Quantcast
Channel: Prima Pagina - Viaţa Liberă Galaţi - Viaţa Liberă Galaţi
Viewing all 12940 articles
Browse latest View live

Semnal de alarmă în Consiliul Local/ S-a ratat finanţarea pentru situl Tirighina

$
0
0
Semnal de alarmă în Consiliul Local/ S-a ratat finanţarea pentru situl Tirighina

Deşi suntem în plină campanie electorală, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local a domnit armonia. Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost aprobate - deşi s-au mai înregistrat, pe ici, pe colo, abţineri - şi nimeni nu a avut intervenţii doar pentru imagine! Poate şi pentru că în sală s-au aflat câţiva studenţi la Sociologie, interesaţi de munca aleşilor. La finalul şedinţei, primarul şi consilierii de toate culorile politice s-au coalizat pentru o ultimă încercare de a salva situl arheologic de la Tirighina.

Ce s-a întâmplat

Discuţia a pornit de la consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag, care a fost curios să afle "Ce se mai ştie în legătură cu situl arheologic Tirighina". După cum aţi putut citi în „Viaţa liberă”, Primăria a lansat, în iulie, aplicaţia de finanţare europeană pentru „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi”. Numai că Ministerul Culturii ne-a pus beţe-n roate. „Am primit din partea Ministerului Culturii aviz negativ pe proiectul nostru de la Tirighina. Ministerul nu-l consideră de importanţă istorică! Fondul arheologic este epuizat, prin urmare nu reprezintă niciun interes, din punctul lor de vedere. Prin urmare, din păcate, cred că e un proiect care moare în faşă. Din păcate, pentru că ne-ar fi pus pe hartă. Aici, la Galaţi, am fost punct de graniţă al Imperiului Roman, acum suntem punct de graniţă al Uniunii Europene, cred că ar fi atestat faptul că suntem aici de aproape 2.000 de ani. Nu vreau să mă gândesc la alte conotaţii…”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Solidaritate

„N-ar trebui să ne impresioneze ceea ce hotărăsc cei de la Bucureşti. Să avem grijă pe spezele noastre, măcar să poată fi întreţinut! Pentru că dacă-l lăsăm aşa, de izbelişte, până la urmă n-o să mai recunoaştem nici noi că acolo a fost vreun sit!”, a punctat Bugeag.
„Din păcate, era vorba de aproximativ 4,5 milioane de euro, fonduri europene. În momentul de faţă, o sumă atât de consistentă de la bugetul local nu că nu am putea aloca, dar ar trebui să renunţăm la extrem de multe alte proiecte, care s-ar răsfrânge asupra cetăţenilor într-un mod mult mai direct”, a spus Pucheanu.
Propunerea salvatoare a venit din tabăra PNL: „Pot să întreb dacă nu cumva putem contesta punctul de vedere al ministerului şi să încercăm încă un demers, eventual în colaborare cu Universitatea, adunând câţiva oameni care ştiu să facă un raport poate mai bun. Diferenţele politice chiar nu au nicio legătură aici!”, a propus consilierul local PNL prof. Ion Cordoneanu.
La începutul săptămânii viitoare, Comisia de Cultură şi toţi cei care s-au implicat în realizarea proiectului se vor aduna pentru a formula atât o contestaţie, cât şi o scrisoare deschisă adresată ministerului. „Mi-e greu să cred că un loc cu atâta încărcătură istorică şi arheologică nu mai are importanţă şi e descărcat de orice valoare”, a conchis primarul.
Partea proastă este că dacă Primăria nu va prinde finanţare europeană în acest exerciţiu financiar, situl arheologic este condamnat…


Gălăţenii fac "afaceri"în familie! Un fiu iubăreţ şi-a făcut mama matroană

$
0
0
Gălăţenii fac

Ce pot face un fiu, tânăr şi cu lipici la fete, şi mama lui, femeie în floarea vârstei, ca să aibă un trai îmbelşugat şi fără grija zilei de mâine? Bunăoară, proxenetism şi nu oricum, ci prin exploatarea fetiţelor care încă nu au împlinit vârsta majoratului şi de pe urma cărora se obţin bani frumoşi şi la fel de murdari. Este reţeta pe care au mizat în ultimul an doi gălăţeni, mamă şi fiu, reţetă care le-a băgat în buzunare, oficial, peste 70.000 de lei, dar care le-a adus în cele din urmă şi poliţia la uşă, cu perspectiva câtorva ani buni de puşcărie.
Cel care a pus bazele "afacerii" a fost fiul, de 25 de ani, care de altfel atrăgea şi fetele pe care le punea mai apoi să se prostitueze. Nu cu forţa, ci cu binişorul, convingându-le pe fiecare să îşi vândă trupul în numele iubirii şi al bunăstării comune alături de "iubiţel". În rândul femeilor care i-au picat în plasă au fost şi două minore, susţin poliţiştii care zilele trecute au ajuns la uşa lui şi a mamei, care la vârsta de 47 de ani, avea misiunea de a supraveghea  fetele care îşi vindeau trupurile şi de a colecta banii.
"Cele două persoane au fost reţinute pe bază de ordonanţă, urmând să fie prezentate magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate de poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de proxenetism, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale", a precizat subinsp. Andreea Rogojină, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, mama şi fiul vor trebui să renunţe o vreme la lux, ei riscând până la zece ani închisoare.

Zâmbete de weekend | Totul despre Zilele Galaţiului 2016

$
0
0
Distracţie elevată de Zilele Galaţiului

 

*Rubrica Pamflet vă spune astăzi care e locul cel mai bun în care ar trebui să se desfăşoare Zilele Galaţiului

*De asemenea, vă oferim cele mai noi ştiri despre pregătirile de sărbători şi de iarnă

Propunere de bun-simţ | Pentru că sunt jalnice, Zilele Galaţiului ar trebui mutate la Brăila

Autorităţile locale gălăţene au avut o mare dilemă în această săptămână: unde să programeze dezmăţul de Zilele Galaţiului. Pe masa primarului Ionuţ Pucheanu au fost puse mai multe variante, dintre care una merită tot respectul. „Pentru că sunt jalnice, pline de manele, noroi, mizerie, frig, beţivăneală şi scandal, Zilele Galaţiului ar trebui să se desfăşoare la Brăila. Acolo se potrivesc perfect”, se arată în propunerea unui consilier local din Galaţi.
Din păcate, propunerea nu a primit foarte mult sprijin din partea celorlalţi membri ai executivului local. „Da, aşa e, parcă se potrivesc mai bine la Brăila, dar noi politicienii ce să facem în perioada asta? Noi nu avem nevoie de distracţie pe placul nostru? Noi nu suntem tot cetăţeni ai acestui oraş? Oare nu avem şi noi dreptul, în egală măsură, la distracţie?”, a comentat unul dintre contestatarii propunerii.
Până la urmă, s-a decis ca anul acesta evenimentele să aibă loc la Elice. „Acolo există risc de surpare. Nu lăsăm maşinile să treacă pe acolo, dar nu avem nimic împotrivă ca mii de oameni să ţopăie pe asfaltul care e gata-gata să se ducă la vale. Falezogaura este gata să îşi primească victimele”, a spus cinsit o sursă din Primăria Galaţi.


Nu mai riscăm nimic! Anul acesta vor fi aduse moaşte originale, de firmă

Pentru că moaştele aduse anul trecut s-au dovedit a fi ineficiente, în sensul că Galaţiul nu a fost ferit în ultimele 12 luni de nenorociri, anul acesta organizatorii nu vor să mai rişte nimic şi vor aduce moaşte originale, de firmă. „Anul trecut am încercat să facem economie şi am adus nişte moaşte de mâna a doua, probabil fabricate pe un vapor în largul coastei Vietnamului. Efectele s-au văzut din plic: în ultimele 12 luni au avut loc nenumărate accidente, am avut parte şi de inundaţii catastrofale, ca să nu mai vorbim despre rezultatul alegerilor locale. Deci e clar că moaştele nu ne-au păzit de probleme, ceea ce înseamnă că nu au fost de calitate. Anul acesta nu mai riscăm nimic. Aducem moaşte originale, de firmă, cu certificat de autenticitate”, a declarat un preot din Comitetul Eparhial al Dunării de Jos.
Prima ocazie de a verifica autenticitatea moaştelor care vor fi plimbate anul acesta prin Galaţi va fi pe 11 decembrie, când vor avea loc alegeri parlamentare. „Dacă iese la fel ca şi până acum, avem o problemă, în sensul că trebuie să schimbăm furnizorul de moaşte. Vedem. Eu sper că sunt de calitate şi vor atrage numai lucruri bune asupra Galaţiului”, a mai spus preotul citat.


În sfârşit, împăcare: Podul peste Dunăre de la Galaţi va fi construit la Brăila

Soluţia cea mai simplă e şi cea mai eficientă! În sfârşit, autorităţile locale din Galaţi şi Brăila au ajuns la un consens în ce priveşte podul peste Dunăre. După ce ani de zile politicenii s-au certat în ce localitate să îl facă, soluţia a venit, aşa cum era de aşteptat, de la Guvernul tehnocrat: podul peste Dunăre de la Galaţi va fi construit la Brăila. „Practic, e simplu. Am decis să le facem gălăţenilor pod, însă, ca să îi mulţumim şi pe brăileni, am decis să îl construim în apropierea oraşului lor”, a declarat un funcţionar din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Autorităţile locale din Galaţi şi Brăila au primit cu urale soluţia tehnocraţilor. „S-a făcut dreptate, Galaţiul va avea pod peste Dunăre. Faptul că e ceva mai departe, aproape de Brăila, e nesemnificativ. Suntem câştigătorii morali ai acestei dispute, Galaţiul va avea pod peste Dunăre”, a declarat un versat om politic gălăţean.
„Ne convine. E podul gălăţenilor, dar dacă îl facem în oraşul nostru chiar nu-i nicio problemă. Putea să fie şi al clujenilor, numai să se facă la Brăila. Important este că am învins”, a comentat şi un politician brăilean.


Vom avea iluminat festiv de sărăbători | Pucheanu a găsit şase instalaţii ascunse în biroul lui Stan

Marius Stan a fost pur şi simplu rău-intenţionat. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă noul primar al Galaţiului când vine vorba despre iluminatul festiv de sărbători. Anul trecut nu am avut luminiţe pe stradă nu pentru că nu ne permiteam, ci pur şi simplu pentru că Marius Stan a fost rău, crede Ionuţ Pucheanu. „Este incredibil câtă răutate a existat la Primărie. Când am intrat în biroul meu de la Primărie am găsit două cutii de carton doldora de ghirlande care mai de care mai frumoase. Deci aveam luminiţe şi anul trecut, dar Stan le-a sechestrat în biroul lui. Pur şi simplu nu a vrut să le scoată, ca să ţină oraşul în beznă. Eu nu numai că le-am scos din cutii, dar am mai adus şi de-acasă două instalaţii ca să le punem prin oraş”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu.
Autorităţile locale gălăţene nu vor renunţa, totuşi, la soluţiile născocite de vechea administraţie. „Vom instala câte luminiţe putem, dar gălăţenii trebuie să ştie că este în continuare de datoria lor să contribuie cu ceva. Aşadar, când mergeţi seara pe stradă trebuie să aveţi la voi o lanternă sau să aprindeţi ledul de la telefon şi să faceţi cerculeţe în timp ce mergeţi. În felul acesta vom avea o adevărată feerie la Galaţi”, a completat priamrul Ionuţ Pucheanu.
 
Oraşul (Lu)Minat


Dan Nica se apără

Ăsta-i tun? E şi „Micro”, e şi „Soft”

Dan Nica se apără în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft. El consideră să speţa este una prea măruntă pentru a fi luată în calcul de anchetatori. „Nu înţeleg ce treabă are DNA cu acest dosar şi cu mine. Că o fi tun, că n-o fi tun, e lipsit de importanţă. Uitaţi-vă la cum se cheamă dosarul. E şi Micro, e şi Soft, adică uşor. Dacă DNA a început să se ocupe de astfel de dosare, de nimicuri, atunci e clar că avem o problemă majoră. Da, dacă dosarul s-ar fi chemat MacroHard, ar fi fost altceva”, a comentat Dan Nica, pe pagina sa de socializare.
Interesant este că  niciunul dintre colegii de partid nu a dat like la postarea lui Dan Nica. Cu singură excepţie: Adriana Ţicău, cea care a şi comentat la postarea lui Dan Nica. „DNA trebuie să înţeleagă faptul că are nevoie de dosare mari, dosare cu acte de corupţie consistente, nu tot felul de mizerii inventate. Parcă vezi că mâine-poimâine o să ancheteze evaziunea fiscală pe care o fac vânzătorii de râme şi coropişniţe de pe strada Cloşca. Maturizaţi-vă, oameni buni!”, a scris Adriana Ţicău.

Dan Mititica


Ionuţ Pucheanu, speriat groaznic de colegi: „Vezi că peste zece zile vine Moş Nicolae”

Colegii din Primărie i-au produs lui Ionuţ Pucheanu o sperietură soră cu moartea la începutul acestei săptămâni. Primarul a intrat în fibrilaţii când mai mulţi colegi l-au tras deoparte ca să îl avertizeze că peste puţin timp vine Moş Nicolae şi are la el o nuia. „Fii atent, nu mai e mult. Îţi spun, dar nu ştii de la mine, cică marţi, pe 6 decembrie, vine Moş Nicolae. Nu ştiu ce intenţii are, dar ar fi bine să ai grijă”, l-au avertizat colegii pe Pucheanu.
Primarul a fost atât de speriat încât s-a închis în biroul lui timp de mai multe ore, refuzând să răspundă şi la telefoane. „Eu nu înţeleg de ce mai vine Moş Nicolae. Doar a mai fost pe aici de la începutul lui 2000 până acum vreo patru ani. Nu ştiu dacă a mai fost şi după aia, dar ce să caute el la Primărie? Şi ce face el cu nuiaua? Vrea să regleze conturile pe aici? Mai bine îmi iau concediu ca să fiu sigur că nu se întâmplă nimic rău”, a spus Ionuţ Pucheanu.
Abia după ce colegii i-au spus că este vorba despre moşul care aduce dulciuri, Pucheanu s-a mai liniştit.
 
NuielUşa de la Birou


Facebook aşteaptă scăderi dramatice săptămâna viitoare

„Bugetarii au vacanţă, deci traficul va fi redus”

Facebook aşteaptă o scădere dramatică a numărului de utilizatori săptămâna viitoare, după ce Guvernul României le-a dat liber bugetarilor de pe 30 decembrie până pe 4 decembrie. „Va fi o perioadă grea pentru noi, numărul de utilizatori va ajunge la nivelul cel mai de jos în România. Dacă bugetarii nu vor mai fi la serviciu, evident că nu vor mai sta pe Facebook să pună poze cu pisici, cai şi citate cu Octavian Paler. E un aspect cu care trebuie să ne împăcăm, chiar nu avem ce face. Pe de altă parte, faptul că vor fi atâtea zile libere înseamnă că luni, 5 decembrie, va fi o foame atât de mare de Facebook pe la ghişee încât nu ştiu dacă serverele noastre vor face faţă. Ne pregătim pentru cea mai dificilă perioadă din an”, a declarat purtătorul de cuvînt al Facebook România.

Reţeaua de Secretare


Primăria se pregăteşte de prima ninsoare
„Facem simulări, închidem mai multe străzi”

Primăria Galaţi se pregăteşte temeinic de iarnă. Ca să nu îi mai ia prin surprindere prima zăpadă, factorii de decizie din Galaţi se pregătesc cum nu se poate mai bine. „Deja facem simulări în mai multe zone din oraş. Închidem străzi, ca să vedem cu ce ne vom confrunta la prima ninsoare. Ne folosim de sărbătorile care vin, ca să vedem cum e să avem străzi blocate, artere pe care nu se circulă. Nu mai vrem să se întâmple ca în alţi ani, când zăpada ne bloca străzile, iar noi nu ştiam ce să facem. Acum le blocăm noi din timp, ca să ştim cum să reacţionăm, ce soluţii de ocolire sunt”, a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.
Străzile închise zilele acestea sunt Domnească şi bulevardul Marii Uniri în zona de la Elice, unde se vor desfăşura şi sărbătorile. „Vom avea un trafic exact ca de iarnă, deci vom şti cum stăm”, a completat Pucheanu.
 
NinSoare cu Dinţi


În localităţile blocate de zăpadă

Cârciumi mobile de prim ajutor

Prefectura Galaţi face ultimele pregătiri pentru a combate efectele eventualelor ninsori abundente. Astfel, în cazul în care vom avea localităţi izolate, Prefectura a pregătit zece cârciumi mobile de prim ajutor. „Dacă vine zăpada, să nu moară oamenii de sete”, a spus prefectul.

Planul Prefect


Liber la petarde în decembrie

"Va fi doar pentru o singură zi, pe 11"

Gălăţenii au motive de sărbătoare. După ce ani de-a rândul petardele au fost interzise în luna decembrie, anul acesta se va da voie, însă numai pentru o singură zi. „11 decembrie va fi declarată Ziua Petardelor. Bucuraţi-vă de ea!”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

SCretin Electoral


Pamflet în versuri

Balada mârlanului arhicunoscut (buletin informativ)

Sunt mârlan de cursă lungă,/ sunt neam prost, deşi nu par:
claxonez, hurui manele/ şi parchez pe trotuar,
zvârl chiştocul pe fereastră,/ strig la trafic şi înjur
pentru că mănânc viteză/ şi nu pot să-l mai îndur
pe-altul mai mârlan ca mine/ să mă-ntreacă, nu mai pot
să mi-o ia-nainte unul/ mai scrântit, mai idiot!

Sunt analfabetul scării/ unde stau... şi nici nu-mi pasă
de vecini, că mă tot roagă/ să fac linişte acasă!
Bat, îndoi, sfărâm, stric totul,/ renovez... (aşa se spune)...
sunt şi meloman, dau tare/ boxe cu viţei-minune,
care rag de rup pământul,/ ruinează cer şi stele...
nesimţirea lor străbate/ tocma-n crucea mamei mele!

Am certificat-parafă/ de vandal şi de barbar:
sunt mârlan de cursă lungă,/ sunt neam prost, deşi nu par!

Submarin Cosorescu


Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

{gallery}01pam25nov{/gallery}

 

 
Precizare
Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Două hoaţe au furat o avere de la o nonagenară. Cum i-au intrat în casă

$
0
0
Două hoaţe au furat o avere de la o nonagenară. Cum i-au intrat în casă

Peste 25.000 de lei este suma de bani care a dispărut din casa unei gălăţence, care de bunăvoie şi nesilită de nimeni le-a deschis uşa unor individe puse pe furat. Victima, o bătrână în vârstă de 90 de ani, nu a bănuit nimic rău când la uşa casei sale au apărut, de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, două femei care i-au spus că au venit să îi aducă nişte ajutoare alimentare. Surprinsă de gestul de binefacere, nonagenara le-a însoţit în bucătărie, unde trebuiau, chipurile, să lase produsele. În timp ce una dintre ele a ţinut-o de vorbă, cealaltă a răscolit rapid prin casă şi a luat 25.700 de lei şi diverse bunuri, după care, la un semnal dinainte stabilit, ambele musafire au plecat. Abia după ce a rămas singură, bătrâna a constatat că fusese jefuită şi a cerut ajutorul poliţiştilor, care au avut nevoie de mai mult de o lună să stabilească un cerc viabil de suspecţi.
"La data de 24 noiembrie, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale împreună cu poliţişti din cadrul Secţiei 1 şi Secţiei 5 au efectuat trei percheziţii domiciliare pe raza municipiului Galaţi, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiuni de furt calificat. În urma descinderilor, poliţiştii au identificat două persoane", precizează subinsp. Andreea Rogojină, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Una dintre individele suspecte a fost reţinută, urmând ca judecătorii să decidă dacă emit un mandat de arestare pe numele ei. Complicea sa este cercetată, deocamdată, în libertate.
Deoarece perioada sărbătorilor este una care favorizează astfel de iniţiative ale infractorilor, potenţialele victime fiind mai predispuse să pice în plasa minciunilor hoţeşti, poliţiştii trag un semnal de alarmă şi ne avertizează să nu deschidem uşa necunoscuţilor, mai ales când aceştia oferă sau cer diverse bunuri. Nici cei care îşi manifestă brusc intenţia să se împrietenească cu dumneavoastră nu sunt persoane de încredere, putând ascunde, sub astfel de iniţiative, intenţii mai puţin curate. Recomandarea este una singură: apelarea numărului 112 chiar înainte ca necunoscutul să plece de la uşă vă poate salva casa, bunurile şi chiar viaţa!

Primăria a câştigat cinci cinematografe în instanţă

$
0
0
Primăria a câştigat cinci cinematografe în instanţă

Decizia Curţii de Apel Galaţi poate fi atacată cu recurs

Rămâne de văzut cine va plăti datoriile acumulate de RADEF

Primăria vrea să transforme unul dintre cinematografe în sediu pentru Teatrul de Păpuşi „Gulliver”

"Am dat în judecată Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF), pentru că de bună voie nu a înţeles să pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale de predare a acestor cinematografelor către municipalitate. Astăzi am primit un răspuns şi din partea Ministerului Culturii, de data aceasta favorabil, că ne vor susţine în demersul pe care îl facem în preluarea acestor cinematografe de la RADEF", a anunţat joi, în şedinţa Consiliului Local, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Vestea bună este că municipalitatea a avut câştig de cauză în prima instanţă. Potrivit deciziei postate pe portalul Curţii de Apel Galaţi, instanţa a admis, în parte, acţiunea formulată de Primărie şi Consiliul Local împotriva RADEF.

Ce au decis judecătorii

Conform deciziei afişate pe portalul Curţii de Apel, RADEF a fost obligată atât la „predarea către Consiliul Local al municipiului Galaţi a cinematografelor „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi Grădina de Vară Central”, dar şi a „bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic”. Mai mult, RADEF a fost obligată să încheie protocolul de predare-primire a cinematografelor în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, care are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, deci nu este definitivă.

Ce planuri are administraţia

Într-un comunicat de presă remis ieri redacţiei, Primăria municipiului Galaţi îşi exprima îngrijorarea legată de starea precară a cinematografelor din oraş: “Gălăţenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate şi nefolosite. În momentul în care vom prelua aceste spaţii, unul dintre demersurile ulterioare va fi transformarea unuia dintre cinematografe în spaţiu propice teatrului Gulliver, acolo unde copii să se poată bucura de piese de teatru”, declară primarul Ionuţ Pucheanu.
Municipalitatea are în vedere nu doar consolidarea şi igienizarea acestor imobile, ci şi realizarea Casei Filmului şi Teatrului pentru Copii „Gulliver”, şi amenajarea unui spaţiu pentru serbările şcolare, pentru evenimente ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru proiectele studenţilor şi spectacolele trupelor de teatru independente.

Cum rămâne cu datoriile

Din păcate, autorităţile nu ne-au putut lămuri ce se va întâmpla cu datoriile acumulate de RADEF. Iată ce declara, în vară, cel care se ocupă de recuperarea cinematografelor, viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman: „Avem o serie de adrese cu RADEF care în curând va fi în faliment. Vreau să vă zic că s-au acumulat datorii istorice la cinematografele „Flacăra” şi „Dacia” undeva la 170.000 de lei. Sunt bani pe care RADEF va trebui să-i plătească sau preluăm noi această sumă şi îi dăm în judecată. Dar, una peste alta, nu trebuie să văduvim municipiul Galaţi de acele cinematografe şi de acele spaţii extraordinar de generoase, de care trebuie să ne folosim”.        

Gălăţenii au întâmpinat moaştele Sfintei Filofteia (FOTO)

$
0
0
Gălăţenii au întâmpinat moaştele Sfintei Filofteia (FOTO)

Racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia a ajuns la Galaţi duminică după-amiază. Sute de credincioşi, un sobor numeros de preoţi, militari şi tineri îmbrăcaţi în costume populare au întâmpinat, în dreptul Primăriei, delegaţia care a adus racla. Manifestarea religioasă a marcat începerea Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei din acest an. Încă din momentul în care moaştele au fost coborâte din maşină, oamenii s-au îngrămădit să le acopere cu flori şi să le pozeze. Pe fundal de muzică religioasă, procesiunea a pornit apoi pe strada Domnească, unde traficul a fost oprit, până la Catedrala Arhiepiscopală. Aici, a fost oficiată mai întâi o slujbă de primire a moaştelor şi apoi una de priveghere a Sfintei Filofteia.
Apoi, racla cu moaşte a fost scoasă pe esplanada din faţa locaşului de cult, unde credincioşii s-au putut închina. Concomitent, în Catedrală a fost oficiat Acatistul Sfântului Apostol Andrei.
Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aduse la Galaţi de o delegaţie patriarhală condusă de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului şi au fost primite de o delegaţie locală, condusă de Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.
Cei mai mulţi dintre credincioşii veniţi să se închine la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia au fost gălăţeni. Nu au lipsit însă nici oamenii veniţi din satele învecinate sau din Brăila. "Simţi în aer atmosfera de sărbătoare. Eu am venit cu flori ca să mă rog pentru copiii aflaţi peste mări şi ţări, pentru sănătate, înţelepciune şi luminarea minţii. Am venit şi în anii din urmă la astfel de procesiuni, deoarece sfinţii, care la rândul lor au fost şi ei oameni, sunt mijlocitorii noştri faţă de Dumnezeu", ne-a spus o femeie din mulţime.

Cine a fost Sfânta Filofteia

Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filofteia în fiecare an, pe data de 7 decembrie. Numită sfântă la vârsta de doar 12 ani, Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Nu se ştie cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari, potrivit platformei crestinortodox.ro. Moaştele sale se află, de la sfârşitul secolului al XIV-lea, la Curtea de Argeş. În şedinţele Sinodului BOR din 1950, s-a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeş. Numele său se traduce prin "iubitoare de Dumnezeu".
Din informaţiile cu privire la viaţa sa, se cunoaşte că una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp. Filofteia întâlnea însă pe drum o mulţime de săraci şi, fiind milostivă, împărţea din mâncare săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui. Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi, orbit de furie, scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe fată, provocându-i o rană gravă la un picior. Această rană i-a adus şi sfârşitul, la doar 12 ani.
În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi, în special, a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În aceeaşi tradiţie, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită şi "aducătoarea de ploi".

{gallery}01sffilofteia{/gallery}

 

Micro 39B, lăsat în voia sorţii (FOTO)

$
0
0
Micro 39B, lăsat în voia sorţii (FOTO)

După aproape zece luni, am revenit în Micro 39B, pentru a afla de la oameni dacă s-a mai schimbat ceva în cartierul lor. Am dat, însă, peste aceeaşi grămadă de maşini parcate pe marginea străzii, peste aceleaşi garaje ponosite dintre blocuri, aceleaşi gropi şi, mai important, la fel de mulţi câini. Despre gunoaie nici nu mai are rost să vorbim, pentru că acestea erau, şi de această dată, peste tot: în grădini de bloc, printre maşini, în parcuri, etc. De la primele ore ale dimineţii, oamenii stăteau, zgribuliţi, în staţia de autobuz şi în cea de tramvai. Unii dintre ei merg peste tot în grup, îşi dau ţigara din mână în mână, discută despre vecinul de la etajul de sus sau despre ce au mai văzut aseară la ştiri. Pensionarii cară de dimineaţă sacoşe sau vin să-şi cumpere integrame de la chioşc. Se trăieşte într-un ritm alert, fluxul continuu de maşini amplificând imaginea unui cartier grăbit. Tinerii stau mai mult cu nasul în telefoane şi nici nu apucă să vadă unde-ar trebui pus umărul la treabă. Din păcate, despre problemele cartierului ne-au vorbit, şi de această dată, persoanele în etate, nicidecum tinerii pe care îi aşteptam să ne spună punctul lor de vedere.

"Ce ne facem cu mizeria?"

Cine este, cu adevărat, vinovat de mizeria din cartier? Am pus această întrebare în multe rânduri, în toate cartierele despre care am scris în ultimii doi ani. Majoritatea a arătat cu degetul spre Primărie, spre Ecosal, spre autorităţile locale, care nu păstrează un oraş curat. Însă vine primarul, vine Ecosalul, ori altă instituţie, să arunce sacoşa de gunoi la rădăcina copacului, ori în prima groapă care îi iese în cale? Scormonesc aceştia în containere, împrăştiind mizeriile peste tot? Prea puţini cetăţeni ai Galaţiului au recunoscut că problema trebuie rezolvată, în primul rând, chiar de oameni. Că este nevoie de o schimbare a modului în care percep gălăţenii curăţenia, dar şi a modului în care o păstrează. "Ecosalul nu îşi face treaba printre blocuri. Dau cu mătura numai la strada principală şi la revedere. Nu suntem şi noi plătitori de taxe?", ne-a explicat unul dintre cetăţenii care ne-au onorat cu prezenţa. "Viaţa liberă" a urmărit, acum câteva săptămâni, activitatea muncitorilor de la Ecosal. Culmea, cartierul ales a fost chiar Micro 39. Sub ochii noştri, măturătorii şi-au făcut treaba, iar din urma lor alţi cetăţeni "binevoitori" au murdărit la loc. Deci, a cui este vina?

Gunoaie peste tot

Oricât de mult s-ar vorbi în Galaţi despre păstrarea curăţeniei, mizeria ar fi tot la ea acasă prin unele cartiere. Cel puţin, asta ne-au spus, parafrazat, unii dintre cetăţenii cu care am stat de vorbă joia trecută. De altfel, de mizerie ne-am lovit şi noi, imediat cum ne-am dat jos din maşină. Lângă o bancă pe care oamenii ar trebui să se odihnească erau câteva pahare de cafea, alături de chiştoace şi coji de seminţe, aruncate de-a dreptul pe trotuar. Deşi la câţiva metri era un coş de gunoi. Iar această situaţie este prezentă şi în alte zone ale cartierului, mai ales printre blocuri sau în preajma garajelor. "Coşurile de gunoi, probabil, sunt pentru fraieri. Cred că dacă poliţia nu intervine cu amenzi drastice pentru cei care aruncă gunoiul aiurea, nu se va rezolva niciodată această problemă. Sunt zone care devin adevărate focare de infecţie din cauza unor nesimţiţi", ne-a explicat Valerică Neagu.

Trotuarele au nevoie de o cosmetizare

O altă mare nemulţumire a oamenilor din cartier este halul în care se află trotuarele. Cu asfaltul sărit de mult în unele locuri, acestea arată ca după bombardament. „Nu a mai asfaltat nimeni pe aici. Bordurile sunt sărite sau s-au tocit de mult. Noi înţelegem că pe străzile principale trebuie să fie schimbate bordurile ca să arate bine, dar asta nu înseamnă că prin cartiere nu trebuie făcut la fel. Sunt bătrâni care circulă pe trotuarele astea şi este un chin pentru ei", ni s-a plâns o doamnă.

Graffitti, artă sau vandalism?

O altă nemulţumire a cetăţenilor din zonă este legată de numărul mare de "desene cu spray" de pe pereţii blocurilor, ori de pe garaje. De cele mai multe ori, mesaje obscene, aceste forme de artă îi deranjează şi pe cei mari, şi pe cei mici. "Dacă ies cu nepoţica pe stradă şi vede o înjurătură din asta pe perete, eu ce să îi zic? Degeaba ne chinuim să îi educăm în casă, dacă afară văd numai aţa ceva. Şi problema cu desenele astea nu e de azi, de ieri, ci de ani buni. Nimeni nu le acoperă. Da, ştiu că e de amendă asta, dar dacă nu prinzi pictorul de ocazie, laşi aşa?", ne-a explicat un cetăţean.

Câinii, prezenţi pe lângă blocuri, la ghene şi în parcuri

Redactorii cotidianului nostru au fost de multe ori prin cartier. În octombrie 2012, de exemplu, mai mulţi locatari ni s-au plâns de existenţa câinilor fără stăpân. În ciuda faptului că şi aici locuiesc gălăţeni plătitori de taxe şi impozite, problema nu numai că nu a fost rezolvată, ci s-a agravat. Numărul câinilor nu a scăzut, ci s-a mărit. După doar câteva minute de plimbare prin zonă, am întâlnit mai mulţi căţei care nu au mai mult de câteva luni. Şi cum nimeni nu se ocupă să-i strângă de pe stradă, aceştia vor deveni, cu siguranţă, stăpânii de mâine ai cartierului, spre disperarea localnicilor care lucrează în ture de noapte.
Mai grav este faptul că patrupedele au pus deja stăpânire şi pe locurile de joacă. „Mai poţi lăsa un copil singur în parc? Nu! Ţi-e frică că o să sară câinii pe el. Suntem obligaţi să ne păzim copii chiar şi în spaţiile de joacă”, ni s-a plâns un gălăţean.
De altfel, un alt gălăţean, care nu a vrut să-şi dea numele, ne-a explicat că, în jurul parcurilor, sunt şi câinii cei mai violenţi, care atacă pe la spate. "Acum câteva zile, un maidanez de aici a atacat un copil de vreo 7 ani, cât timp maică-sa era în magazin. Nu se poate aşa ceva. Am dat telefon şi la ecarisaj, ni s-a zis că se va rezolva. Când?", ne-a întrebat cetăţeanul.
Problema apare, însă, la strângerea câinilor, atunci când echipajele Ecosal sunt întâmpinate cu scandal de iubitorii de animale.

Prea multe garaje în cartier

Aşezate din loc în loc, garajele, acolo unde există, dau impresia că stau unul peste altul. Locul dintre blocuri şi ele este, în unele zone, atât de mic, încât abia te poţi mişca cu maşina, fără să îi loveşti pe alţii care staţionează. Unii cetăţeni spun că şi-ar dori parcare acoperită, însă alţii cred că un loc de joacă pentru cei mici, dar şi pentru pensionari ar fi mai potrivit. Sunt şi voci care spun că nu vor să aibă şantier în lucru ani la rând, aşa că mai bine rămâne totul aşa cum este.

Un stâlp înclinat îi sperie pe trecători

Chiar la trecerea de pietoni dintre Micro 39 A şi Micro 39B se află un stâlp uşor înclinat, ancorat cu două cabluri metalice, care ameninţă să cadă oricând peste trecători sau peste maşinile care mai opresc, ocazional, în zonă. "S-au făcut mai multe sesizări, dar nu ne bagă nimeni în seamă, din câte văd. Este nevoie de o nenorocire? Acest stâlp trebuie înlocuit, pentru că nu e normal să stea în poziţia asta", ne-a explicat Marian Maricel, un cetăţean cu care am stat de vorbă joia trecută.

Prea puţine locuri de joacă

După ce au primit, în timpul administraţiei trecute, un parc modern, cu spaţiu de joacă pentru cei mici, cu mese de şah pentru adulţi, cu alei de promenadă şi o fântână arteziană, locuitorii din Micro 39B continuă să fie nemulţumiţi, mai ales când vine vorba de restul locurilor de joacă. "Sigur, s-a făcut părculeţul ăsta, nimic de zis. E foarte bun primăvara şi toamna devreme, când nu e foarte cald. Dar vara, când sunt temperaturi arzătoare, lipsa copacilor este resimţită de toată lumea. Nu este umbră, să nu ne mai codim. Iar celelalte parcuri din cartier arată jalnic. Băncile nu mai au şipci, lanţurile leagănelor sunt ruginite, plasticul e vai de mama lui şi, colac peste pupăză, sunt mai mulţi câini decât copii la locul de joacă. Păi, alea sunt parcuri?", ne-a întrebat un cetăţean.
Pentru acest final de an, cel mai probabil, primăria nu mai are planuri pentru reabilitarea acestor locuri de joacă. Însă, de la anul, cetăţenii pot să spere că dorinţele lor vor fi auzite de administraţia locală.

Oamenii vor trecere de pietoni între Liceul CFR şi Patinoar

Una dintre doleanţele celor cu care am stat de vorbă joia trecută este trasarea unei treceri de pietoni, cu semafor, în faţa mall-ului din cartier, pe bulevardul George Coşbuc. "Sunt foarte mulţi oameni care traversează fraudulos, pentru că între Liceul CFR şi Patinoar nu mai există nicio trecere de pietoni, ceea ce nu este normal. Maşinile circulă cu viteză, iar oamenii nu au răbdare să înconjoare atât de mult. Cred că după sensul giratoriu din faţa mall-ului ar putea fi făcută o trecere, cu semafor", ne-a explicat Marian Maricel.
De altfel, chiar când am mers să fotografiem zona am surprins un domn care încerca să traverseze fraudulos, semn că gălăţenilor de acolo le-ar fi foarte utilă o trecere. Ori, de ce nu, o pasarelă. Până la construirea unei treceri, fie ea supraterană, ori la nivelul străzii, cei care vor să ajungă de pe un trotuar pe celălalt al bulevardului George Coşbuc sunt nevoiţi să înconjoare câteva sute de metri, ori să treacă ilegal. A doua soluţie le pune, de fiecare dată, viaţa în pericol.

Strada, transformată în WC public

Marian Maricel, un cetăţean cu care am stat de vorbă joia trecută, a venit cu o listă de nemulţumiri, printre care mirosul înţepător de urină din zonă. "Domnule, sunt foarte mulţi nesimţiţi în cartierul acesta. Ies din baruri, după ce au băut bine, şi îşi fac nevoile unde apucă, fără să le pese că miroase urât, că nu dă bine. Poliţia ce face? E prea frig şi nu vor să iasă din maşină pentru a băga frica în oameni de genul acesta?", ne-a întrebat omul.
Ce-i drept, cât ne-am plimbat prin cartier, nu am văzut prea multe WC-uri ecologice, astfel că cei care frecventează cârciumile din zonă au transformat colţul străzii în toaleta lor.

Prea puţine locuri de parcare

Fie că vorbim de staţia de autobuz, de trotuare, de locurile dintre garaje ori de aleile pietonale, în cartierul Micro 39B vom găsi peste tot maşini parcate, unele bine, altele mai puţin bine, numai bune de intrat la categoria "Ai parcat ca un bou". Cine este, însă, vinovat de această situaţie? Şoferii, care aleg să îşi lase maşina oriunde găsesc un loc liber, ori autorităţile, care nu au mai construit locuri de parcare în ultimii ani?
"Acum avem poate de 100 de ori mai multe maşini ca la începutul anilor '90, însă la noi în cartier au rămas aceleaşi locuri de parcare de atunci. Nu se mai poate aşa. Măcar să fie obligaţi cei care au garaj să îşi bage maşina înăuntru, nu să o ţină afară, să ocupe alt loc", ne-a mai spus un cetăţean.

Joi, venim în Ţiglina II

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori ce îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 1 decembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Ţiglina II, zona Şcolii Nr. 7, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartier şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Cum ne puteţi contacta

Pentru că mulţi gălăţeni care vor să îşi spună oful despre cartierul în care locuiesc nu reuşesc să ajungă la întâlnirea cu cititorii, reporterii "Vieţii libere" vă pun la dispoziţie o metodă alternativă. Astfel, dacă doriţi să le sugeraţi autorităţilor rezolvarea anumitor probleme din cartierul dumneavoastră, trimiteţi un e-mail la adresa florin.ravdan@viata-libera.ro. Vă mulţumim! 

{gallery}m39bnov2016{/gallery}

       

       

       

       

       

       

       

       

      

       

Gardul Cimitirului "Eternitatea" intră în reparaţie

$
0
0
Gardul Cimitirului

Investiţia totală este estimată la 2,5 milioane de lei, iar executarea lucrărilor va dura zece luni

"Facem un gard monumental - de 300 de euro metrul liniar - ca să nu ne iasă morţii sau ca să nu-i lăsăm să intre? Cele mai năpăstuite familii sunt cele care pierd pe cineva drag. Şi noi ne trezim că nu avem unde să le înhumăm morţii, şi le cerem un milion de documente pentru asta", a remarcat, pe bună dreptate, unul dintre consilierii locali, la recenta şedinţă ordinară.
Într-adevăr, aleşii tocmai aprobaseră documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Gard Cimitir Eternitatea”, o investiţie în valoare de 2.567.030 de lei, de la bugetul local, pentru 1.897,80 metri liniari de gard construit.

Argumente

„Sunt sigur că nu mulţi dintre noi fac ocolul cimitirului, pentru a vedea în ce stare e gardul. Dacă vreţi să ştiţi, pe o mare parte, el e deja prăbuşit! Dinspre zona I.C. Frimu, se intră cum vrei! Iar pe anumite zone, stă să cadă! Într-adevăr, poate că nu e prioritatea numărul unu, dar e un proiect despre care se discută de prea multă vreme şi nimeni n-a avut curajul să ia taurul de coarne. E un edificiu care are statut mai aparte pentru viaţa noastră, e în plin centru, şi dacă tot am spus că vom începe cu refacerea tuturor proprietăţilor pe care Primăria le deţine, cred că cimitirul e unul dintre punctele care ar trebui reabilitate. Nu ştiu dacă ne dorim, în viitorul imediat apropiat, să trecem pe lângă cimitir şi să vedem şi cam ce e în cimitir! Din punctul meu de vedere, e un rău necesar!”, a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Pericol public

Documentaţia votată de aleşi, realizată de SC ATU Consulting SRL, arată că gardul cimitirului este un adevărat pericol public pentru trecători: „Din informaţiile culese în teren, gardul cimitirului Eternitatea a fost construit în perioada 1940-1941, pe vremea când primar era Ghiţă Vasiliu, folosindu-se materiale şi tehnologie existente la timpul respectiv. Ulterior, de-a lungul anilor, s-au făcut reparaţii, iar pe laturile de sud şi vest, porţiunile care s-au deteriorat au fost completate cu gard din panouri prefabricate din beton (latura de sud) şi alte materiale (tablă, plasă sudată, sârmă, etc, pe toată latura de vest) avute la îndemână de către autorităţi. În prezent, gardul prezintă un grad avansat de uzură, este tasat, înclinat, cu pericol de prăbuşire, nu sunt în siguranţă monumentele din interiorul cimitirului şi nici nu delimitează perimetrul  de alte proprietăţi private din vecinătate”, se arată în documentaţie.

Într-o parte reconstruit, în altele doar reparat

Pe scurt, obiectivul proiectului votat îl constituie realizarea unui gard acoperit cu tablă tip Lindab, prevăzut, la anumite intervale, cu o cruce în relief. Înălţimea gardului va fi de doi metri, iar cea a stâlpilor, de 2,3 metri.
Potrivit deciziei aleşilor, „pe latura de est, de o parte şi de alta a clopotniţei, se va remonta gardul metalic din fier forjat pe o structură din beton armat monolit, iar pe latura de vest, gardul va fi reconstruit prin refolosirea panourilor recuperate din zona de sud şi completarea cu panouri noi, prefabricate, din beton armat, montate în stâlpi monoliţi”. Iar pe latura de nord „se vor aplica măsuri de întreţinere şi reparaţii curente prin înlocuirea eventualelor panouri prefabricate deteriorate şi se va aplica o vopsea”. În plus, se vor executa reparaţii la trotuare, ca urmare a lucrărilor executate la gard.
Durata de realizare a investiţiei este estimată la zece luni, dar asta numai după ce va fi desemnat, prin licitaţie, un constructor! Deci va mai dura…

Cimitirul "Sf. Lazăr", extins cu o parcelă

Nu doar gardul Cimitirului "Eternitatea" reprezintă o problemă, ci şi faptul că cimitirele au devenit neîncăpătoare pentru cei adormiţi. Veştile bune, dacă pot fi numite astfel, date de primarul Ionuţ Pucheanu, sunt că Cimitirul „Sf. Lazăr” a fost extins cu o parcelă de 2.993 de metri pătraţi: „Cimitirul Sf. Lazăr are o solă nouă, care poate fi exploatată. În momentul de faţă, nu putem acorda drept de concesiune decât la urgenţă, urgenţă însemnând deces. Cred că vom putea acoperi o parte dintre solicitările cetăţenilor, nu toate”, a precizat edilul.
Concret, aleşii au votat atribuirea directă, prin contract de concesiune, către SC Gospodărire Urbană SRL, pe o perioadă de zece ani, a parcelei în suprafaţă de 2.993 metri pătraţi, cu o valoare de 302.218 lei.
„În perioada 2014-2015, SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi a solicitat suplimentarea numărului de locuri de înhumare, în regim de urgenţă, deoarece în cimitirele administrate sunt puţine locuri libere care să asigure înhumările în regim de urgenţă. Pentru soluţionarea cererilor, printr-un proiect finanţat de la bugetul local, în incinta Cimitirului „Sf. Lazăr”, Primăria municipiului Galaţi a amenajat o parcelă. În cadrul proiectului au fost executate alei carosabile de acces, alei pietonale de acces la morminte, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi pe trotuare, spaţii verzi, iluminat public şi alimentare cu apă”, se arată în hotărârea adoptată.

Anul viitor | Regulamentul de înhumare va fi refăcut

Ca urmare a numeroaselor articole publicate de ziarul nostru pe tema anomaliilor din regulamentul de înhumare, care îi pune pe drumuri pe urmaşii celor decedaţi, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat că documentul va fi refăcut: "E un întreg noian de regulamente care trebuie refăcute. În luna ianuarie, departamentul din Primărie care se ocupă cu aceste regulamente va avea extrem de multă treabă! Şi cred că în şedinţa de Consiliu de la sfârşitul lunii ianuarie, sau în februarie, după dezbaterile publice, veţi avea în atenţie noile regulamente, up-datate la nevoile şi la legile din momentul de faţă".

Cimitirul "Sf. Lazăr", extins cu o parcelă

Nu doar gardul Cimitirului "Eternitatea" este o problemă, ci şi faptul că cimitirele au devenit neîncăpătoare pentru cei adormiţi. Veştile bune, dacă pot fi numite astfel, date de primarul Ionuţ Pucheanu, sunt că Cimitirul „Sf. Lazăr” a fost extins cu o parcelă de 2.993 de metri pătraţi: „Cimitirul Sf. Lazăr are o solă nouă, care poate fi exploatată. În momentul de faţă, nu putem acorda drept de concesiune decât la urgenţă, urgenţă însemnând deces. Cred că vom putea acoperi o parte dintre solicitările cetăţenilor, nu toate”, a precizat edilul.
Concret, aleşii au votat atribuirea directă, prin contract de concesiune, către SC Gospodărire Urbană SRL, pe o perioadă de zece ani, a parcelei în suprafaţă de 2.993 metri pătraţi, cu o valoare de 302.218 lei.
„În perioada 2014-2015, SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi a solicitat suplimentarea numărului de locuri de înhumare, în regim de urgenţă, deoarece în cimitirele administrate sunt puţine locuri libere care să asigure înhumările în regim de urgenţă. Pentru soluţionarea cererilor, printr-un proiect finanţat de la bugetul local, în incinta Cimitirului „Sf. Lazăr”, Primăria municipiului Galaţi a amenajat o parcelă. În cadrul proiectului au fost executate alei carosabile de acces, alei pietonale de acces la morminte, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi pe trotuare, spaţii verzi, iluminat public şi alimentare cu apă”, se arată în hotărârea adoptată.


Mii de apartamente dispărute din Galaţi | Blocuri pe care era gata-gata să le avem

$
0
0
Mii de apartamente dispărute din Galaţi | Blocuri pe care era gata-gata să le avem

La numeroasele lucruri pe care Galaţiul era gata-gata să le aibă (gen Parc industrial, Centură ocolitoare, pod peste Dunăre) sau pe care le-a pierdut de-a lungul anilor (clădirea Teatrului de Păpuşi, instituţii şi direcţii deconcentrate), putem contabiliza liniştiţi şi peste 5.000 de apartamente. Nu, nu le-a luat cineva şi a fugit cu ele în spinare. Aceste apartamente chiar au început să se construiască, iar, la un moment dat, lucrările au fost oprite. Adică s-au născut dorinţă şi au murit speranţă. Am ales pentru dumneavoastră doar trei cazuri, pe care vi le prezentăm în ordinea crescătoare a numărului de locuinţe pe care le-ar fi putut avea.

Blocul SIREG de pe Bălcescu

Blocul neterminat de pe strada Nicolae Bălcescu (foto 1), amplasat chiar peste drum de Poşta Centrală, este unul dintre cele mai „bătrâne” imobile neterminate din Galaţi, fiind început înainte de anii ’90 (ai mileniului trecut!). Ca să vă daţi seama cât de veche este această construcţie, să spunem că ea fost „contemporană” cu ruinele de pe locul actualului Vox Center sau cu scheletul neterminat al blocului "Mioriţa", de la intersecţia Gării cu Domnească. Atunci când blocul de pe Bălcescu era deja început, nici blocurile Vega de pe Faleza superioară, nici cele de la Ultimul Leu nu erau terminate, iar scheletul Arenei de box încă era în picioare.
Nu se ştiu prea multe amănunte despre blocul neterminat de pe Bălcescu. Pare că parterul şi primele două niveluri erau destinate birourilor, iar ultimele trei etaje par a fi pentru apartamente. Se ştie că a fost construit de firma SIREG (societate desprinsă din fosta Antrepriză 4 Instalaţii - T.A.G.C.M., privatizată prin MEBO, în 1994, condusă atunci de Anton Bociar), actualmente profilată pe lucrări de instalaţii electrice, şi că un ultim hei-rup pentru finalizarea lui a fost înregistrat prin anii 2003-2004. De atunci nu s-a mai mişcat nimic.
Din surse neoficiale, am aflat că blocul aparţine tot firmei SIREG, dar firma nu mai are lucrări în Galaţi, iar numărul său de salariaţi a scăzut de la an la an, ajungând la 43 în 2015. Conform datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor, SIREG a înregistrat în ultimii doi ani pierderi cumulate de peste două milioane de lei, iar ultimii ani cu plus (2011-2013) au adus un profit însumat de doar aproximativ 120.000 de lei, în condiţiile în care, numai în 2013, cifra de afaceri netă a SIREG a fost de 15,6 milioane lei, cu 54 de salariaţi. În aceste condiţii, este greu de spus dacă şi când se vor mai urni lucrările la blocul neterminat de pe Bălcescu.

Complexul "Bey City", de lângă Praktiker

"Bey City" este cel mai dureros dintre cazurile prezentate în această pagină şi singurul care a ajuns în instanţă. Patru blocuri de apartamente (foto 2), construite de turcii de la Beyler, care intraseră pe piaţa gălăţeană cu afacerea cu uşi metalice, urmau să se ridice chiar în coasta magazinului Praktiker, de pe strada Domnească. Finanţatorul proiectului gălăţean "Bey City" era Bancpost, un nume care a contribuit şi el la imaginea frumoasă a proiectului. 90 de gălăţeni au plătit între 70.000 şi 120.000 de euro pentru un apartament, dar visul lor de a se muta în casă nouă s-a transformat în coşmar atunci când Beyler SA a intrat în faliment, în februarie 2009.
În urmă cu patru ani, „Viaţa liberă” scria, în articolul intitulat „Beyler - o escrocherie imobiliară de 25 de milioane de euro”: „Potrivit unui raport întocmit de administratorul judiciar, PriceWaterhouseCoopers, SC Beyler SA a ajuns să înregistreze creanţe de 115.864.765 de lei, iar la masa credală s-au înscris nu mai puţin de 116 creditori! Numai creditele la bănci erau, în 2009, de 89.941.072 de lei. Cele mai mari: Bancpost - 46.941.449 de lei, Piraeus Bank - 20.560.581 de lei, Raiffeisen Bank SA - 15.119.640 de lei. Datorii mari mai aveau de recuperat: SC CST Logistik SRL - 12.829.200 de lei, ArcelorMittal - 2.856.837 de lei şi SC Metal Zone SRL - 2.437.131 de lei. «Soluţie: Decizia nr. 756 - Respinge ca nefondate recursurile formulate de către creditorii-promitenţi-cumpărători împotriva sentinţei comerciale nr. 313/2011 a Tribunalului Galaţi. Admite recursurile declarate împotriva aceleiaşi sentinţe de către debitoare prin administrator judiciar şi de către SC IMO II Property Investments SA Bucureşti. Modifică sentinţa recurată în sensul că respinge ca nefondate acţiunile având ca obiect perfectare vânzare-cumpărare. Irevocabilă», se arată în decizia Curţii de Apel Galaţi. Într-o traducere liberă, acest lucru înseamnă că oamenii care au dat banii pentru apartamente nu au niciun drept de proprietate asupra lor".
Râsu'-plânsu', cei 90 de păgubiţi de Beyler începuseră să se cunoască între ei şi chiar să se strige „vecine” atunci când se întâlneau pe holurile tribunalelor. Dar cu toţii au cam pus cruce banilor pierduţi în afacerea "Bey City".

Cele 50 de blocuri promise de Italian Residence

Am lăsat la urmă cel mai mare, dar şi cel mai spectaculos proiect imobiliar care i s-a propus Galaţiului. Proiectul Italian Residence, realizat de compania To Do European la mijlocul anului 2009, urma să cuprindă 50 de blocuri de câte 12 etaje, cu 5.000 de apartamente în total. Era vorba de un adevărat oraş în oraş, cu parcări subterane pentru 5.000 de maşini, cu şcoli, grădiniţe, centre medicale, terenuri de sport, piscine - o investiţie de 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de 13 hectare. Erau trei tipuri de apartamente în fiecare bloc, cu una, două sau trei camere şi cu suprafeţe de la 55 la 130 de metri pătraţi. Finanţarea era oferită de Italian Residence Agency şi scotea din ecuaţie orice bancă. Se cerea doar un avans de 30 la sută, iar ratele erau fixe, pe 20 de ani. Cireaşa de pe tortul Italian Residence era construirea, în interiorul cartierului, a unuia dintre cele mai mari mall-uri din sud-estul României. Mall-ul ar fi fost într-adevăr impresionant: urma să aibă o suprafaţă utilă de 80.000 mp, cu două nivele subterane (parcări pentru circa 2.000 de maşini) şi trei supraterane. La parter urma să fie un hipermarket, la etajul întâi - un shopping center cu 200 de magazine, iar la ultimul etaj urma să se amenajeze o zonă de agrement cu şapte săli de cinema, cazinou, restaurante, săli de biliard, de fitness şi chiar o clinică de chirurgie plastică. „Vrem să începem construcţia mall-ului în 2011 şi să-l terminăm în doi ani”, spuneau atunci reprezentanţii Italian Residence Agency.
Vă întrebaţi unde urma să se ridice minunatul cartier Italian Residence? Exact unde este acum Shopping City, pe bulevardul Coşbuc. Asta vă dă şi răspunsul la întrebarea: ce s-a ales de proiect? S-a finalizat doar primul bloc (foto 3), cel de la stradă, iar în rest, nimic. Explicaţia poate fi dată şi de rezultatele financiare proaste ale dezvoltatorului To Do European, aşa cum au fost publicate pe site-ul Finanţelor Publice: 2013 şi 2011 au fost singurii an cu profit din ultimii şase, cu un număr mediu de maximum patru salariaţi. E drept, profitul din 2015 a fost unul remarcabil, de aproape 53 de milioane de lei, în timp ce profitul din 2011 a fost de aproape zece ori mai mic. Oricum, în ultimii ani, nimeni nu a mai suflat o vorbă despre proiectul complexului rezidenţial Italian Residence de pe bulevardul George Coşbuc.
Glumind puţin, sunt totuşi mii de gălăţeni prezenţi zi de zi la Shopping City, acolo unde ar fi trebuit să se ridice cele 50 de blocuri. Toţi aceştia sunt însă… flotanţi, iar seara pleacă fiecare la casa lui.

 

Două TRASEE de transport public local, MODIFICATE

$
0
0
Două TRASEE de transport public local, MODIFICATE

La solicitarea gălăţenilor şi prin votul aleşilor locali, două trasee de autobuz au fost modificate. Potrivit Primăriei municipiului Galaţi, schimbările vor intra în vigoare de joi, 1 decembrie.

Astfel, la cererea gălăţenilor, capătul Traseului 25 va fi prelungit cu încă o staţie, aproximativ 400 de metri, iar punctul final nu va mai fi Tastrom 2 (şoseaua Smârdan), ci Fileşti - Pista Betoane, celălalt capăt de linie rămânând Micro 40.

În urma petiţiilor primite, aleşii deviat traseul 28, pentru a crea un aşa-zis „traseu al spitalelor”. Iată care sunt staţiile noului traseu: „Micro 19 capăt troleu – IATSA – Lidl - Şcoala nr. 40 - P-ţa Micro 17 - Liceul Dunărea - Casa Minion – Oltului – Minion – Flora - Biserica „Sf. Vasile” – IREG – P-ţa Energiei – Maşniţă - 9 Mai - Aurel Vlaicu - Micro 40 - P-ţa Micro 39 - Depozitul Farmaceutic – Trefo - Spitalul Militar – Cezar - Radu Negru - Spitalul Municipal – Prundului - Bariera Traian (str. Traian) şi retur. Traseul 28 a fost suplimentat cu două autobuze, astfel încât să nu se afecteze frecvenţa plecărilor şi sosirilor în staţii.

Cum va fi serbată, la Galaţi, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

$
0
0
Cum va fi serbată, la Galaţi, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Gălăţenii vor admira, şi în acest an, de Ziua Naţională a României, parada militară şi a mijloacelor tehnice de intervenţie, vor putea depune coroane în memoria eroilor şi vor asista la un recital şi mini-concert.

Instituţia Prefectului a anunţat, ieri, că manifestările de 1 Decembrie vor debuta la ora 10,00, la Catedrala Arhiepiscopală, cu un Te Deum, iar de la ora 11,00, gălăţenii sunt invitaţi la un ceremonial militar şi religios, care va avea loc la Mausoleul Eroilor, din Cimitirul „Eternitatea”. Aici, între orele 11,00 şi 11,05, vor fi întâmpinate autorităţile şi va fi intonat Imnul de Stat al României, între orele 11,05 şi 11,20 va fi oficiat un serviciu religios, iar între 11,20 şi 12,00 va avea loc depunerea de coroane de flori.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale se vor muta, de la ora 13,00, pe strada Domnească, în faţa Prefecturii Galaţi, cu intonarea Imnului, alocuţiuni, un scurt concert susţinut de Fanfara „Valurile Dunării” şi un recital al Mariei Crăciun. Acţiunile, organizate de Instituţia Prefectului şi Garnizoana Galaţi, se vor încheia cu mult aşteptata paradă militară şi a mijloacelor tehnice de intervenţie.

IATĂ cum s-au desfășurat în 2015 manifestările dedicate Zilei Naționale

RESTRUCTURAREA urbană a cartierului gălățean Ţiglina II, în dezbatere publică

$
0
0
RESTRUCTURAREA urbană a cartierului gălățean Ţiglina II, în dezbatere publică


În funcţie de resursele publice disponibile, garajele vor fi desfiinţate, urmând ca terenurile să fie ocupate de parcări destinate zonelor rezidenţiale sau să fie transformate conform necesităţilor oraşului


Planul de restructurare urbană a cartierului Ţiglina II, care urmează să fie aprobat de către Consiliul local, se află în dezbatere publică până pe 9 decembrie. Documentele pot fi consultate atât pe portalul Primăriei, www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Fraternităţii nr.1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, fie ca mesaj electronic, pe adresa comunicare@primariagalati.ro, fie prin poştă, pe adresa instituţiei  - strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generala, strada Fraternităţii nr. 1. Planul a fost realizat arhitecţii bucureşteni de la firma Quattro Design SRL, care a fost plătită cu 116.400 de lei de la bugetul local, societate care a elaborat şi planurile de restructurare urbană a cartierelor Micro 18, 19, 20 şi 21, dar şi Faleza Dunării.

Cele mai importante prevederi


Zona vizată de planul urbanistic este delimitată la nord de străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu (până la intersecţia cu Bdul George Coşbuc), la sud de strada Brăilei, la est de Bulevardul George Coşbuc şi la vest de Bulevardul Siderurgiştilor. Una dintre cele mai importante prevederi vizează garajele şi construcţiile provizorii: „Toate terenurile (proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi) din limita PUZ Ţiglina II Galaţi, ocupate de construcţiile de garaje, sau alte construcţii amplasate pe terenul municipiului Galaţi cu contract de închiriere, constituie zone destinate restructurării urbane. În funcţie de resursele publice disponibile, garajele vor fi desfiinţate, urmând ca terenurile să fie ocupate de parcaje la sol destinate zonelor rezidenţiale sau de alte funcţiuni complementare, conform necesităţilor oraşului. În zonele destinate restructurării urbane, în vederea realizării obiectivelor de utilitate publică necesare dezvoltării zonei, se vor efectua intervenţii de tip expropriere pentru cauză de utilitate publică (acolo unde este cazul), conform legislaţiei specifice în vigoare”, se arată în document. Conform planului, spaţiile neconstruite şi neocupate de accese, trotuare de gardă, alei, platforme etc. se înierbează sau se plantează.

Vestea bună este că, pentru Ţiglina II, există deja o investiţie urbană aprobată de Consiliul Local: amenajarea unei parcări cu parc, aferent blocului E6 şi a unei alei carosabile, cu trotuarele aferente, care ar urma să facă legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor.

Cum se lucrează de SĂRBĂTORI. Iată PROGRAMUL supermarketurilor

$
0
0
Cum se lucrează de SĂRBĂTORI. Iată PROGRAMUL supermarketurilor

Pentru că pe adresa redacţiei au ajuns mai multe întrebări de la gălăţenii care doreau să afle ce modificări vor surveni în programul supermarketurilor, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, vă prezentăm câteva informaţii privind acest subiect.

Toate hypermarket-urile şi supermarket-urile din Galaţi vor funcţiona, în mini-vacanţa de la început de decembrie, după programul normal. Astfel, Carrefour Galaţi va fi deschis între orele 8,00 şi 22,00, Auchan între 8,00 şi 22,00, Selgros între 7,00 şi 22,00, iar Metro între 6,00 şi 22,00. 

Supermarketurile Profi Galaţi vor fi deschise, pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, între orele 7,00 şi 22,00, la fel ca şi magazinele Billa, în timp ce magazinele Penny vor fi deschise între orele 7,00 şi 23,00. Supermarketurile Kaufland vor fi deschise între orele 7,30 şi 22,00.

Aviz pentru urmărirea penală a lui Dan Nica şi a Adrianei Ţicău

$
0
0
Aviz pentru urmărirea penală a lui Dan Nica şi a Adrianei Ţicău

Preşedintele Klaus Iohannis a dat avizul pentru urmărirea penală faţă de foştii ministri Dan Nica, Adriana Silvia Ţicău şi Alexandru Athanasiu. Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul Preşedinţiei, “preşedintele României, a transmis marţi, 29 noiembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Nica Dan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, a doamnei Ţicău Silvia Adriana, fost Ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004 şi a domnului Athanasiu Alexandru, fost Ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2004, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 237/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008”.
Cei trei foşti miniştri sunt acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Adaptare la economia de piaţă | Industria on-line a lucrărilor de licenţă şi de doctorat

$
0
0
Adaptare la economia de piaţă | Industria on-line a lucrărilor de licenţă şi de doctorat

Zilele de muncă la o lucrare de licenţă, disertaţie sau chiar doctorat pot fi sărite doar cu câteva sute de euro şi o comandă pe site-uri care se laudă că asigură şi confidenţialitate şi originalitate

Conducerea universităţii gălăţene susţine că existenţa acestor servicii este "aberantă" şi consideră că ar trebui luate măsuri

"Suntem сeа mai bună alegere pe care o poţi face daсă eşti în căutarea unui partener care să te аjute în realizаreа unei lucrări de licenţă, diplomă, grаd ştiinţifiс sau doctorаt. Suntem autorii a peste 14.217 lucrări de diplomă reаlizate impecаbil", sună reclama unui site, care le promite doritorilor notă maximă, originalitate şi, mai ales, confidenţialitate, dacă apelează la serviciile sale. În funcţie de ceea ce soliciţi pe formularul de comandă, unde trebuie să notezi date personale, dar şi detalii despre lucrare, cum ar fi bibliografie şi cuprins, pe lângă temă şi număr de pagini, preţul poate varia între 200 şi 300 de euro. Mai mult decât atât, în această perioadă, site-ul respectiv promite clienţilor şi reduceri de 20 la sută. Se promite calitate, dar şi lucrări originale, verificate în softuri antiplagiat şi se oferă garanţie şi promisiunea că teza va fi gata la timp. Mai mult decât atât, "firma" se laudă cu o experienţă de 16 ani în domeniu, cu 500 de specialişti şi peste 12.000 de clienţi mulţumiţi.
În acelaşi timp, dacă ceri o cotaţie de preţ, ţi se transmite că suma va fi achitată în trei rate, iar lucrarea va fi şi ea redactată şi livrată în trei părţi, solicitantul având dreptul să facă obiecţii, dacă e cazul, şi să solicite refacerea unor pasaje.

Program de verificare a plagiatului

"Echipa noastră (...) oferă posibilitatea vizualizării proiectului înainte de efectuarea plăţii, prin virament bancar şi, de asemenea, pune la dispoziţia clienţilor noştri un program de verificare a plagiatului", se arată pe un alt site, care promite să te scoată deştept cu diplomă, contra unei sume de bani.
"Firmă" serioasă, site-ul oferă detalii şi despre cum se face plata (în două rate, un avans şi ultima rată după finalizare), domeniile pe care le poate acoperi, dar şi timpul de redactare. Aflăm astfel, că o lucrare de licenţă sau una de disertaţie la master 100 la sută originală poate fi livrată în 7 - 14 zile, iar o teză de doctorat în 50 - 75 de zile. Dar studenţii pot primi în una-două zile şi studii de caz, referate şi prezentări PowerPoint.
"Preţul unui proiect de diplomă se stabileşte în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi numărul de pagini, gradul de dificultate al acesteia, timpul de redactare, specializarea, etc", se mai arată pe site, odată cu promisiunea că ţi se va oferi un preţ "prompt" în 24 de ore de la trimiterea comenzii şi detaliilor solicitate.

Call-center la dispoziţia clientului

Pe un alt site, se promite cam acelaşi lucru. În plus, aici există şi un call center, care răspunde la toate nelămuririle clienţilor. În mod surprinzător, şi aici există laude legate de 12 ani de activitate în domeniu, ceea ce arată că practica nu este deloc nouă. Afli că pe lângă domeniul şi cerinţele clientului, contează la preţ şi modalitatea de plată. Dacă achiţi toată suma odată, discountul poate ajunge şi la 20 - 25 la sută.

"Este aberant. Nu a luat nimeni măsuri?"

Rectorul Iulian Bîrsan ne-a declarat că nici nu-şi imagina că există aşa ceva. "Este aberant să existe asemenea site-uri. 16 ani vechime? Şi nu a luat nimeni măsuri?", se întreabă pe bună dreptate şeful Universităţii "Dunărea de Jos". Acesta susţine însă că aşa ceva merge acolo unde profesorul conducător de lucrare nu urmăreşte foarte îndeaproape modul în care propriul student îşi redactează proiectul. "Sunt curios, dacă eu propun o temă, pe care studentul trebuie s-o rezolve la mine în laborator, cum se vor descurca?", a mai întrebat Iulian Bîrsan.
Acesta a promis că se va interesa de existenţa unor asemenea site-uri, dar şi dacă respectivii "antreprenori" pot fi traşi la răspundere pentru serviciile pe care le oferă, dar şi despre cât de legală este o asemenea afacere.


Toţi candidaţii la şefia IPJ Galaţi au picat examenul

$
0
0
Toţi candidaţii la şefia IPJ Galaţi au picat examenul

În cursa pentru ce mai înaltă funcţie în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi s-au înscris trei ofiţeri

Programat iniţial pentru data de 24 noiembrie şi amânat pentru 28 noiembrie din „motive obiective”, concursul pentru desemnarea unui şef plin al Poliţei Galaţi s-a încheiat fără niciun câştigător. Dintre cei trei candidaţi care s-au înscris, respectiv actualul interimar, cms. şef Cornel Mototolea, actualul adjunct, cms. şef Dorin Colidiuc şi cms. şef Felician Vasilescu, adjunct la IPJ Bacău şi fost comandant al Poliţei Galaţi, niciunul nu a obţinut nota minimă 7,00, aşa cum prevedea regulamentul examenului. Cei trei ofiţeri au avut de susţinut o singură probă, după cum rezultă din anunţul oficial postat pe site-ul Poliţei Române, şi anume un interviu structurat pe probleme profesionale. „În urma susţinerii interviului, toţi candidaţii au fost declaraţi respinşi. Urmează ca un nou concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector-şef la IPJ Galaţi să fie programat şi organizat conform reglementărilor în vigoare”, ne-a declarat marţi, 29 noiembrie, insp. pr. Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
În aceste condiţii, instituţia gălăţeană va rămâne în continuare sub conducerea unui împuternicit. Cel care deţine în prezent funcţia este cms. şef Cornel Mototolea, aflat la cârma Poliţiei Galaţi din februarie 2016. Derularea procedurilor pentru organizarea unui nou concurs, când este foarte posibil ca pe lista candidaţilor să apară nume noi, va face ca desemnarea unui şef „plin” la IPJ Galaţi să se întâmple, foarte probabil, la începutul anului viitor.

RCA naşte controverse: unde e mai bine să îţi faci asigurarea auto obligatorie

$
0
0
RCA naşte controverse: unde e mai bine să îţi faci asigurarea auto obligatorie

La începutul lunii noiembrie, Guvernul României a publicat, în Monitorul Oficial, lista tarifelor plafonate la asigurarea RCA, aplicabile din 18 noiembrie. Pentru că mulţi şoferi au contestat această listă, care condiţionează preţul unei asigurări de vârsta şoferului şi nu de istoricul auto, ori de vechimea maşinii, "Viaţa liberă" a stat de vorbă cu un asigurator pentru a afla care ar fi factorii de luat în calcul atunci când vine vorba de preţul unei asigurări RCA. 

"Poliţa RCA acoperă doar daunele produse de şoferul vinovat terţilor, fie ele materiale ori victime omeneşti. De asemenea, această asigurare este valabilă pentru victimele din autovehiculul în care s-a produs accidentul, exclusiv şoferul. Valoarea maximă a unei asigurări RCA este de un milion de euro, la daune materiale şi cinci milioane de euro pentru victime omeneşti", ne-a explicat Vali Borş, asigurator. 

RCA, Casco sau ambele? 

Pentru că firmele de asigurări vând atât poliţe RCA, cât şi poliţe CASCO, dar prea puţine explică diferenţa dintre ele, "Viaţa liberă" a cerut lămuriri şi în acest sens. "Poliţa Casco acoperă daunele produse autovehiculului în caz de accident din vina şoferului, dar şi altele. Vorbim aici despre avarii, vandalism, spargere geamuri, căderi de obiecte peste maşină, trăsnete, explozii, incendii, furt parţial sau total", ne-a mai spus Vali Borş.

Ce nu se ia în calcul

Când vine vorba despre o asigurare RCA, potrivit ultimei liste publicate de Guvern, un şofer mai tânăr de 25 de ani, care conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de maxim 1.200 cmc, va scoate din buzunar suma de 997 de lei, în timp ce un şofer în vârstă de peste 60 de ani va plăti aproximativ 550 de lei pentru o poliţă de asigurare valabilă un an. Când vine vorba de maşini mai puternice, de peste 2.500 cmc, şoferul mai tânăr de 25 de ani va plăti peste 3.000 de lei pentru asigurare, în timp ce cel de peste 60 de ani va plăti doar jumătate. "Asigurarea RCA trebuie să fie încheiată, pentru persoanele fizice, pe şoferul efectiv al autovehiculului, nu pe proprietar, iar valoarea majorării în caz de daună să fie în valoare fixă pentru toţi la fel, indiferent de varstă: de la 250 până la 400 lei pentru o daună într-un an, 1.200 până la 1.500 lei pentru două daune într-un an, şi tot aşa. Astfel, ar dispărea şoferii care fentează sistemul şi nu au autovehicule pe numele lor", a continuat asiguratorul gălăţean. 

Vechimea permisului, un criteriu de luat în seamă

"Un alt factor la plata poliţei RCA ar trebui să fie vechimea permisului. Astfel, şoferii care au permis de mai puţin de doi ani nu ar trebui să poată, legal, să conducă autoturisme cu o putere mai mare de 75 cai putere. Vedem, din păcate, multe accidente provocate de tineri cu maşini puternice, pe care îi tentează foarte mult viteza", a conchis Vali Borş. 

Pentru a evita publicitatea negativă, Valentin Borş nu a dorit să spună la ce firme este mai bine să ne facem asigurare auto. Ne-a explicat, însă, că pe piaţa asigurărilor din România există două categorii de firme. Cele din planul întâi, Groupama, Allianz şi Generali, care despăgubesc direct în caz de accident, şi cele din plan secund, Omniasig, Asirom şi Unica, de la care banii pentru despăgubire vin din fondul de garantare al statului, ceea ce înseamnă mai mult timp pierdut până la despăgubire. "Din nefericire, nu cred că acest plafon al asigurărilor va rezista foarte mult. Discrepanţele sunt mari, criteriile nu sunt cele mai bune, iar oamenii vor fi nemulţumiţi", ne-a spus, la final, asiguratorul Vali Borş.

La mulţi ani, România!

$
0
0
La mulţi ani, România!

"Viaţa liberă" le urează tuturor românilor, din ţară şi de pretutindeni, să fie sănătoşi, fericiţi, feriţi de necazuri şi nevoi. Să avem, cel puţin astăzi, cer senin, cele bune, să se-adune, cele rele, să se spele şi să nu uităm să fim uniţi, fiindcă puterea noastră sporeşte atunci când ne sprijinim unii pe alţii în fapte bune.

Termoficarea Galaţiului, în pericol? Angajaţii Calorgal se pregătesc de grevă

$
0
0
Termoficarea Galaţiului, în pericol? Angajaţii Calorgal se pregătesc de grevă

Salariaţii societăţii de termoficare vor salarii mai mari

Sindicaliştii spun că s-au săturat de angajări pe criterii politice, relaţii de prietenie şi rudenie şi cer selecţie transparentă şi obiectivă, dar şi concursuri de angajare

Nemulţumiţi de salariile pe care le încasează, dar şi de angajările cu dedicaţie, salariaţii Calorgal se pregătesc să declanşeze conflictul de muncă şi să intre în grevă, dacă şefii societăţii publice de termoficare şi reprezentanţii Primăriei nu vor da curs revendicărilor oamenilor. Liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu susţine că mai bine de jumătate din cei 504 angajaţi ai societăţii sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie şi spune că le-a propus autorităţilor o „corecţie salarială”, care ar elimina inechităţile şi ar stimula angajaţii cu salarii mici. Afectaţi de lefuri reduse sunt în special, potrivit liderului de sindicat, angajaţii din sectorul de producţie, care lucrează şi câte 12 ore pe zi, cu echipamente insuficiente, dar şi câţiva dintre angajaţii TESA. "Revendicările noastre generează o creştere a fondului de salarii cu până la 12 la sută, iar pe societate - cu cinci la sută. Angajaţii nu sunt sclavi pe plantaţie. Corecţia salarială este justificată şi de bun simţ, iar pentru ceea ce s-a întâmplat cu Apaterm trebuie să-şi asume responsabilitatea clasa politică. Nu salariaţii au manageriat societatea", a spus liderul de sindicat. Conform revendicărilor, un salariat care câştigă, în prezent, 1.250 de lei ar urma să încaseze 1.500 de lei, dacă solicitările sindicatului vor fi aprobate.
Sindicatul cere totodată ca angajările pe criterii politice, grade de rudenie şi prietenie să fie stopate, să fie introduse criterii de selecţie transparente, dar şi concursuri de angajare, iar toate să se facă cu acordul sindicatului. „La Apaterm am avut o prevedere în acest sens şi timp de doi ani, cât a existat acea clauză, nu s-au făcut angajări. După ce a dispărut, au curs şi angajările”, afirmă Cristinel Ciubotariu, care a precizat că a treia revendicare se referă la promovări salariale individuale, pe criterii de eficienţă şi performanţă.

Susţinere de la centru

Din dorinţa de a le transmite un mesaj oficial de susţinere salariaţilor Calorgal şi de a conferi greutate acţiunilor acestora în negocierile purtate cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi nu numai, conducerea Confederaţiei Naţională Sindicală „Cartela Alfa” şi-a dat cu stângul în dreptul când, marţi seară, a anunţat, într-un mesaj semnat de preşedintele la nivel naţional, Bogdan Iuliu Hossu, că angajaţii societăţii de termoficare au declanşat conflictul de muncă. „Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” este solidară cu acţiunile membrilor săi din Sindicatul Lucrătorilor din Servicii Publice, salariaţi ai Calorgal SA Galaţi, care au declanşat conflictul de muncă, în faţa lipsei de disponibilitate a Administraţiei, respectiv a Primăriei, pentru a soluţiona revendicările salariaţilor”, se arată în mesajul conducerii naţionale a Cartel Alfa. Nimic mai fals, întrucât la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi nu a fost înregistrat oficial vreun document în acest sens, fapt confirmat şi de către liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu.
Conducerea centrală a Cartel Alfa a catalogat cerinţele salariaţilor Calorgal drept „legitime şi corecte” şi cere reprezentanţilor Primăriei şi conducerii societăţii de termoficare să dea curs revendicărilor salariale. „Trebuie să ţinem cont că aceşti salariaţi au acceptat ani de-a rândul compromisuri pentru ca serviciul de termoficare a municipiului să poată funcţiona, în ciuda problemelor juridice şi economice din ultimii ani. În condiţiile în care situaţia gravă în care a ajuns acest serviciu public este determinată de autorităţile locale şi de directorii succesivi şi nu de salariaţi, considerăm că nu se poate abuza la infinit de sacrificiul oamenilor. Salariaţii nu au beneficiat de nicio creştere de salariu în ultimii opt ani, ba mai mult, au fost pierdute o serie de drepturi, precum acordarea tichetelor de masă. În condiţiile în care marea majoritate a salariilor din unitate sunt la nivelul salariului minim pe economie sau foarte apropiate de această valoare - fiind vorba de muncă cu normă întreagă, calificată şi cu experienţă - este firesc că lucrătorii au ajuns la limita suportabilităţii şi nu mai pot accepta această situaţie. Presiunea economică asupra salariaţilor este amplificată de deficitul de personal care se răsfrânge asupra lor prin dublarea volumului de muncă, cu toate consecinţele care decurg: epuizare, riscuri asupra sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă. CNS „Cartel ALFA”, alături de Federaţia Sindicatelor din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice, vor face toate demersurile la nivel local şi central pentru deblocarea situaţiei, rezolvarea solicitărilor salariaţilor şi încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul acestei unităţi”, au transmis sindicaliştii de la centru.

Toate revendicările, respinse

Cristinel Ciubotariu ne-a declarat că, în ultimele două - trei săptămâni, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Primăriei şi conducerea societăţii, însă niciuna dintre revendicările sindicaliştilor nu a fost acceptată. Luni, urmează să aibă loc o nouă rundă de discuţii. „Următorul pas ar fi să sesizăm ITM şi să declanşăm conflictul de muncă, însă vrem să ajungem pe cale amiabilă la un acord”, spune liderul de sindicat.
Directorul Calorgal, Marian Alexandru, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, la fel şi primarul Ionuţ Pucheanu.
Purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache, ne-a declarat că, în cazul în care angajaţii vor declanşa conflictul de muncă, distribuţia de căldură şi apă caldă nu va fi pusă în pericol, întrucât salariaţii sunt obligaţi să menţină funcţional sistemul.

Meşteri din toată ţara la târgul de Sfântul Andrei

$
0
0
Meşteri din toată ţara la târgul de Sfântul Andrei

Ieri, 30 noiembrie, a avut loc, pe esplanada din fata Casei de Cultură a Sindicatelor, deschiderea oficială a Târgului de Sfântul Andrei. Este vorba despre cea de-a XVI-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie - 20 decembrie.
Daruri tradiţionale, vase din ceramică, sticlărie de Turda, ţesături tradiţionale, bucate de post şi de dulce; asta este doar o parte din ce puteţi cumpăra de la negustorii veniţi din toată ţara.
Elena Negu are 70 de ani, este din Tulcea şi vine la târg de ani de zile, cu ţesături deosebite.
„Am învăţat să ţes de la mama, de pe vremea când eram doar o copilă. Oamenii pot cumpăra ii din bumbac sau borangic la preţul de 250 de lei, ştergare la 200 de lei sau trăistuţe din lână la 30 de lei. De exemplu, pentru o ie, lucrez aproximativ două săptămâni, de dimineaţa până seara. Din păcate, oamenii sunt tot mai puţin atraşi de lucrurile făcute manual”, ne spune femeia.
Mergând mai departe am întâlnit o altă femeie, care confecţiona lumânări personalizate şi păpuşi. Feţe zâmbitoare, lucrate care mai de care mai ingenios, mi-au atras atenţia şi m-au făcut să mă opresc.
„Păpuşile sunt confecţionate din materiale textile şi ipsos. Îmi place să „mă joc” cu feţele lor. La fel este şi în cazul lumânărilor. Mă gândesc la un anumit personaj şi la căldură mare, mânuiesc ceara după voia mea. Puteţi cumpăra păpuşi la 15 lei, care sunt mai micuţe, dar şi la 35 de lei, de dimensiuni mai mari. Şi preţurile lumânărilor variază între 15 şi 35 de lei” ne pune în temă Dana Constantinescu, meşteriţa din spatele tarabei.
Un alt stand care vă va cuceri cu siguranţă este cel al lui Mircea Sin din Turda, meşter sticlar, care poate confecţiona aproape orice din sticlă, transformând obiectele în adevărate opere de artă.
„Tot ce vedeţi aici este confecţionat din sticlă termo-rezistentă. Am învăţat să „modelez” sticla la şcoala profesională. Am hotărât să merg pe acest drum din anul 2008 şi sunt foarte mulţumit. Vă pot confecţiona pahare, flori, suporturi pentru lumânări şi accesorii. Puteţi cumpăra paharul îndrăgostiţilor cu 25 de lei sau un suport de lumânări personalizat la 15 lei”, ne mărturiseşte meşterul.

Viewing all 12940 articles
Browse latest View live