gheață a decis suspendarea temporară a tuturor partidelor. Singura certitudine referitoare momentan la competițiile oficiale de hochei este aceea a disputării "Cupei României", la Galați, în luna următoare.

Au reînceput plantările pe Faleză. Ce măsuri a luat Primăria ca să nu se mai usuce copacii

$
0
0
Au reînceput plantările pe Faleză. Ce măsuri a luat Primăria ca să nu se mai usuce copacii

"Am început plantările de arbori pe Faleză. Avem nevoie de cât mai mulți copaci, pentru un aer curat și sănătos. Plantăm deja pe Faleză arborii potriviți condițiilor de mediu din oraș, care au la rădăcină și îngrășământul necesar ce le va asigura creșterea. Așa cum am promis, în această perioadă vom planta peste o mie de arbori", a anunţat, pe pagina sa publică de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Conform Biroului de presă al Primăriei, pe aliniamentul falezei superioare a Dunării se vor planta peste 60 de arbori, după ce vor fi înlocuiți cei care prezintă declin fiziologic. Este vorba despre teii care s-au uscat, în locul cărora vor trebui să prindă rădăcini specii mai rezistente din punct de vedere biologic, precum arțar, platan, paltin, frasin sau specii de arbuști ornamentali.
Tocmai pentru că ne dorim ca arborii să crească sănătoşi şi viguroşi şi să ne bucurăm de ei zeci de ani, am prezentat, în ediţia de marţi, 17 noiembrie, recomandările oferite de dr. ing. Paul Lupoae, şeful secţiei Grădina Botanică.

Întrebări adresate Primăriei

În lumina experienţei şi a sfaturilor specialistului Grădinii Botanice, am fost curioşi ce măsuri a luat Primăria pentru ca arborii plantaţi să nu se usuce precum predecesorii lor. Concret am întrebat: de unde sunt aduși puieții care vor fi plantați în special pe Faleza Superioară; ce măsuri va lua Primăria pentru ca puieții să prindă rădăcini, în condițiile în care, așa cum arata expertiza Oficiului Fitosanitar, solul este sărac, acid și neprielnic plantărilor; care va fi dimensiunea gropilor, ce pământ sau tratamente speciale se vor folosi; cum vor fi îngrijiți copacii, ce măsuri de protecție la curenții de aer se vor lua.

Ce a răspuns municipalitatea

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că furnizorul puieților de arbori care vor fi plantați este societatea Hiris Gardeum Expert SRL Brăila. Puieții care vor fi plantați sunt de talie mare, prevăzuți cu balot de pământ propriu, cu sistem radicular bine dezvoltat. Totodată se va aplica îngrășământ organic solid, ecologic. Dimensiunea gropilor de plantat va fi de 0,80m/0,80m/0,60m, unde se va adăuga suplimentar pământ vegetal. Copacii plantați vor fi îngrijiți prin lucrări specifice, conform recomandărilor Oficiului Fitosanitar. Ca măsură de protecție împotriva curenților de aer, la copaci se vor aplica araci/tutori de susținere", ne-a comunicat administraţia locală.

Încep exproprierile pentru drumul expres Galaţi - Brăila

$
0
0
Încep exproprierile pentru drumul expres Galaţi - Brăila

Un proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Drum expres Brăila - Galați" a fost supus aprobării în şedinţa Guvernului de ieri.
Conform documentului, este vorba despre imobile situate pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi şi a localităţii Vădeni din judeţul Brăila, despre proprietarii sau deținătorii acestora, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor.
"Sumele individuale aferente despăgubirilor sunt în cuantum de 5.140.000 de lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Sumele  se virează de către Ministerul Transporturilor în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la dispoziția proprietarilor de imobile proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrării", se arată în proiectul hotărârii de guvern.
În ceea ce priveşte construcţia drumului expres Brăila - Galaţi, reamintim că asocierea Astaldi SpA - Tancrad SRL a depus o contestaţie după selecţia câştigătorului licitaţiei - asocierea SC SA&PE Construct SRL - Spedition UMB - Tehnostrade SRL (firme controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu), care, pe 23 septembrie, a fost desemnată câştigătoarea contractului, cu o ofertă de 371.416.131 de lei, fără TVA.

Spitalele din Galaţi, nesigure în caz de incendiu. Verdict alarmant al pompierilor

$
0
0
Spitalele din Galaţi, nesigure în caz de incendiu. Verdict alarmant al pompierilor

31 de controale privind stadiul îndeplinirii condiţiilor de securitate la incendiu, respectiv deţinerea autorizaţei emise de ISU în scest sens, au avut loc în ultimul an în unităţile medicale din Galaţi. Concluziile au fost nefavorabile, peste o sută de nereguli fiind depistate şi doar o parte au fost remediate. Marea problemă, şi cea mai des întâlnită, este faptul că obiectivele verificate nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu. În plus, nu îndeplinesc o sumă de criterii obligatorii, cerute de lege în vederea eliberării acestui document. 

În perioada 2019-2020, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a fost în două controale la spitale clinice judeţene şi în şase la spitale clinice municipale. O verificare a vizat un spital clinic orăşenesc, unul, o policlinică, 20 au fost la centre medicale, iar unul la Centrul de Transfuzii. Rezultatele, deloc încurajatoare pe linia îndeplinirii condiţiilor obligatorii privind securitatea la incendii. 114 deficienţe au fost constatate, puţin peste 30 fiind remediate pe parcursul verificărilor. În trei situaţii, au fost date amenzi, în valoare totală de 13.500 de lei, iar în 77 de cazuri, avertismente.

Nesiguranţă

Specialiştii ISU susţin că în majoritatea cazurilor au întâmpinat situaţii în care managerii spitalelor nu depuseseră eforturi pentru asigurarea condițiilor privind limitarea și propagarea focului și fumului în interiorul construcțiilor. În multe cazuri, instalaţiile de detecţie nu funcţionau sau funcţionau defectuos, sistemele de semnalizare şi avertizare a incendiilor erau în aceeaşi situaţie, la fel ca şi instalațiile de hidranți interiori şi exteriori, vitale în cazul izbucnirii unui incendiu, atât ca primă măsură de intervenţie, cât şi pentru a asigura misiunea pompierilor în cazul unui incident de proporţii.
"Ca deficienţe constatate mai enumerăm neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare), funcționarea parțială a corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat pentru evacuare, neasigurarea condițiilor de evacuare în caz de situații de urgență și neasigurare a accesului autospecialelor de intervenție la unele corpuri de clădire. Menționăm că în urma controalelor au fost întocmite planuri de măsuri, iar unele nereguli constatate au fost remediate până în momentul actual", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Patru spitale nu au autorizaţie

Conform datelor furnizate de ISU Galaţi, la acest moment patru unităţi spitaliceşti mari din judeţ nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu - documentul care le-ar da dreptul să exploateze instalaţiile şi amenajările prevăzute de lege pentru apărare împotriva focului. Primul pe lista pompierilor este Spitalul de Urgenţă, care "deţine aviz de securitate la incendiu emis pentru două clădiri în proces de modernizare, pentru care există aviz de securitate la incendiu". Până la obţinerea autorizaţiei mai sunt însă paşi mulţi de parcurs, actul putând fi solicitat şi eliberat abia după recepţia lucrărilor şi numai dacă pompierii sunt de acord că sunt îndeplinite toate cerinţele.
În aceeaşi situaţie se află Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul Municipal de la Tecuci. Unitatea medico-sanitară de la Găneşti, obiectiv care adăposteşte persoane cu probleme psihice grave, funcţionează, conform ISU Galaţi, fără autorizaţie de securitate la incendiu, ca urmare a lucrărilor de amenajări și modificărilor constructive. Alte trei clinici private nu deţin autorizaţie de securitate la incediu, ca urmare a schimbării de destinație a clădirilor.       

Îmbulzeală și amenzi, la sfințirea unei biserici din Galați

$
0
0
Îmbulzeală și amenzi, la sfințirea unei biserici din Galați

Îmbulzeală la sfințirea unei biserici din Galați. Sute de oameni s-au adunat duminică dimineață la biserica de pe strada Frunzei pentru a participa la slujba de sfințire. Pentru a-i distanța pe oamenii care au uitat de reguli, polițiștii au decis să închidă traficul pe strada respectivă. Mai mult, oamenii legii s-au plimbat în permanență printre credincioși și le-au cerut să respecte distanțarea socială.

"Întrucât s-a constatat ca spațiul în care avea loc evenimentul nu era suficient de mare pentru a asigura distanțarea fizică, poliția a luat decizia blocării circulației pe un tronson de 150 de metri în fața lăcașului de cult, pentru a asigura acest spațiu. Pe parcursul evenimentului polițiștii și jandarmii au aplicat zece sancțiuni contravenționale", ne-a declarat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. Mai exact, oamenii legii au aplicat șase avertismente și patru amenzi, a câte 500 de lei fiecare, pentru nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție.

Deși s-au încălcat mai multe reguli, preoții consideră că evenimentul a fost doar o manifestare a credinței oamenilor. "Dumnezeu l-a lăsat pe om cugetător și liber. Fiecare își manifestă credință după cum simte cu inima, așa că nu am putut nici noi, nici autoritățile să blocăm ceea ce oamenii simt. Este o dovadă în plus a credinței poporului român", ne-a explicat episcopul Dionisie Gălățeanul.

174 de gălăţeni, confirmaţi cu coronavirus în 48 de ore. Rată de infectare extrem de mare

$
0
0
174 de gălăţeni, confirmaţi cu coronavirus în 48 de ore. Rată de infectare extrem de mare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a primit, în weekend, încă 174 (99 - sâmbătă  și 75 - duminică) de rezultate pozitive în urma testărilor pentru depistarea coronavirusului. Astfel, numărul total al gălățenilor infectați cu Sars-Cov-2 a ajuns la 4.872.

Cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare, mai ales că sunt cele mai mari de la începutul pandemiei și până acum. Asta arată că rata de infectare este una extrem de ridicată, iar acest lucru nu poate decât să confirme faptul că din ce în ce mai multe persoane nu respectă măsurile impuse de autorități.

Conform datelor noastre, municipiul Galați va depăși rata de incidență de 2 la mia de locuitori, fiind la un pas de noi restricții.

Din nefericire, în acest sfârșit de săptămână, au fost raportate și trei decese printre cei infectați cu coronavirus. Astfel, numărul total al deceselor a ajuns la 187.

Totodată, numărul celor internați în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean a crescut față de raportarea de vineri. Conform datelor oficiale, în secția de Terapie Intensivă sunt internate șapte persoane, cu două mai mult față de raportarea de vineri, fiind vorba despre pacienți infectați cu coronavirus care au forme grave şi au nevoie de suport respirator.

De cealaltă parte, numărul celor declarați vindecați a crescut în ultimele 48 de ore cu 92 (73 - sâmbătă și 19 - duminică), ajungând astfel la 3.948.

Direcția de Sănătate Publică a reluat, după intrarea în vigoare a Legii Carantinei, monitorizarea persoanelor care trebuie să stea în izolare și în carantină. Astfel, conform datelor oficiale, numărul gălățenilor aflați în izolare a scăzut, în ultimele 48 de ore, cu 30 (16 - sâmbătă  și 14 - duminică), astfel că în izolare la domiciliu sunt în prezent 83 de gălățeni. A crescut însă numărul celor care se află în carantină. După ce, sâmbătă, 51 de gălățeni au finalizat perioada de 14 zile, DSP Galați a anunțat, duminică, că alte 122 de persoane au intrat în carantină. Așadar, numărul gălățenilor care sunt în carantină este acum de 322, cu 71 mai mulţi față de raportarea de vineri.

De asemenea, de la începutul pandemiei și până în prezent, la nivelul județului Galați au fost efectuate 41.906 teste pentru depistarea coronavirusului, cu 665 (445 - sâmbătă  și  220 - duminică) mai multe față de raportarea de vineri. Trebuie precizat că aceste teste nu au fost făcute doar pentru cazurile noi, ci au fost retestați și gălățenii deja declarați vindecați, cei care urmează să fie declarați vindecați, dar și cei reconfirmați cu virusul Covid-19.

Restricții pentru cinci comune gălățene, din cauza infectărilor cu noul coronavirus

$
0
0
Restricții pentru cinci comune gălățene, din cauza infectărilor cu noul coronavirus

Pe 19 noiembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a comunicat o incidență diferită a ratei de infectare cu noul coronavirus în ultimele 14 zile pentru cinci localități. Astfel, în comunele Corod (3,88) și Șendreni (3,88), incidența cumulată a cazurilor de infectare este mai mare de 3/1.000 de locuitori. În același timp, în Tudor Vladimirescu (2,74), Costache Negri (1,83) și Piscu (1,68) incidența este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Ca atare, măsurile cunoscute privind spectacolele, concertele, cinematografele, restaurantele, cafenelele și sălilor de jocuri de noroc se vor desfășura conform restricțiilor anunțate, pentru următoarele 14 zile. Totodată, măsurile dispuse pe 11 noiembrie pentru localitatea Poiana urmează să înceteze pe 25 noiembrie, când va fi reanalizată incidența cazurilor de îmbolnăvire.

Toate măsurile dispuse vor fi aduse la cunoștința populației din localitățile respective prin sistemul ROALERT.

De asemenea, având în vedere creșterea numărului de solicitări la 112 privind testarea pentru depistarea Covid-19, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va asigura un mijloc de transport pentru deplasarea echipajului Serviciul Județean de Ambulanță care va recolta probele.


În plină pandemie, gălăţenii nu renunţă la împrumuturi

$
0
0
În plină pandemie, gălăţenii nu renunţă la împrumuturi

Chiar dacă, în contextul situaţiei create de pandemia de Covid-19, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate populaţiei s-au înăsprit, piaţa bancară gălăţeană a păstrat un trend ascendent, atât în ceea ce priveşte creditele de consum, cât şi creditele imobiliare, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

La sfârşitul trimestrului trei al acestui an, strict la nivelul populaţiei, valoarea creditelor contractate de gălăţeni era de 2.573,5 milioane de lei, cu 104 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului, când totalul împrumuturilor era de 2.469,5 milioane de lei. Per ansamblu, creşterea s-a menţinut pe parcursul întregului an. Astfel, la sfârşitul primului trimestru, creditele contractat de populaţie în judeţul Galaţi erau de 2.492 milioane de lei, iar la sfârşitul trimestrului doi, împrumuturile aveau o valoare de 2.499,2 milioane de lei.

Ce-i drept, pe categorii de împrumuturi, evoluţia creditelor imobiliare a fost într-o oarecare măsură diferită de cea a creditelor de consum. În ceea ce priveşte creditele imobiliare, acestea au avut o creştere constantă pe tot parcursul primelor nouă luni ale anului: 1.371,9 milioane de lei, la sfârşitul primului trimestru; 1.391,7 milioane de lei, în trimestrul doi; 1.414,2 milioane de lei, la finalul trimestrului trei. Pe partea creditelor de consum, dacă la sfârşitul primul trimestru se înregistra o valoare de 1.075,8 milioane de lei, până la finalul trimestrului doi s-a ajuns la 1.058,9 milioane de lei, cu o revenire parţială în trimestrul trei, până la valoarea de 1.073,6 milioane de lei.

Potrivit BNR, per ansamblu, sincopele din creditare au apărut în special pe fondul măsurilor prudenţiale luate de instituţiile financiare.

„Printre factorii care au contribuit la creșterea restrictivității standardelor de creditare în trimestrul doi 2020, o proporție ridicată a băncilor a raportat așteptările privind situația economică generală (procent net de 65,5 la sută), așteptările privind piața imobiliară (procent net de 29 la sută) și într-o mai mică măsură modificarea ponderii creditelor neperformante pentru locuințe în portofoliul băncii (procent net de 12,2 la sută) și modificarea concurenței din sectorul bancar (procent net de 12,2 la sută)”, se arată în ultimul „Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei”, realizat de BNR.

Creşterile din creditare au fost susţinute pe piaţa bancară gălăţeană de avansul creditelor în moneda naţională, remarcându-se o repliere pe partea creditelor în valută. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei, creditele în moneda naţională aveau o valoare de 1.996,7 milioane de lei, faţă de 1.905,2 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi şi 1.882,8 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru. Creditele în valută ale populaţiei din Galaţi era la sfârşitul trimestrului trei de 576,8 milioane de lei, faţă de 594 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi, respectiv 609,2 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru.

De la catedra gălăţeană, profesor la un liceu renumit din Roma

$
0
0
Valentina Popa, pregătită pentru întâlnirea cu elevii

Absolventă a Facultăţii de Litere, Istorie și Teologie, specializarea Limba română - Limba engleză, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", Valentina Popa a debutat în învățământ acum 20 de ani, într-un sat din județul Galați. Din septembrie anul acesta, predă la unul dintre liceele renumite ale Romei. Nu i-a fost deloc uşor să renunţe la cariera didactică şi să plece din România, dar sufletul ei a fost mereu împărțit în mod egal între familie și școală. "Cariera se poate reconstrui oriunde, cu efort, răbdare și timp, însă familia este doar una", este convingerea Valentinei Popa.

"Astăzi îngerii mi-au zâmbit. După şapte ani, m-am întors în clasa de liceu, chiar dacă nu am încetat niciodată să predau, emoția începerii unui parcurs ca profesor de limba engleză într-un liceu lingvistic şi clasic de stat, unul dintre liceele renumite ale Romei, m-a devorat... paradoxal, sala de clasă mi-a dat toată energia ei şi m-a transpus într-un labirint al îngerilor", era mărturisirea tulburătoare pe care Valentina Popa o făcea pe contul său de Facebook pe 24 septembrie 2020. Atunci a devenit profesor de limba şi literatura engleză la Liceului Clasic "Bertrand Russell" din Roma, Italia.

Paradisul din sala de clasă

"Catedra şi copiii sunt îngerii mei protectori, iar cei de la acest liceu sunt într-adevăr îngeri, de la copii, personal didactic, colegi şi direcțiunea școlii. Am fost primită cu mult drag şi un respect deosebit, fără ca cineva să pună problema naționalității. M-am întors în timp, vreme de o secundă și mi-am amintit debutul meu în învățământ într-un sat din județul Galați, acum douăzeci de ani... nimic nu s-a schimbat. Lumina din ochii copiilor, forța purificatoare a tablei şi a cretei m-au dus din nou în paradis", era confesiunea Valentinei Popa, preluată de ziarele româneşti ale Diasporei.

{gallery}valentina-popa-de-la-catedra-galateana-profesor-la-un-liceu-renumit-din-roma{/gallery}
În imagine - Valentina Popa, pregătită pentru întâlnirea cu elevii

Gândurile ei emoţionante ne-au determinat să o contactăm şi ne-am bucurat că a acceptat să ne povestească despre cariera de profesor căreia i s-a dedicat din 2001, imediat după absolvirea Facultăţii de Litere, Istorie și Teologie, specializarea Limba română - Limba engleză.

Cu sufletul împărţit între familie şi şcoală

„După patru ani în care am fost suplinitor, am susținut examenul de titularizare şi m-am fixat pe o catedră de limba română la un liceu din Tecuci, orașul în care locuiam la acea vreme. În tot acest timp, am predat şi limba engleză. Au urmat gradele didactice, m-am transferat la un alt liceu, iar în 2013 am decis să părăsesc țara - fiind unica din familie rămasă în oraș (soțul, mama, fratele... erau deja la Roma de câțiva ani)”, îşi aminteşte Valentina Popa.

A fost o decizie destul de grea să renunțe la carieră și să plece din România, dar, după cum spune, sufletul ei a fost mereu împărțit în mod egal între familie și școală: „Fără una din cele două mă simt incompletă. Am acordat prioritate familiei, mi-am adus copilul aici la câteva luni după venirea mea şi nu regret. Cariera se poate reconstrui oriunde, cu efort, răbdare și timp, însă familia este doar una”.

I s-a spus că în Italia nu va mai fi profesor

„Mi s-a spus atunci, destul de malițios, că în Italia nu voi mai fi profesor, ci voi avea de înfruntat munca de jos. După câteva zile la această muncă de jos, am hotărât că trebuie să îmi traduc toate documentele şi să încerc să predau din nou. Câteva luni am studiat limba italiană, autodidact, iar în septembrie 2014 am fost acceptată la o școală privată de limbi străine din Roma, în urma unui interviu”, ne-a povestit Valentina Popa.

Trei ani mai târziu, a aflat şi de cursul Limbă Cultură şi Civilizaţie Românească. Fiind de formație dascăl de limba română, am dat concurs și de atunci predau şi cursul de limbă, cultură și civilizație românească în trei şcoli din Roma. „Deși este un curs facultativ, extrașcolar, sunt fericită că le pot vorbi copiilor români de aici despre tezaurul nostru cultural”, spune profesoara. Fără renunţări! În ciuda activităţilor didactice pe care le desfăşura, tot nu îşi găsea locul. Ceva lipsea. „Așa că am decis să îmi fac recunoașterea profesională și echivalarea studiilor. A fost un proces lung si obositor, pe care l-am început în 2018 şi l-am finalizat abia în primăvara acestui an. Așa am reușit să aplic si să intru în sistemul italian... sau în ceea ce se numește aici «graduatoria». În urma punctajului obținut, după toate gradele didactice, experiența și cursurile absolvite, am ajuns în poziţia a treia, astfel încât am avut dreptul să aleg școala în care doream să predau.

Nu a fost un parcurs spectaculos, doar unul lung şi fără renunțări, mi-aș dori să pot face mai mult. Important e că am vrut mereu să fiu dascăl şi nu am renunțat nicio clipă la acest vis”, ne-a povestit Valentina Popa.

"Oaza mea de linişte va fi mereu la Galaţi"

„Ce înseamnă să fiu profesor? Jumătate din mine, cum spuneam... Fără școală simt că nu respir, mă simt ca un invalid. Pentru mine nu este doar o meserie, e o adevărată vocație. E modul meu de a dărui ceva altora”, ne-a mărturisit, cu inima deschisă, Valentina Popa. Cu siguranţă elevii cărora le-a predat la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci încă şi-o mai amintesc! Nu ai cum să uiţi un dascăl atât de dedicat!

Chiar dacă a plecat deja de ani buni din ţară, Valentina se simte legată de România şi de Galaţi: „Mi-e dor și îmi va fi mereu de România mea culturală, de peisajul ei de basm, ori de oamenii plini de căldură, oaza mea de liniște va fi mereu la Galați, în sunetul cald al Dunării. Acolo am cele mai frumoase amintiri şi nu ezit să i le povestesc copilului meu, ori de câte ori am ocazia”, spune Valentina Popa.

{gallery}de-la-catedra-galateana-profesor-la-un-liceu-renumit-din-roma{/gallery}

Hotelul inteligent din Galați, unicat în România

$
0
0
IT-ul, o soluție pentru supraviețuirea în pandemie

Filmele SF pe care le vedem la televizor sau în cinematografe pot deveni realitate mai devreme decât credem. O unitate turistică din Galați s-a transformat într-un hotel inteligent, automatizat, cu un sistem self-checking care nu mai este întâlnit nicăieri în România. În hotelul situat în centrul oraşului te poți caza pe baza unui cod QR primit pe telefonul mobil, poți beneficia de micul dejun, poți achita și primi factura tot pe telefon și poți da check-out fără să te întâlnești, pe perioada cazării, nici măcar cu o singură persoană. În curând, hotelul va putea lua singur decizia de a suna la firma de pază sau la 112, dacă sesizează vreo situație care impune acest lucru.

În vârstă de 45 de ani, inginer și absolvent de Automatică, Bogdan Ionescu spune că ideea de a transforma hotelul într-unul automatizat care să meargă singur, 90 la sută fără ajutor uman, i-a venit în ianuarie-februarie, când se vorbea deja de pandemie, de un eventual lockdown. "Aveam o mulțime de angajați, aveam cheltuieli și am ales să automatizăm. Cealaltă variantă era să închidem de tot".

A făcut întâi o cameră-prototip, iar acum cinci din cele șase camere sunt incluse în sistem. Va urma și a șasea, cât de curând. "Fiecare cameră are câte o cutiuță, care realizează un modul de inteligență artificială. Sistemul este un fel de control acces pe bază de cartelă, de coduri QR și coduri NFC. Clientul intră în hotel, se cazează în cameră pe baza unui cod QR pe care îl primește la rezervarea online, pe telefonul mobil. Primește factura automat. Dacă vrea factură pe firmă, introduce codul fiscal, sistemul interoghează serverul ANAF. Dacă firma este activă, se face factura pe firmă, dacă nu, se face pe persoană fizică", spune Bogdan Ionescu, artizanul automatizărilor de la "Vila Clasic".

Cazarea se poate rezerva nu numai online, ci și la ușă, efectiv, la infochioșcul de la intrare. "Clientul își alege camera, alege dacă vrea cu sau fără mic dejun, completează fișa de cazare, plătește prin procesator de plăți și, în momentul când s-a confirmat plata, primește prin e-mail factura și codurile de acces pentru ușă și instrucțiunile de intrare în cameră, în română și engleză". Dacă nu ai cazare, nu poți intra în hotel!

Există posibilitatea ca, pe toată durata cazării, un client al hotelului inteligent din Galați să nu întâlnească nicio altă persoană. Ziua, până la amiază, în hotel mai sunt camerista care face curat și cel care pregătește și aduce masa. După ora 13,00, se intră pe mod automat și sistemul merge singur. Dacă nici asta nu e distanțare în perioada de pandemie, atunci nu mai știm care este!

Atunci când situația se va mai relaxa, clienții vilei gălățene vor putea alege, pe lângă mic dejun, și prânz sau cină, ori pe toate, pe care le vor putea consuma în restaurant, serviți de oameni. "Servirea automată va fi în momentul în care se va face și modulul de catering. De exemplu, clientul comandă micul dejun și poate să și-l ridice din cutiuța refrigerată din holul hotelului, pe baza codului respectiv. Scanează, deschide ușița, își ia caserolele cu micul dejun și pleacă", continuă Bogdan Ionescu.

În țară mai există hoteluri sau pensiuni care au sisteme de control acces, dar niciuna ca în Galați. Unele au la intrare niște cutii cu un cod PIN și în interiorul cutiuței respective sunt cheile fizice. "Mai există la Brăila un sistem asemănător, din ce mi-au povestit unii clienți, numai că acolo se lasă banii la plecare, în cameră. Este un început, dar pe partea de inteligență artificială, cu coduri de acces primite pe telefon, nu există nimic asemănător deocamdată".

Conform lui Bogdan Ionescu, hotelul se aprinde și se stinge singur, are sistem de supraveghere automat. Fiecare cameră se supraveghează una pe alta, prin sistemul de citire a codurilor, care supraveghează intrările și ieșirile de la celelalte camere. "Faza 3 urmează să se facă, pe partea de inteligență artificială care va lua decizii în ceea ce privește acțiunea oamenilor în hotel. Dacă, să spunem, există o bătaie, o tentativă de jaf, sistemul va ști să interpreteze anumite scenarii cu o acuratețe de 80-90 la sută și va lua decizia să sune administratorul, firma de pază sau la 112, în funcție de situație". Tot pe viitor, hotelul inteligent le va permite accesul în interior numai celor care poartă corect masca pe față.

Soluția hotelului inteligent de la Galați, deocamdată unicat în țară, ar putea fi urmată și de alte unități de profil, pentru a evita închiderea. "Când am început, noi am avut 15 angajaţi, anul trecut pe vremea asta aveam zece, acum am mai rămas cu doi. Am mers cu șomajul tehnic cât am putut, am zis că poate își revine HoReCa, dar trendul este descendent total", încheie Bogdan Ionescu.

{gallery}hotelul-inteligent-din-galati-unicat-in-romania{/gallery}

Intersecţie dificilă, bulversată de circulaţia pe două sensuri

$
0
0
Trafic mic, probleme mari

Intersecţia a două străzi din zona centrală a oraşului a devenit un nod rutier dificil de gestionat pentru conducătorii auto, dar şi pentru gălăţenii care locuiesc în zonă şi trăiesc, zilnic, într-un iureş de maşini care cu greu îşi fac loc pe carosabil. Situaţia este pusă pe seama desfiinţării sensului unic de pe una dintre străzile incidente, lucru cerut, se pare, de unii riverani ai arterei pe care circulaţia era restricţionată.

Străzile G-ral Alexandru Cernat şi Smârdan sunt două artere din centrul oraşului, iar intersectarea lor se produce într-o zonă extrem de aglomerată. Prima dintre ele este o stradă pe care se circulă pe ambele sensuri, plină de maşini parcate pe ambele părţi, atât de riverani cât şi de cei care vin cu treburi la clinicile din apropiere, la cabinetele de avocatură ori la Finanţe ori bănci. În zile lucrătoare, de la primele ore până după-amiaza târziu, artera este sufocată de maşini, traficul fiind anevoios inclusiv din cauza calităţii precare a carosabilului, brăzdat de numeroase lucrări succesive şi peticite după cum a dat Dumnezeu şi priceperea meseriaşului. Dar aceasta este o altă poveste.

Problema traficului se acutizează în zona intersecţiilor, prima de pe sensul Brăilei - Tecuci fiind cea cu strada Smârdan. O străduţă care în ultimii ani a fost sens unic, coborârea spre Mazepa fiindu-le interzisă şoferilor care ar fi vrut să vireze de pe Alexandru Cernat. Restricţia le-a fost, se pare, cam incomodă riveranilor şi celor care locuiesc pe străduţele adiacente şi care se vedeau astfel nevoiţi să ocolească pentru a ajunge acasă, aşa că s-a cerut revenirea la "dublul sens". Lucru care s-a şi întâmplat, prin aprobarea Primăriei Galaţi, în vara acestui an.

"Ca urmare a unei petiţii prin care se solicita revenirea la regimul de circulaţie pe ambele sensuri sau schimbarea sensului unic pe strada Smârdan, Comisia de Siguranţă a Circulaţei a decis, cu consultarea prealabilă a Poliţiei Rutiere, ca pe strada Smârdan să se revină la sistemul de circulaţie pe ambele sensuri. S-a ţinut cont de faptul că strada este una mică, puţin circulată şi că traficul pe ambele sensuri le este util îndeosebi gălăţenilor care locuiesc pe această arteră şi pe străzile adiacente", ne-au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Galaţi.

Înapoi la sensul unic!

Situaţia este cu totul incomodă, în opinia altor riverani, care consideră că revenirea la circulaţia pe ambele sensuri pe Smârdan nu are decât efecte nocive asupra traficului rutier şi siguranţei în zonă. "Strada Smârdan este foarte îngustă şi aglomerată la orele de vârf. Circulaţia auto era mai uşurată când era sens unic. De când s-a desfiinţat interdicţia de circulaţie dinspre str. Cernat către Trei Star, circulaţia a devenit mult mai aglomerată şi riscantă, pe strada Smârdan fiind parcate de o parte şi de alta autovehicule ale cetăţenilor ce locuiesc aici. Circulaţia se desfăşoară în condiţii mult mai dificile şi chiar periculoase", ne-a comunicat Mihail Moraru, un gălăţean care locuieşte în zona cu pricina.

Oamenii ar vrea să se revină la "sensul unic" pe Smârdan, pentru a nu fi martori zilnici la pericole de toate felurile, generate de un trafic rutier imposibil de realizat în condiţii de siguranţă. Este, poate, momentul ca autorităţile să ia măsuri măcar în privinţa maşinilor parcate neregulamentar, în curbe şi în colţurile intersecţiilor, situaţie de altfel întâlnită nepermis de des, pe toate străzile din oraş.

Un medic militar din Galați va conduce Spitalul de Urgență de la Sibiu

$
0
0
Un medic militar din Galați va conduce Spitalul de Urgență de la Sibiu

Spitalul de Urgență din Sibiu a fost plasat sub comandă militară începând de astăzi, 20 noiembrie, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, conform Mediafax. Cel desemnat să preia conducerea unității medicale este colonelul Constantin Vlase, medic infectionist la Spitalul Militar din Galați. Decizia vine ca urmare a demisiei fostului manager și pe fondul înregistrării unei rate de infectare cu Sars-cov2 foarte ridicată la Sibiu. Col. dr. Constantin Vlase s-a remarcat cu rezultate excelente în primăvara acestui an, când, în perioada stării de urgență, a comandat Spitalul de Urgență de la Deva.

Îmbulzeală și amenzi, la sfințirea unei biserici din Galați

$
0
0
Îmbulzeală și amenzi, la sfințirea unei biserici din Galați

Îmbulzeală la sfințirea unei biserici din Galați. Sute de oameni s-au adunat duminică dimineață la biserica de pe strada Frunzei pentru a participa la slujba de sfințire. Pentru a-i distanța pe oamenii care au uitat de reguli, polițiștii au decis să închidă traficul pe strada respectivă. Mai mult, oamenii legii s-au plimbat în permanență printre credincioși și le-au cerut să respecte distanțarea socială.

"Întrucât s-a constatat ca spațiul în care avea loc evenimentul nu era suficient de mare pentru a asigura distanțarea fizică, poliția a luat decizia blocării circulației pe un tronson de 150 de metri în fața lăcașului de cult, pentru a asigura acest spațiu. Pe parcursul evenimentului polițiștii și jandarmii au aplicat zece sancțiuni contravenționale", ne-a declarat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. Mai exact, oamenii legii au aplicat șase avertismente și patru amenzi, a câte 500 de lei fiecare, pentru nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție.

Deși s-au încălcat mai multe reguli, preoții consideră că evenimentul a fost doar o manifestare a credinței oamenilor. "Dumnezeu l-a lăsat pe om cugetător și liber. Fiecare își manifestă credință după cum simte cu inima, așa că nu am putut nici noi, nici autoritățile să blocăm ceea ce oamenii simt. Este o dovadă în plus a credinței poporului român", ne-a explicat episcopul Dionisie Gălățeanul.

A donat plasmă pentru bolnavii de COVID, chiar de ziua ei

$
0
0
Gest de omenie al unui cadru universitar din Galați. Pacienta este pregătită pentru procedura de donare

Suntem obișnuiți să primim cadouri de ziua noastră de naștere, nu să le facem noi altora bucurii, cu această ocazie. Chiar în ziua în care a împlinit anii, o tânără din Galați a ales să doneze plasmă pentru bolnavii de COVID-19 aflați în stare gravă. Femeia spune că gestul ei de implicare este unul absolut normal și îi îndeamnă pe cât mai mulți gălățeni vindecați de COVID-19 să vină în ajutorul semenilor cărora boala le-a răpit capacitatea de a respira singuri.

În octombrie, chinuită de dureri musculare puternice și după ce brusc a rămas fără miros și fără gust, Luminița Iosif a aflat că are COVID-19. A făcut doar o formă ușoară a bolii, dar organismul său a dezvoltat suficienți anticorpi la virusul SARS-CoV-2, astfel încât plasma sangvină obținută din sângele ei să poată fi folosită drept tratament pentru bolnavii care se confruntă cu forme severe ale maladiei. De atunci, a donat deja plasmă sangvină de două ori, ultima oară chiar vineri, 20 noiembrie, fix în ziua în care a împlinit 36 de ani.

"S-a nimerit să fie exact ziua mea de naștere. Prima oară când am donat plasmă, la începutul lui noiembrie, mi s-a spus că pot reveni, după două săptămâni, pentru a dona din nou. Nu este o procedură medicală dureroasă și nici nu am resimțit vreun efect advers. În general, de ziua noastră, primim cadouri, eu am ales să le fac un cadou pacienților care au nevoie de acest tratament. Știu că sunt și alte persoane care au venit și au donat plasmă și îi sfătuiesc pe cât mai mulți gălățeni care au avut boala și s-au vindecat să devină donatori de plasmă, pentru a-i ajuta pe pacienții din spitale", a spus Luminița Iosif, cadru didactic la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați.

Plasma hiperimună este extrasă din sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 și care au suficienți anticorpi la virusul SARS-CoV-2. Procedura de recoltare se numește plasmafereză și este efectuată de personalul Centrului Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați, cu ajutorul unui aparat special conceput în acest scop. Până în prezent, 140 de astfel de proceduri au fost efectuate la CRTS Galați, ceea ce plasează județul nostru pe locul al patrulea în țară, din acest punct de vedere.

"Gestul doamnei care a venit să doneze plasmă chiar de ziua ei de naștere este minunat. Îi îndemnăm pe cât mai mulți pacienți vindecați să devină donatori de plasmă. Faptul că centrul nostru se află pe primele locuri în țară, în privința numărului de proceduri, li se datorează tot gălățenilor care au venit și au doant pentru a-și ajuta semenii bolnavi", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Foto 1, galerie: Luminița Iosif (tânăra este din Galați; predă la Universitatea ”Dunărea de Jos”). Foto 2: Pacienta este pregătită pentru procedura de donare. Foto 3: Pacienta, donând plasmă pentru bolnavii de COVID. Foto 4: Plasma extrasă ajunge în spitale, unde este folosită ca tratament împotriva COVID-19:

{gallery}a-donat-plasma-pentru-bolnavii-de-covid-chiar-de-ziua-ei{/gallery}


Client umilit într-o vulcanizare „de top” din Galaţi. Când „Dorel” decide bunul mers al afacerii

$
0
0
Client umilit într-o vulcanizare „de top” din Galaţi. Când „Dorel” decide bunul mers al afacerii

O banală dar extrem de necesară operaţiune de schimbare cauciucurilor se poate transforma într-o experienţă aflată la graniţa dintre revoltător şi dezgustător, în momentul în care meseriaşul angajat decide "cum vrea el" pe cine serveşte şi pe cine nu. Experienţă incredibilă trăită de un gălăţean care a crezut că la "Berin" va beneficia de servicii profesioniste şi rapide, confom reclamei pe care unitatea şi-o face de aproape un sfert de secol.

Suntem în plin sezon în care şoferii stau la cozi interminabile, îşi fac programări sau iau pur şi simplu vulcanizările la rând ca să prindă un loc pentru a-şi anvelopa autoturismle pentru iarnă. În aceste condiţii, dacă găseşti firmă serioasă, cu meseriaşi "profesionişti şi entuziaşti", la un preţ rezonabil şi aproape sigur de servicii impecabile şi rapide, nu mai precupeţeşti câteva zeci de minute au chiar ore de aşteptare.

Pus să aştepte şi refuzat 

O experienţă care răstoarnă cele descrise mai sus şi la care nu ne-am fi dorit să fim martori s-a petrecut la "Berin", una dintre cele mai vechi unităţi de spălătorie auto şi vulcanizare din Galaţi, joi după-amiaza. Un cetăţean s-a prezentat cu autoturismul personal, ca să îşi schimbe cauciucurile. Avea deja montate pe jante anvelopele de iarnă, nu trebuia decât ca mecanicii să schimbe roţile şi să facă o presiune. Totul nu ar fi trebuit să dureze mai mult de 15 minute. Pentru că înaintea omului mai erau încă trei maşini, a fost rugat să aştepte, lucru pe care l-a şi făcut. Timp de o oră a aşteptat în frig ca meseriaşii, doi la număr, să îşi termine treaba la cele trei maşini. Şocul a venit în momentul în care ar fi urmat să îşi tragă maşina "la rampă". Unul dintre mecanici, mai in vârstă, l-a refuzat scurt, deşi chiar el îi spusese să aştepte. "Nu dumneata, nu, să vină Loganul din spate", a tranşat angajatul ordinea în care urma să îşi facă datoria. În faţa reacţiei indignate pe bună dreptate a cetăţeanului care aşteptase circa o oră pentru un serviciu pentru care urma să plătească, muncitorul nu a avut decât o altă reacţie sfidătoare: "Aşa se face, pentru că aşa vreau eu!  Ţie nu ţi le pun! Ce-o să-mi faci?" a venit replica. Clientul, îmbrăcat modest şi posesor al unei maşini destul de vechi cât să nu ridice vreo suspiciune că ar fi vreo persoană "importantă", a încercat să discute problema cu şefa de tură, dar nici aceasta nu s-a putut impune în faţa mecanicului. A plecat şi 15 minute mai târziu avea montate roţile de iarnă, la o altă vulcanizare din apropiere, unde angajaţii au binevoit să stea puţin peste program, ca să îl servească.

Fără comentarii

Pentru că am fost martori direcţi la cele relatate mai sus, considerăm de prisos orice alt comentariu, inclusiv din partea conducerii firmei care deţine spălătoria şi vulcanizarea "Berin". Dacă unitatea îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clienţii, atunci poate nu ar fi rău ca acest lucru să fie afişat la loc vizibil, alături de criteriile în funcţie de care se face trierea. Altfel, refuzul de a servi un client în condiţiile în care acesta nu încalcă în niciun fel vreo normă, poate fi considerat nu doar încălcarea drepturilor consumatorilor, ci şi pură discriminare.

Parcul Industrial se întoarce la Primărie. Instanţa a anulat contractul cu firma ucraineană VVK Euro Tehnologic

$
0
0
Parcul Industrial se întoarce la Primărie. Instanţa a anulat contractul cu firma ucraineană VVK Euro Tehnologic

Magistraţii Tribunalului Galaţi au dat dreptate Primăriei în procesul cu firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL şi cu propria societate, Industrial Parc SRL, care administrează Parcul Industrial. Instanţa a constatat nulitatea absolută a contractului prin care firma ucraineană a pus mâna pe Parcul Industrial şi a repus părţile în situaţia anterioară încheierii acelui document. Hotărârea nu este, însă, definitivă.

Parcul Industrial, care nu a produs niciodată nici măcar un leu găurit, a ajuns, din august 2017, obiectul unor litigii.

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", în ianuarie 2017, Parcul Industrial a fost diminuat, prin votul aleşilor locali, cu 16,8 hectare, rămânând doar cu cinci hectare, în beneficiul Zonei Libere, unde un american necunoscut ar fi fost interesat să investească.

Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin care s-a diminuat capitalul social al Parcului Industrial a fost contestată de firma VVK Euro Tehnologic, pe motiv că are un contract de cesiune a unor drepturi de folosinţă şi superficie pe 42 de ani, pe întreaga suprafaţă a parcului. Contractul fusese semnat pe 25 aprilie 2017, după votul aleşilor. Astfel, disputa s-a mutat în instanţă.

Mai întâi, cererea Primăriei de a se constata nulitatea contractului de cesiune s-a plimbat între secţiile Tribunalului din august 2017 până în iulie 2018, când, într-un final, s-a decis cine are competenţa să judece. În martie anul trecut, aflaţi din "Viaţa liberă" că, în primă instanţă, magistraţii Tribunalului Galaţi le-au dat câştig de cauză ucrainenilor, motivând că Primăria nu are calitate procesuală activă.

În urma recursului formulat de Primărie, Curtea de Apel i-a dat câştig de cauză, dar a trimis dosarul spre rejudecare, la Tribunalul Galaţi.

După mai multe amănări, Tribunalul s-a pronunţat în favoarea Primăriei. "Constată nulitatea absolută a contractului de cesiune a dreptului de folosinţă şi constituire a dreptului de superficie nr. 3/25.04.2017. Repune părţile în situaţia anterioară încheierii contractului", se arată în decizia Tribunalului, care a respins ca neîntemeiată pretenţia Primăriei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

Hotărârea nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Prin urmare, agonia Parcului Industrial se prelungeşte.

Opt din zece medici gălăţeni vor să se vaccineze anti-COVID

$
0
0
Din 706 medici chestionați, 569 vor să se vaccineze

Cadrele medicale din România se află în fruntea listei persoanelor care vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID. Cu toate acestea, nu toți angajații din sistemul sanitar sunt de acord cu această măsură. Chiar și unii medici sunt reticenți, din cauza necunoscutelor care planează încă în privința viitorului vaccin. Mai exact, cei care nu ar vrea să se vaccineze se tem de posibilele efecte adverse.

O listă întocmită de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați arată că în jur de 65 la sută din personalul medical, de îngrijire și TESA din unitățile sanitare publice și private din județul Galați vor să se vaccineze anti-COVID. Strict în privința medicilor și a personalului cu studii superioare din Galați, proporția celor care sunt de acord cu vaccinarea este de peste 80 la sută.

"Concret, din 5.775 de cadre medicale, de îngrijire și personal TESA, din unitățile sanitare de stat și private, vor să se vaccineze 3.786 de angajați, adică 65,56 la sută din totalul celor chestionați. În pirivința medicilor, din 706 medici, 569 vor să se vaccineze, ceea ce înseamnă o proporție de 80,6 la sută", a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Din datele disponibile reiese că personalul medical din Galați este în mai mică măsură reticent în privința vaccinării anti-COVID, în comparație cu media națională. Cifrele disponibile pe plan națională arată că doar aproximativ jumătate din cadrele medicale s-au înregistrat pentru viitoarea campanie de vaccinare.

Soluția este în mâna autorităților

Epidemiologul Emilian Popovici consideră însă că încrederea medicilor în vaccin este vitală pentru modul în care va fi influențată populația, iar declarații precum cele făcute de medicul Monica Pop (care a afirmat că nu se va vaccina: ”Dacă, Doamne ferește, faceți leucemie”) produc foarte mult rău. ”Este o reticență care apare dintr-o lipsă suficientă de informare. Ar trebui să se transmită informații către grupele socio-profesionale care sunt vizate cu prioritate de vaccinare, informație clară și cu toate amănuntele care sunt acum la dispoziție. S-ar putea ca reacția să fie mai pozitivă. Trebuie transmise oficial aceste informații despre vaccinul făcut de Pfizer sau Astra ZenecaMinisterul Sănătății ar trebui să facă o informare mai amănunțită și completă vizavi de caracteristicile vaccinului. Eu cred că de la asta pleacă, de la informare, atunci când îți cumperi o mașină nouă nu o cumperi fără să știi ce caracteristici are”, a spus Emilian Popovici, pentru Europa Liberă.

CITEŞTE ŞI: Un medic militar din Galați va conduce Spitalul de Urgență de la Sibiu

Alte clădiri ale Telekom s-au dovedit afaceri bune, dar cine va lua potul cel mare? Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului (II)

$
0
0
În imagine, clădirea din Bariera Traian

(I) Cine face un spital clinic universitar în centrul oraşului? Sediul Telekom din Galați, scos la vânzare la jumătate din preţul pieţei [detalii]

Articolul nostru referitor la vânzarea clădirii Telekom, din proximitatea Palatului de Justiţie, a dat naştere multor comentarii. Unii dintre gălăţeni au fost de acord cu cel puţin două dintre posibilele destinaţii avansate de noi, spitalul clinic universitar şi Poliţia Rutieră, alţii, dimpotrivă, consideră că spitalele ar trebui amplasate în afara zonelor aglomerate şi în clădiri noi, special construite în acest sens.

Construcţii noi, da, dar să nu fie abandonate

Înainte de orice, vrem să facem câteva precizări. Nimeni nu spune că o clădire nouă nu ar fi de preferat, precum şi un amplasament de tip parc, din păcate însă, experienţa ne-a învăţat că spitalul regional, care ar fi trebuit amplasat între Galaţi şi Brăila, a fost doar o promisiune electorală lipsită de conţinut, iar configuraţia oraşului nostru, prins între ape, nu prea îi permite să se mai extindă în altă direcţie.

Construcţia de clădiri noi nu prea a mers în Galaţi, în ultimii ani. Din varii motive, de la insolvenţa proprietarilor la neseriozitatea constructorilor, multe clădiri începute, fie ele ansambluri rezidenţiale (precum celebrele blocuri Beyler ori blocul început în Mazepa, în proximitatea sediului Apă-Canal) sau clădiri comerciale, cum este cazul scheletului din Ţiglina I, de lângă fostul complex comercial, au rămas neterminate, uneori câteva zeci de ani. Şi atunci, mă întreb, nu mai bine refolosim ce avem deja, adaptăm, construim spaţii conexe, unde se poate? Nu de alta, dar nici demolarea nu este mereu o soluţie, mai ales dacă se termină precum la Mehid, încă în stadiul de hazna la mijlocul oraşului. 

Clădiri "ceauşiste", dar structural solide

Clădirile "ceauşiste" la care se referă unele comentarii sunt poate urâte, dar sunt funcţionale, au fost construite să facă faţă cutremurelor, au fundaţii de peste patru metri adâncime (cum este cazul spaţiilor Telekom), iar spaţiile interioare se pretează reconfigurării.

Şi dacă, din informaţiile noastre, deja alte asemenea spaţii, de mai mici dimensiuni, s-au vândut pe bani buni, iar într-una dintre ele un investitor privat intenţionează să amenajeze sediul unei clinici private, înseamnă că ideile noastre nu sunt chiar atât de fanteziste.

Mai mult, poziţionarea acestora nu este la fel de centrală.

Una dintre clădirile deja vândute se află în Bariera Traian, în spatele Facultăţii de Arte. Cea de-a doua, care a fost achiziţionată cu 300.000 de euro, potrivit informaţiilor noastre, este localizată în Micro 40, pe strada 1 Decembrie, lângă Mobila SCM. Fosta centrală telefonică din Micro 21, cu terenul de 2.000 mp şi cu un amplasament comercial foarte bun, în spatele magazinului Lidl, a costat 500.000 de euro.

O a patra clădire, fosta centrală telefonică din Doja, are probabil un contract în derulare sau un alt regim, fiindcă nu a fost scoasă la vânzare, dar 200 mp de la etajul 1 sunt oferiţi spre închiriere, pentru birouri. Imobilul are o suprafaţă utilă totală de 1.534 mp si un regim de înălţime de S+P+2E. Spaţiul dispune de electricitate, energie termică, apă, canalizare, servicii de telecomunicaţii: voce, date şi TV de la Telekom Romania Communications SA. 

Investiţii ale politicienilor pentru interese private?

După câte se vede, spaţiile Telekom au fost atractive pentru investitorii privaţi. Umblă zvonul că şi pentru potul cel mare, clădirea de pe strada Brăilei, ar fi vorbele deja făcute cu nişte actori importanţi din zona politică, din păcate nu cei aflaţi la putere şi care ar avea mijloacele să transforme imobilul, atribuindu-i o funcţie publică utilă. Altfel, vorba unor alţi comentatori, am putea să ne trezim cu un combinat de videochat sau de păcănele. Şi, sincer, parcă n-ar da chiar bine vizavi de Palatul Justiţiei.

Foto 1, galerie: clădirea din Aviaţie, de lângă Mobila SCM. Foto 2: clădirea din Micro 21, de lângă Lidl. Foto 3: la clădirea din Doja, doar etajul 1 este de închiriat. Foto 4: construcţia neterminată din Ţiglina I

{gallery}cladiri-telekom-afaceri-bune{/gallery}

Zeci de infectaţi cu COVID-19 aşteaptă să fie trataţi

$
0
0
Zeci de infectaţi cu COVID-19 aşteaptă să fie trataţi

Peste 30 de gălăţeni confirmaţi pozitiv la testarea pentru COVID-19 şi care prezintă simptome de boală aşteaptă de câteva zile la Spitalul de Urgenţă să fie repartizaţi către unităţile medicale de profil pentru a fi trataţi. 20 dintre ei stau în containerele din curtea unităţii, pentru că spitalele nu mai au locuri şi primesc doar tratament de urgenţă. Autorităţile promit ca în viitorul apropiat să mai asigure peste o sută de paturi la trei unităţi medicale. 

Numărul tot mai mare de rezultate pozitive la testele pentru COVID-19 generează o criză la nivelul unităţilor medicale. Gălăţenii simptomatici, testaţi la Spitalul de Urgenţă, nu mai au unde să fie internaţi, pentru că toate unităţile COVID sunt pline la acest moment. Luni, la Judeţean erau 32 de pacienţi pozitivi care aşteptau să fie direcţionaţi către un spital unde să primească tratament de specialitate. Toţi sunt simptomatici, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, care au declarat că oamenii totuşi primesc tratament de urgenţă, atât cât poate fi asigurat de UPU. 
"12 dintre aceşti pacienţi sunt internaţi în secţia tampon, iar 20 sunt cazaţi în containerele special amenajate din cadrul secţiei UPU-SMURD. O parte dintre aceşti pacienţi aşteaptă de vineri pentru a fi transferaţi. Pentru fiecare dintre ei s-a făcut solicitare către CCNI şi se aşteaptă deciziile de transfer", a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi. Unitatea medicală, care nu este spital COVID, are totuşi în grijă 16 pacienţi, cu forme grave de boală, internaţi în secţia de Terapie Intensivă. 

Promisiuni de paturi

Reprezentanţii Prefecturii Galaţi au declarat, ieri, că se fac eforturi pentru suplimentarea cât mai rapidă a numărului de locuri în spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu Sars-Cov-2. "Începând de astăzi, la Spitalul CFR din Galaţi au fost date în folosinţă încă zece paturi şi avem promisiunea ca până la sfârşitul săptămânii numărul paturilor să fie suplimentat cu până la 50. Totodată, avem promisiuni că în cel mai scurt timp posibil va fi dată în folosinţă şi clădirea nouă de la Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde vor fi 95 de paturi pentru pacienţii COVID. Totodată, în cel mai scurt timp posibil, va fi dată în folosinţă şi secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, care funcţionează în incinta Spitalului de Psihiatrie, acolo unde sunt amenajate 30 de paturi pentru pacienţii COVID", a declarat Teodora Diaconiţa, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi. 


Viewing all 12884 articles
Browse latest View live