Quantcast
Channel: Prima Pagina - Viaţa Liberă Galaţi - Viaţa Liberă Galaţi
Viewing all 12933 articles
Browse latest View live

Proiecte, expertize și demolări pentru ”centura mică”. Atribuire de aproape trei milioane de lei

$
0
0
Proiecte, expertize și demolări pentru ”centura mică”. Atribuire de aproape trei milioane de lei

Compania sătmăreană AM Livity SRL, înființată în martie anul acesta, se va ocupa de prestarea unor servicii și lucrări aferente proiectului Consiliului Județean Galați de "Extindere și modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galați" (DJ 251 M), mai cunoscut sub denumirea de "centura mică".
Acestea, în special lucrări de demolare (conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice), vor fi efectuate într-o asociere din care mai fac parte și alți trei operatori economici din Capitală, Estima Topocad Consulting SRL, Ceed Machinary SRL și Unitar Proiect TDA SRL, în calitate de terți și subcontractanți.
Valoarea contractului atribuit urmare unei proceduri simplificate este de puțin peste 2,95 milioane lei, fără TVA. Detaliind, în vederea efectuării procedurilor de expropriere este necesară achiziționarea de servicii evaluare ANEVAR și servicii expertiză, proiectare și execuție lucrări desființare în vederea extinderii și modernizării variantei ocolitoare a municipiului Galați. Astfel, vorbim despre achiziționarea unui pachet de servicii ce include expertiză tehnică (inclusiv lucrări de consolidare imobil, dacă este cazul), documentații tehnice necesare obținerii certificatelor de urbanism şi avizelor pentru fiecare imobil în parte, documentații obținere avize, documentații tehnice pentru autorizarea lucrărilor de desființare/demolare pentru fiecare imobil expropriat în parte, proiecte tehnice pentru aceste lucrări de desființare/demolare, execuţie lucrări de desființare/demolare plus costuri de gestionare deșeuri, precum și servicii evaluare efectuate de către un expert ANEVAR, aşa cum sunt ele prevăzute în legislația specifică.


Au fost aleşi noii viceprimari ai municipiului Galaţi. PSD, majoritar în patru din cele cinci comisii ale Consiliului Local

$
0
0
Au fost aleşi noii viceprimari ai municipiului Galaţi. PSD, majoritar în patru din cele cinci comisii ale Consiliului Local

Social-democraţii Cristian-Sorin Enache şi Marius Humelnicu au fost aleşi ieri viceprimari ai municipiului Galaţi, aşa cum ziarul "Viaţa liberă" anticipa. Pentru postul de viceprimar a candidat şi consilierul local USR Andrei Postică. Înlocuitorul de drept al primarului Ionuţ Pucheanu va fi viceprimarul Sorin Enache, propus de edilul-şef şi votat de consilierii locali cu 16 voturi favorabile şi zece „împotrivă”. 

Consilierii locali s-au întrunit luni în prima şedinţă ordinară a Consiliului Local, desfăşurată fără participarea presei. Potrivit informaţiilor transmise de Biroul de presă al Primăriei, au depus jurământul de consilier local Daniela Costea şi Dochița Florea (PSD), Diana Pațilea și Eduard Ionuț Ciulei (PNL). Viceprimarii au fost aleşi prin vot secret. Propunerile au venit din partea PSD - Sorin Enache şi Marius Humelnicu - şi USRPLUS - Andrei Postică.
Conform Primăriei, la şedinţă au participat 26 de consilieri din 27, iar rezultatele votului secret a fost: 16 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă” pentru Enache, respectiv, 15 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă” pentru Humelnicu. Andrei Postică a obţinut 11 voturi favorabile şi 14 voturi „contra” şi o abţinere.
În condiţiile în care au fost prezenţi toţi cei 15 consilieri PSD, rezultă că Sorin Enache a beneficiat şi de un vot din afara grupului său politic.

Componența comisiilor de specialitate

Comisia 1 de Buget-finanțe, administrarea domeniului public și privat al municipiului va fi formată din: Cristian-Sorin Enache (PSD), Daniela Costea (PSD), Dumitru Poalelungi (PSD), Rodica Ciucă (PSD), Valeriu-Laurențiu Onose (PNL), Anamaria Hărăbor (PNL) și Flavia Susnoschi Luca (PLUS).
Comisia 2 de Urbanism și amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice și protecția mediului înconjurător are în componenţă următorii aleşi: Silviana Ciupercă (PSD), Dochița Florea (PSD), Gheorghe Bezman (PSD), Vasile Lupu (PNL), Diana Pațilea (PNL), Andrei Postică (USR) și Anamaria Daniela Mihai (PACT).
La Comisia 3 pentru Servicii publice, gospodărie comunală, comerț și privatizare vor activa: Hristache Bogatu (PSD), Lucian-Valeriu Andrei (PSD), Costel Gafton (PSD), Eduard Ionuț Ciulei (PNL) și Chitaru Cristian (USR).
Comisia 4 pentru Activități științifice, învățământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistență socială, sport și agrement va fi formată din: Iorgu Viorel Bogatu (PSD), Claudiu Ionuț Vasile (PSD), Arthur-Viorel Tuluș (PSD), Daniel Zinica (USR) și Doru-Valentin Căstăian (PACT).
În Comisia 5 - Juridică, de administrație publică, drepturi și libertăți cetățenești, relații cu cetățenii și apărarea ordinii publice se regăsesc: Marius Humelnicu (PSD), Gheorghe Potîrniche (PSD) și Marta Iozefina Bencze (PNL).

Două surori pensionare au răpit un căţel

$
0
0
Două surori pensionare au răpit un căţel

Două surori din localitatea Costi sunt cercetate de poliţie după ce au recurs la un gest, spun ele, disperat. Au furat căţelul unei vecine, susţinând că animalul le deranja cu lătrăturile şi din această cauză nu se puteau odihni. Patrupedul este acum de negăsit, iar pensionarele trebui să dea explicaţii la poliţie pentru nişte fapte pe care legea le pedepseşte cu închisoarea.

Pensionarele care au dat de bucluc în încercarea de a-şi găsi liniştea au 62 şi, respectiv, 75 de ani. Sunt, sau mai bine zis, erau, până zilele trecute, vecine cu un căţel despre care au susţinut că nu prea le lăsa să doarmă. Stăpâna lui ar fi plecată în străinătate, iar pe la câine mai trecea, din când în când, fiul femeii, care îi aducea de mâncare. În aceste condiţii, patrupedul, legat în lanţ şi mai mult singur acasă, ar fi lătrat destul de mult cât să le determine pe pensionare să îi vină de hac. Într-o zi când animăluţul era singur în gospodărie, una dintre vecine a sărit gardul, l-a dezlegat şi i l-a dat surorii peste gard. Aceasta din urmă l-a băgat înr-un sac. Operaţiunea s-ar fi finalizat, aveau să susţină ulterior surorile, "într-o parcare de TIR-uri de pe Calea Prutului, loc unde ar fi eliberat căţelul. Stăpânii animalului se tem însă că acesta a fost aruncat în altă parte sau chiar ucis, iar în momentul în care au avut dovada răpirii, surprinsă pe camerele de supraveghere montate în gospodărie, au mers glonţ la poliţie.
"În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru furt calificat, cercetările putând fi extinse şi pentru comiterea infracțiunii de lovire sau schingiuire a animalelor", a explicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Cele două surori au regretat ulterior că au răpit căţelul, care acum este de negăsit. Ele riscă însă ani de închisoare, care, la vârsta lor, sunt destul de mulţi: cel puţin trei ani pentru furt şi cel puţin trei luni pentru relele tratamente aplicate animăluţului.

60 de noi infectaţi şi niciun deces

$
0
0
60 de noi infectaţi şi niciun deces

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a primit, în ultimele 24 de ore, încă 60 de rezultate pozitive în urma testărilor pentru depistarea noului coronavirus. Astfel, numărul total al gălățenilor infectați cu Sars-Cov-2 a ajuns la 6.499. În intervalul amintit, nu a mai fost înregistrat niciun deces în rândul pacienţilor infectaţi, ceea ce menţine numărul deceselor având această cauză la 215. De cealaltă parte, numărul pacienţilor declarați vindecați a crescut în ultimele 24 de ore cu 54, ajungând astfel la un total de 5.425. De la începutul pandemiei și până în prezent, la nivelul județului Galați au fost efectuate 50.532 de teste pentru depistarea coronavirusului. Luni, la prânz, conform datelor oficiale, se aflau în carantină la domiciliu 928 de gălăţeni. Alţi 42 erau în izolare la domiciliu, în timp ce în izolare instituţionalizată erau 222 de persoane.

Secretar de primărie, judecat pentru luare de mită

$
0
0
Secretar de primărie, judecat pentru luare de mită

Încă un funcţionar public ajunge în faţa judecătorilor cu acuzaţia de luare de mită, în urma unui denunţ făcut de o pesoană care a avut nevoie de serviciile acestuia. Este vorba despre un angajat care, conform surselor noastre ar fi secretar al unei primării comunale din judeţul Galaţi, ar fi pretins bani unui localnic care a mers la sediul administraţiei locale ca să solicite eliberarea unui certificat de naştere pentru copilul minor. Serviciul ar fi urmat să-l obţină, susţin anchetatorii, în schimbul unei sume de bani.

"În fapt, inculpatul, în calitate de funcționar public al unei primării din județul Galați, a pretins și primit direct, pentru sine, suma de 400 de lei de la martorul denunțător, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv eliberarea unui certificat de naștere pentru fiul martorului denunțător", se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Dosarul a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care au finalizat zilele trecute rechizitoriul şi au dispus trimiterea funcţionarului în judecată. Fapta de care este acuzat i-ar putea aduce angajatului primăriei o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 şi 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit infracţiunea.

Seminarul Teologic intră în zona cursurilor on-line

$
0
0
Seminarul Teologic intră în zona cursurilor on-line

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galați a adoptat în ședința de luni, 2 noiembrie, noi decizii cu privire la unități de învățământ  din județ.
Astfel, se suspendă până la data de 6.11.2020 activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor clasei a VII-a A (grupa care a desfășurat cursuri față în față) din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 12 "Miron Costin" din municipiul Galați. Până la data de 12.11.2020 se suspendă activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor claselor de gimnaziu și de liceu din cadrul Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Andrei" din Galați. În fine, până la data de 13.11.2020 se suspendă și activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor claselor a V-a, a IX-a A, a IX-a E, a IX-a F și a XI-a B din cadrul Colegiului Național "Mihail Kogălniceanu" din municipiul Galați. În situațiile de mai sus, continuitatea activității va fi asigurată în sistem online.
Pe de altă parte, CJSU Galați a aprobat reluarea cursurilor școlare în scenariul II (GALBEN) de funcționare pentru clasa a X-a C din cadrul Colegiului de Industrie Alimentară "Elena Doamna" din Galați. Același scenariu II (GALBEN) de funcţionare este valabil și pentru următoarele unități de învățământ din județ: Școala Gimnazială "Gabriel Drăgan", Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Fântâni, Școala Primară Nr. 1 sat Ionășești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Ionășești, Școala Gimnazială Nr. 1 sat Coasta Lupei, Grădinița cu Program Normal nr. 1 sat Coasta Lupei, toate din comuna Nicorești, Școala Gimnazială "Natalia Negru", Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Școala Gimnazială "Smaranda Brăescu" sat Hânțești, acestea din comuna Buciumeni, Școala Gimnazială Nr. 1 sat Umbrărești, Școala Gimnazială Nr. 1 sat Condrea, Școala Gimnazială "Sf. Stelian" sat Umbrărești Deal, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 sat Umbrărești Deal, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Torcești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Salcia, toate din comuna Umbrărești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Școala Primară Nr. 1 sat Bursucani, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Bursucani și Școala Primară "Dumitru I. Ghimus" sat Lungești, toate din comuna Bălăbănești, Școala Gimnazială Nr. 1, Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 1 sat Ungureni, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Ungureni, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Țigănești, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Frunzeasca, acestea din comuna Munteni, Școala Gimnazială Nr. 1, Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Vișina, toate din comuna Poiana, Școala Gimnazială "Elena Negri" și Grădinița cu Program Normal "Elena Negri", ambele din comuna Costache Negri, precum și Școala Gimnazială "Alexandru Moruzi", Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială Nr. 3, ultimele din comuna Pechea.
În fine, se aprobă scenariul I (VERDE) de funcţionare pentru Școala Gimnazială "Sfântul  Nicolae" din comuna Vânători.

Galaţiul, record negativ la înmatricularea de noi agenţi economici

$
0
0
Galaţiul, record negativ la înmatricularea de noi agenţi economici

Numărul de înmatriculări de persoane fizice şi juridice a scăzut după primele trei trimestre din 2020 cu 23,93 la sută, comparativ cu perioada similară din 2019, la 80.965, din care 56.762 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în municipiul Bucureşti, respectiv 13.561 (+ 0,14 la sută, comparativ cu ianuarie-septembrie 2019), şi în judeţele Ilfov – 3.917 (+2,27 la sută), Iaşi – 3.453 (-20,7 la sută) şi Timiş -3.623 (-20,8 la sută). La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în judeţele Ialomiţa - 603 (-35,85 la sută), Covasna – 652 (-28,67 la sută) şi Tulcea – 660 (-32,38 la sută).
La nivelul Regiunii Sud-Est, judeţul Galaţi deţine recordul negativ al scăderii înmatriculării de noi agenţi economici în primele trei trimestre ale acestui an. Mai exact, în perioada ianuarie – septembrie 2020, la Galaţi s-au înregistrat 1.501 de persoane fizice şi juridice, în scădere cu nu mai puţin de 32,87 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe înregistrări au fost de SRL - societăţi cu răspundere limitată (1.123 înregistrări) şi PFA – persoane fizice autorizate (267). De asemenea, s-au mai înregistrat 104 întreprinderi individuale (II), cinci întreprinderi familiale (IF) şi două cooperative agricole (CA). Spre comparaţie, în primele trei trimestre din 2019, în judeţul Galaţi s-au înregistrat 2.236 de noi agenţi economici (1.644 – SRL, 329 – PFA, 215 – II, 46 – IF, 2 – CA).
În Regiunea Sud-Est, cele mai multe înmatriculări de persoane fizice şi juridice, în primele trei trimestre ale acestui an, au fost în judeţul Constanţa (2.995 noi agenţi economici), care cunoaşte, totuşi, o scădere de 24,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Urmează Buzăul, cu 1.400 de înregistrări (-18,37 la sută), Vrancea – 1.014 înregistrări (-29,49 la sută) şi Tulcea – 660 înregistrări (-32,38 la sută).
La nivel naţional, cu excepţia Ilfovului, în niciun judeţ nu s-au înregistrat creşteri ale numărului de înmatriculări de persoane fizice şi juridice, iar scăderile cele mai semnificative au fost consemnate în Argeş (-40,61 la sută), Dâmboviţa (-40,93 la sută) şi Alba (-39,31 la sută).
Domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 19.847 (-11,10 la sută), construcţii – 10.3387 (-11,16 la sută) şi transport şi depozitare – 8.537 (+ 4,14 la sută, singurul domeniu în creştere). Cele mai mari scăderi au fost în agricultură, silvicultură şi pescuit – 3.194 (-58,4 la sută), activităţile de spectacole, cultură şi recreative – 2.014 (-55,04 la sută) şi industria prelucrătoare – 4.981 (-44,83 la sută).

Situaţie urât mirositoare într-un bloc fără subsol

$
0
0
Situaţie urât mirositoare într-un bloc fără subsol

Ceea ce ar fi trebuit să fie o banală operaţiune de intervenţie pentru desfundarea conductelor unui bloc din Ţiglina I s-a transformat într-o chestiune cu iz neplăcut. Răspunderea pentru faptul că mai mulţi proprietari s-au trezit că le-au refulat toaletele în apartamente în urma unei intervenţii cu vidanja de la Apă-Canal este pasată între reprezentanţii asociaţiei, care au cerut intervenţia, şi cei ai societăţii prestatoare.

Un veritabil război al acuzaţiilor s-a născut în jurul unei intervenţii a Apă-Canal la blocul C17 din Ţiglina I. Operaţiunea, care ar fi trebuit, teoretic, să vină în ajutorul mai multor proprietari care susţineau că li s-au înfundat conductele, s-a finalizat cu un coşmar şi cu temerea că imobilul, vechi şi cu instalaţii care numără decenii, ar putea fi pus în pericol grav, asemenea "vecinului" C20.
Marius Datcu locuieşte la scara 2 a imobilului şi a fost unul dintre oamenii care s-a trezit cu casa plină de apă şi dejecţii. S-a întâmplat joi, 29 octombrie, imediat după ce utilajul Apă-Canal a venit la bloc ca să desfunde canalizările. "În jurul orelor 10,00-12,00 o vidanjă a Apă-Canal a început sa bage presiune în toate canalizările din spatele blocului C17, fără niciun anunţ, fără niciun avertisment, iar apartamentele scării 2 de la parter şi până la etajul 1 au fost inundate cu apa menajeră, fecale, urină, în plină pandemie", ne-a adus la cunoştinţă proprietarul. Ceea ce a dus la creearea situaţiei cu totul neplăcute nu a fost însă chiar o surpriză, după cum recunosc şi reprezentanţii asociaţiei de proprietari, şi cei ai Apă-Canal. Intervenţia a fost cerută de asociaţie pe motiv că la două scări, 2 şi 3, conductele erau înfundate. Administratorul asociaţiei susţine că în solicitarea de intervenţie cu Woma s-a specificat clar unde erau problemele şi că nu ar fi trebuit ca operaţiunea să fie făcută în forţă, în aşa fel încât oamenii să aibă de suferit.
"I-am chemat pentru că erau probleme pe conducte la scările 2 şi 3, nu se mai ducea apa. Nu am fost de faţă când au venit, a fost o colegă a mea, a semnat un proces verbal prin care cei de la Apă-Canal spuneau că nu răspund de eventualele avarii ulterioare. E cu totul neplăcut ce s-a întâmplat, oamenii s-au trezit că toaletele le-au refulat în case", ne-a declarat Alexandra Constantinescu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 206, din care face parte şi blocul C17.

Woma, nerecomandată la blocurile vechi

Este poziţia reprezentanţilor Apă-Canal, care susţin că astfel de operaţiuni sunt riscante în cazul imobilelor fără subsol, cum este C17, şi care mai au şi instalaţii învechite. Risc care, afirmă oficialii, le-a fost adus la cunoştinţă inclusiv la faţa locului reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, care au acceptat cu toate acestea ca operaţiunea să se realizeze.
"Intervenţia cu Woma s-a făcut în baza unei solicitări a asociaţiei de proprietari, care cerea desfundarea conductelor aferente scărilor 2 şi 3. La faţa locului, reprezentantului asociaţiei i s-a pus în vedere că intervenţia cu Woma ar putea cauza avarii, deoarece blocul şi instalaţiile sunt vechi, iar noi nu recomandăm astfel de operaţiuni în asemenea situaţii. Şi-au asumat riscul, a fost încheiat un proces verbal şi s-a procedat la desfundarea conductelor. Din nefericire, s-a produs această refulare în apartamentele oamenilor. La astfel de imobile este recomandat ca desfundarea să se facă individual, pe fiecare apartament", a punctat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal.
Chiar dacă între timp oamenii şi-au curăţat casele de urmările nefericite ale intervenţiei de joi, rămâne un mare semn de întrebare privind posibila afectare a conductelor. Proprietarii se tem ca presiunea utilizată să nu fi provocat fisuri pe instalaţie şi astfel, în timp, apa să se infiltreze în fundaţia blocului, iar structura de rezistenţă a acestuia să aibă de suferit. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, Apă-Canal va face verificări. "Din iniţiativa noastră, vom face investigaţii pe conducte cu camera video pentru a verifica starea instalaţiilor şi dacă s-a produs vreo avarie", a adăugat reprezentantul Apă-Canal.


Nou record de infectări cu COVID-19 la Galaţi. 136 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore

$
0
0
Nou record de infectări cu COVID-19 la Galaţi. 136 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore

După două zile în care judeţul nu a mai bifat, oficial, niciun deces pe fondul COVID-19, iar numărul celor infectaţi s-a menţinut în jurul a 50-60 de confirmaţi, miercuri a venit cu o nouă explozie de cazuri. 136 de noi teste pozitive au fost raportate de Direcţia de Sănătate Publică, peste cifra de duminică, 1 noiembrie, când numărul gălăţenilor testaţi pozitiv în 24 de ore a fost de 134.

Aproximativ unul din trei gălăţeni testaţi în ultimele 24 de ore a ieşit pozitiv. Acesta este bilanţul nefericit, raportat miercuri, 4 noiembrie, de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Din cele 468 de teste efectuate în unităţile medicale din judeţ, de marţi până miercuri, 136 au fost pozitive, cifra fiind mai mare decât recordul de duminică, 1 noiembrie, când autorităţile sanitare raportau 134 de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Oficial, nu există un focar declarat care să justifice, într-un interval atât de scurt, un număr atât de mare de bolnavi, ceea ce arată că gradul mare de contagiozitate al virusului este amplificat şi mai tare de nerespectera măsurilor. Pe de altă parte, cifra ar putea fi departe de cea reală, în condiţiile imposibilitîţii de testare a populaţiei, care nu poate afla dacă este infectată decât ori la cerere, contra cost, ori în spital, dar când simptomele infectării sunt mai mult decât evidente. În intervalul amintit, de 24 de ore, 73 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţie cu Sars-Cov 2 au fost declaraţi vindecaţi, autorităţile neprimind nicio raportare privind vreun deces din această cauză.

Peste 6.600 de infectări 

În opt luni, de la începutul pandemiei, nu mai puţin de 6.635 de gălăţeni au primit vestea infectării cu noul coronavirus. Dintre cei 51.000 de oameni testaţi, 5.498 de pacienţi s-au vindecat, 215 pierzând lupta cu boala.
La acest moment, conform datelor prezentate ieri de Prefectura Galaţi, 989 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, 34 erau în izolare, iar 223 se aflau în regim de izolare instituţionalizată.
Cu o rată de infectare de peste 2 la mia de locuitori, Galaţiul este una dintre localităţile din judeţ unde autorităţile au decis menţinerea unor măsuri de restricţie privind adunările publice şi accesul în locuri publice ori de utilitate publică. Este de aşteptat ca în municipiu, la fel ca şi în localităţile unde rata de infectare depăşeşte 1,5 la mie, să fie impusă obligativitatea purtării măştilor în toate locurile publice, atât închise, cât şi deschise. Măsura va fi adoptată şi comunicată oficial odată cu adoptarea unei decizii în acest sens, la nivel central.

UPDATE. A murit una dintre victimele exploziei de la N6

$
0
0
Deflagrație în Centru. Un apartament a explodat

UPDATE, miercuri, 4 noiembrie 2020. Este vorba despre proprietarul apartamentului unde s-a produs deflagraţia care a distrus o scară întreagă a blocului N6, în dimineaţa zilei de joi, 29 octombrie. Bărbatul, în vârstă de 89 de ani, a suferit arsuri peste 50 la sută din suprafaţa corpului şi a decedat la aproape o săptămână de la incident, timp în care a fost internat în stare gravă, în spital. Din cauza vârstei înaintate, dar şi a gravităţii arsurilor, omul nu a supravieţuit.
Între timp, foarte puţini proprietari ai apartamentelor afectate de deflagraţie au luat în calcul varianta oferită de Primărie, de a locui temporar într-un bloc de locuinţe sociale din Micro 17, cei ale căror apartamente au fost devastate în totalitate preferând să se mute la rude. Zona este şi acum păzită de poliţiştii locali, urmând ca la finalul expertizelor să se decidă soarta imobilului afectat.


(30 octombrie 2020) Zeci de apartamente distruse, maşini avariate şi cinci răniţi este bilanţul unei deflagraţii teribile produse joi dimineaţă, în scara unui bloc din zona "zero" a Galaţiului. O centrală termică, aflată în locuinţa situată la parter, a sărit în aer, provocând avarierea întregului imobil, dar şi a altor blocuri din vecinătate. Cinci persoane, printre care şi proprietarul apartamentului de unde a pornit dezastrul, au fost rănite. Autorităţile contabilizează pagubele şi caută soluţii pentru ajutorarea celor ale căror apartamente au devenit de nelocuit. 

Scara 5 a blocului N6 de pe strada Navelor a fost punctul unei deflagraţii nimicitoare joi, 29 octombrie, cu puţin înainte de ora 8,00. Suflul exploziei a plecat de la unul dintre apartamentele situate la parterul imobilului şi s-a propagat violent, atât pe verticală, încât şi pe orizontală, pe o rază de cel puţin 500 de metri. Zeci de oameni care locuiesc în blocul cu pricina, dar şi la imobile învecinate, au fost surprinşi în case de deflagraţia care a zguduit din temelii construcţia cu patru etaje. Au zburat ferestre, elemente de tâmplărie, au căzut ziduri şi au fost avariate zeci de autoturisme parcate în vecinătatea blocurilor. Violenţa exploziei a făcut ţăndări geamurile de la apartamentele altor blocuri din zonă, de la toate unităţile comerciale aflate la parterul blocurilor de la Spicu, dar şi pe cele amplasate pe două laturi ale hotelului Mercure, aflat în imediata vecinătate a blocului de unde a pornit dezastrul cauzat, aşa cum aveau să constate echipele de intervenţie, de o scurgere de gaze produsă la o centrală de apartament.

"A avut loc o explozie cauzată de o acumulare de gaze în apartamentul de la parterul unui bloc. Au fost afectate mai multe apartamente din acel bloc şi din zonă. Apartamentul unde s-a produs deflagraţia este devastat. Elementele de structură, tavanul şi celelalte obiecte de mobilier sunt distruse în totalitate. S-au înregistrat cinci victime, dintre care una cu arsuri de peste 50 la sută din suprafaţa corpului, fiind preluată de o ambulanţă SMURD şi transportată la Spitalul de Urgenţă, în stare critică. Celelalte patru victime au răni uşoare, pentru o parte dintre ele nici nu a fost necesară transportarea la spital", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 

La faţa locului au fost mobilizaţi poliţişti de la mai multe secţii din oraş, criminalişti, jandarmi şi pompieri. Reprezentanţii reţelei de distribuţie a gazelor şi cei ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au demarat cercetările pentru a stabilit cu exactitate cauza deflagraţiei şi pagubele produse de aceasta. Nu sunt puţine, au concluzionat, la o primă vedere, autorităţile, în timp ce evacuau 21 de persoane numai din blocul în care a avut loc deflagraţia. Pentru aceştia vor trebui găsite soluţii de cazare, deoarece nu se mai pot întoarce în apartamentele distruse. 

Cazare în blocul Primăriei

Era joi dimineaţă, o primă variantă avută în vedere de autorităţi pentru a-i ajuta pe oamenii rămaşi, într-o fracţiune de secundă, fără acoperiş în prag de iarnă. Prefectul judeţului, sosit la faţa locului, a afirmat că, în urma primelor discuţii purtate cu reprezentanţii municipalităţii, s-ar fi găsit o soluţie. "Avem circa 40 de apartamente deteriorate. Deja am purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi, au în administrare un bloc de circa 40 de apartamente. O să vedem după constatări cum ne vom organiza astfel încât să asigurăm cazarea persoanelor care au fost evacuate", a explicat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi. 

Victime colaterale

Printre imobilele cele mai afectate de explozia de joi dimineaţă se află Hotelul Mercure, fostul Galaţi, în spatele căruia se află blocul N6. Suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, la fel ca şi zgomotul care a însoţit-o, încât geamurile de pe două laturi ale unităţii de cazare, a cărei renovare s-a încheiat în urmă cu doar două luni, au fost făcute ţăndări de la parter până la etajul al nouălea. "Hotelul a fost avariat grav, pe laturile de nord şi de răsărit. Au fost sparte geamurile de la parter până la etajul al nouălea, iar tâmplăria exterioară a fost contorsionată de la suflul exploziei. Suntem în curs de evaluare a pagubelor, verificăm dacă au fost avariate şi elemente interioare. Aşteptăm evaluarea asiguratorului, cu siguranţă pagubele sunt mari. Din fericire, în această perioadă nu aveam cazaţi turişti, pentru că am luat această decizie din cauza fluxului mic de vizitatori pe fondul pandemiei. Nici angajaţii nu erau la serviciu, altfel cu siguranţă am fi avut victime", ne-a declarat Traian Sandu, managerul Mercure Galați Centrum. 

Distrigaz: "Avaria, pe domeniul privat"

Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii companie de distribuție a gazelor naturale, care, în urma măsurătorilor şi verificării reţelei din zonă, au stabilit drept cauză a exploziei probleme înregistrate în instalaţia apartamentului unde s-a produs deflagraţia. "În urma investigațiilor tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Rețele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe rețeaua de distribuție din zona imobilului respectiv. Din informațiile preliminare, explozia s-a produs pe instalația de utilizare a gazelor naturale, de a cărei ȋntreținere și exploatare sunt responsabili clienții. Distrigaz Sud Rețele colaborează cu organele competente care vor stabili cu exactitate cauzele producerii evenimentului", se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după eveniment de Biroul de Presă al Distrigaz Sud Reţele. 

Cauzele exacte, gradul de afectare al blocului, valoarea pagubelor şi măsurile care vor fi luate, atât în privinţa proprietarilor afectaţi, cât şi a imobilului distrus, vor fi stabilite în cursul acestor zile. 


UPDATE. "Explozie în urma unei acumulări de gaze la demisolul unui bloc de locuințe din zona centrală a orașului. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici și 11 adulți", anunță oficialii ISU Galați.

(29 octombrie 2020, ora 8,15) Incident grav, în urmă cu puțin timp, înregistrat la un bloc din zona Spicu. O explozie puternică s-a produs într-unul dintre apartamentele blocului N6 Sc.5, în spatele hotelului Mercure.

{youtube}dGIscktcozY{/youtube}

În urma deflagrației, au fost afectate mai multe locuințe și s-a înregistrat cel puțin o victimă, susțin cei de la ISU Galați, care intervin în acest moment la fața locului.

Vom reveni.

Foto: Marian Calestru

{gallery}deflagratie-in-centru-un-apartament-a-explodat{/gallery}

Ce boli cronice cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19

$
0
0
Ce boli cronice cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19

Pacienții infectați cu noul coronavirus care au și alte boli cronice prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme grave, potențial mortale, de COVID-19, comparativ cu persoanele sănătoase. Această concluzie este din nou confirmată de o analiză realizată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Spre exemplu, potrivit raportului, pacienții cu boli cardiovasculare au o probabilitate de 3,48 de ori mai mare de face o formă mortală de COVID-19.

La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc, urmate de cancer şi de bolile hepatice cronice. "Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezintă evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", consideră specialiştii CNSCBT.
"Din cele 21.766 de cazuri confirmate cu COVID-19 și avute în vedere de CNSCBT, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit", explică, în continuare, CNSCBT.
Specialiștii Centrului arată că, în comparaţie cu prima analiză (efectuată la începutul verii - n.red.), sexul masculin continuă să reprezinte un factor de risc pentru deces, iar bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul întâi printre factorii agravanți ai COVID-19. Bolile renale cronice au rămas pe locul al doilea, în timp ce cancerul a urcat o poziţie şi ocupă locul al treilea. Totodată, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

Sexul pacientului determină factorii de risc

"Din cele 11.799 de persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 și incluse în analiză, cele pentru care a fost menţionată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 de ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care această condiție medicală a lipsit", arată sursa citată. Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc şi ocupă locul întâi, iar bolile renale cronice se află cu trei poziţii mai sus faţă de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top trei.
Pentru cele 9.967 de persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 şi incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziţie şi ocupă locul întâi, iar bolile renale cronice au urcat o poziţie şi ocupă locul cinci. Bolile hepatice cronice au urcat pe locul al treilea, faţă de poziţia a cincea.

Simona Halep, în ”set decisiv” cu Fiscul gălăţean. Executată silit, campioana a câștigat în prima instanță

$
0
0
Simona Halep, în ”set decisiv” cu Fiscul gălăţean. Executată silit, campioana a câștigat în prima instanță

Executată silit în prima lună a acestui an de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, jucătoarea de tenis Simona Halep a contestat această măsură o lună mai târziu și a avut câștig de cauză, deocamdată într-o primă instanță. Decizia Judecătoriei Constanța, favorabilă tenismenei, s-a pronunțat pe 28 octombrie, dar Fiscul a anunțat că face apel.

Pe scurt, soluția dată dosarului de către Judecătoria Constanța este următoarea: "Admite contestaţia la executare. Anulează executarea silită însăşi şi toate actele de executare silită subsecvente. Dispune întoarcerea executării silite pentru suma totală de 178.364 de lei, sens în care obligă intimata la restituirea către contestatoare a sumei totale de 178.364 de lei executate în mod nelegal, precum și la plata dobânzii aferente sumei totale de 178.364 de lei, calculate conform art. 174 alin. (5) C. proc. fiscală de la data achitării fiecărei sume componente a sumei de restituit - 58.491 de lei reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate și 119.873 de lei reprezentând impozit pe venit aferent declarației unice - și până la data restituirii integrale. Dispune restituirea către contestatoare a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 de lei, la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti. Obligă intimata la plata către contestatoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.300 de lei, constând în onorariu avocat redus în cuantum de 5.000 de lei și taxă judiciară de timbru aferentă cererii de întoarcere a executării silite în cuantum de 300 de lei. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare".
Motivul pentru care campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost executată silit de către DGRFP Galați, prin instituția subordonată AJFP Constanța, îl reprezintă modul pentru care Halep și-a acordat singură bonificațiile la care avea dreptul pentru depunerea on-line a declarației unice privind impozitul pe venit pe anul 2018, dar - spune Fiscul - fără să achite toată suma pe care ar fi trebuit să o plătească pentru a beneficia de aceste bonificații.
Conform directorului general al DGRFP Galați, Eugen Ciorici, "după prelucrarea declarației depuse și analizarea datelor completate de către contribuabil, privind acordarea bonificațiilor pentru impozitul pe venit aferent anului 2018, nu a fost acordată bonificația pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declarației până la data de 31.07.2018, inclusiv. Neacordarea bonificației a fost motivată de faptul că nu a fost achitată în termen suma de plată pentru acordarea acesteia, respectiv diferenţa dintre obligaţia fiscală declarată aferentă veniturilor realizate în anul 2018, valoarea bonificaţiei acordată pentru plata cu anticipaţie şi suma achitată până la 15 decembrie 2018 inclusiv.
Faţă de cele prezentate şi având în vedere modul de completare al Declaraţiei unice la capitolul C - Date informative privind efectuarea plăţilor, respectiv unde valoarea bonificaţiilor prevăzute la art. 1 alin. 3 lit a şi b diminuează impozitul de plată, contribuabilul şi-a acordat singur ambele bonificaţii, achitând suma stabilită de plată din Declaraţia unică la capitolul C. Date informative privind efectuarea plăţilor, lucru ce contravine prevederilor art. 2 alin. 3 din Ordinul nr. 1369/ 2019, conform căruia ar fi trebuit să achite toată regularizarea pentru a beneficia şi de bonificaţia pentru depunere online".
"Facem precizarea că doamna Halep Simona a achitat după emiterea somaţiei (primul act de executare silită) diferenţa de plată, deşi a continuat în instanţă demersurile pentru a-i fi restituită suma, considerând că era îndreptăţită să beneficieze de ambele bonificaţii. De asemenea, vă comunicăm faptul că decizia instanței nu este definitivă, motiv pentru care urmează a se promova următoarea cale de atac", a mai spus directorul general al DGRFP Galați, Eugen Ciorici.

Gazetarii Galaţiului, pasionaţii care au zidit viitorul urbei. Cronicarii timpurilor trecute, sub reflector

$
0
0
Gazetarii Galaţiului, pasionaţii care au zidit viitorul urbei. Cronicarii timpurilor trecute, sub reflector

Dedic acest serial despre oamenii cu opinie civică gazetărească, deschizători de drumuri pe tărâmul informaţiei exacte şi curajoase, al educaţiei, celui care a fost liderul echipei care a riscat să fondeze, în noaptea de 22 decembrie 1989, "Viaţa liberă", primul ziar liber din România postdecembristă: regretatul ziarist Radu Macovei.

Vom trece în revistă figuri importante ale gazetăriei noastre, începând de la 1846, când apare "Il Danubio", ziar despre comerţ şi navigaţie în marele nostru port, publicaţie fondată de piemontezul Mario Pietro Cugino, la George Mihăilescu, şi dumnealui întemeietor de gazetă: "Acţiunea", fondată la 1930. Nu vor lipsi din serialul nostru cu adevărat independentul Ion Burbea, întemeietor de ziar în pragul Primului Război Mondial, om cu metodă, care a studiat bunele practice în domeniu, critic acerb al jurnalismului superficial, analfabet sau corupt, dar şi al politicii aberante, adevărat salvator al Galaţiului printre nenorocirile Marelui Război. Sau eruditul Moise N. Pacu, teolog şi parlamentar, autorul "Istoriei judeţului Covurlui". Sau chiar la avocatul Costache Plesnilă, cel ce găzduia cu generozitate în casa sa - clădirea de azi de pe Domnească în care trăieşte "Viaţa liberă" - sindicatul gazetarilor gălăţeni, chiar în vremuri în care gazetarii alcătuiau o parte importantă a membrilor Parlamentului… Sau chiar primul român nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, personalitate internaţională şi gălăţean prin adopţie, V. A. Urechia, întemeietor de gazete, precum "Opiniunea", ziar unionist din Paris, crucial organ al românilor din străinătate. Ori Gheorghe Mihăilescu, profesor, director de şcoală, colaborator la gazete transilvane până la sfârşit de veac XIX, decorat cu Medalia "Bene Merenti"...
Pentru informarea dumneavoastră, am folosit ca surse documentare cărţi preţioase din tainiţele Bibliotecii judeţene "V. A. Urechia", precum cele ale primului istoric al acestor locuri, cu inimă şi condei de aur, profesorul Gheorghe N. Munteanu-Bârlad, ale ziariştilor George Munteanu şi Radu Volbură de mai târziu sau date de la "istoricul oraşului Galaţi", Paul Păltănea, ori de la filiala gălăţeană a Arhivelor Naţionale, din "Publicaţiunile periodice româneşti", documentar publicat în 1913 de către Academie, dar şi pagini din chiar ziarele întemeiate de aceşti importanţi precursori ori din cele ale ziarelor concurente lor, cu care acestea s-au măsurat şi pe care le-au învins corect. Nu poate lipsi ziaristul Teodor Al. Munteanu, stins în anul anterior Revoluţiei din ´89, pentru care Filiala Uniunii Ziariştilor din România propunea edililor ridicarea unui bust. Vom încheia cu un mic tablou al începuturilor gazetăriei, de la anticii romani la secolul al XVIII-lea în Ţările Române…

Când va da Calorgal banii înapoi asociațiilor de proprietari

$
0
0
Marian Alexandru, directorul Calorgal

Reprezentanți ai unor asociații de proprietari din Galați au trimis, pe adresa redacției noastre, sesizări privind faptul că societatea locală de termoficare Calorgal întârzie să le dea înapoi banii pe care i-au plătit în plus după ce, pentru o lună, consumul le-a fost facturat la un preț al gigacaloriei mai mare decât era cel stabilit prin hotărâre de Consiliu Local.

Oamenii spun că nu au reușit să obțină niciun răspuns de la Calorgal, deși au efectuat mai multe demersuri în acest sens. ”Poate dumneavoastră reușiți să obțineți un răspuns”, ni se spune într-una dintre sesizările primite.
”Viața liberă” a scris despre acest subiect la vremea respectivă, ba chiar de mai multe ori. În discuție intră facturile pe ianuarie 2017, lună în care Calorgal a calculat consumul clienților săi la preţul majorat al gigacaloriei, cel de 190,21 lei, asta deşi HCL 30 din 26 ianuarie 2017 prevedea că preţul Gcal se majorează de la 174 la 190,21 lei de-abia de la 1 februarie 2017. La momentul respectiv, directorul Calorgal, Marian Alexandru, a explicat cum s-a ajuns la această situație: ”Pe 6 decembrie 2016, noi am transmis Primăriei solicitarea de a introduce pe ordinea de zi a şedinţei din acea lună modificarea preţului gigacaloriei livrate către populaţie. Nu s-a introdus în şedinţa din decembrie, ci de-abia în ianuarie. Noi sesizaserăm Primăria pentru aplicarea de urgenţă a noului preţ, deoarece aplicabilitatea măririi gigacaloriei la CET era cu 1 ianuarie 2017. CET-ul spunea clar: în urma unei decizii ANRE, acest tarif se va aplica de la 1 ianuarie 2017, de aceea noi am făcut toate demersurile în luna decembrie. Astfel că mărirea au introdus-o pe ordinea de zi în ianuarie, cu aplicabilitate de la 1 februarie. Aşa că luna ianuarie 2017 e descoperită”.
Acum, Marian Alexandru spune că suma totală pe care Calorgal trebuie să o restituie nu depășește 100.000 de lei, că multe asociații au sume mici de primit, dar că toate vor fi plătite ”în cel mai scurt timp”. ”Societatea traversează o situație dificilă din punct de vedere financiar, motivată de neîncasarea la timp atât a arieratelor, cât și a creanțelor. Dar îi asigurăm pe toți cei care au de încasat de la Calorgal că în cel mai scurt timp vom onora plata creanțelor”, ne-a spus directorul Marian Alexandru.

Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68

$
0
0
Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68

Felul în care municipalitatea acordă locuințele în regim de chirie în imobilele proprii generează frecvent situații delicate printre colocatari. Un exemplu îl  constituie situația de pe Tecuci 68, unde mai multe familii sunt terorizate de o ”echipă” de noi chiriași, campioni ai evacuărilor din alte case ale Primăriei pe același motiv: agresivitate și tulburarea repetată a liniștii vecinilor. Victime ale noilor colocatari, chiriașii care stau de zeci de ani în casele Primăriei de la această adresă s-au săturat să tot ceară ajutorul poliției și cer acum evacuarea vecinilor incomozi. 

Puține lucruri pot fi mai rele decât vecinii incomozi, într-o curte comună, din care nu poți pleca unde și când vrei pentru că nu îți permiți. Experiența este trăită zi de zi de mai multe familii chiriașe ale Primăriei în imobilele situate pe strada Tecuci nr. 68. Se întâmplă din primăvara acestui an, când în cele două corpuri de casă libere din curte, aflate, culmea, în partea din față, spre poartă, au fost aduse două noi familii. Repartizarea acestora de către Primărie în imobilele până atunci goale a căzut ca trăsnetul asupra celorlalți chiriași, care locuiesc acolo de zeci de ani. Oamenii știau deja că nou-veniţii sunt problematici la capitolul liniște și disciplină, motive care de altfel stătuseră la baza altor evacuări din alte imobile ale Primăriei. 
”Am zis atunci, de ce să ni-i aducă tocmai nouă? Am fost la Primărie, ne-am plâns, ne-au spus că nu au ce să facă, că nu pot face discriminare de rasă și să fim înțelegători. De atunci, nu mai avem trai. Fac scandal, pun muzică la boxe, ne amenință. Chemăm poliția de două-trei ori pe zi. Consumă alcool și fac scandal, dacă le spui ceva, sar cu cuțitul. Ne este frică să nu intre și peste noi în casă. Ne e frică să intrăm sau să ieșim pe poartă când se adună aici. Vin cu căruțe, joacă barbut”, ne descrie pe scurt, situația, Lenuţa Crafcenco, una dintre locatarele care locuiește de 30 de ani la adresa amintită. La fel ca ea, alte chiriașe, Veronica Dimitriu, care locuiește acolo de 40 de ani, sau Angelica Sârmaru, chiriașă a Primăriei de 23 de ani, trăiesc zi de zi cu spaima că ele și familiile lor sunt în pericol. Nu există zi să nu iasă scandal între familiile care populează curtea comună, motiv pentru care prezența poliției a devenit o banalitate. Pentru că apelarea la forțele de ordine nu îi sperie și nici nu îi afectează pe chiriașii turbulenți, vecinii au mers și la Primărie, cu speranța că poate sub amenințarea că își vor pierde casele, se vor liniști.
”Am sesizat și Primăria în scris acum vreo două luni, i-au chemat și le-au pus în vedere să se cumințească. Atât. Nu s-au cumințit, mai rău au făcut. Noi ne-am opus de la început să îi aducă aici, pentru că știam că sunt răi, că au fost evacuați din altă parte, dar ni s-a spus că, dacă nu ne convine, să plecăm. Dar dacă puteam, nu îmi luam casă până acum? Stăteam cu chirie?”, completează Lenuța Crafcenco. 

”Nu mai poate omul să bea?”

La data vizitei noastre la adresa unde traiul la comun a depășit nivelul de coșmar cotidian, am găsit la fața locului și poliția, și pe una dintre vecinele ”inculpate”. Echipajul de intervenție de la Poliția Locală nu era deloc la primul popas pe Tecuci 68, unde scandalurile și reclamațiile se țin lanț. Aspectul ne-a fost confirmat și de Biroul de Presă al instituției, care a confirmat faptul că situațiile conflictuale de pe Tecuci 68 au fost sancționate ori de câte ori au fost constatate ”la cald”, deținătoarea majorității amenzilor fiind Marița Gheorghe. Femeia este ”la cuțite” cu ceilalți chiriași, pe care îi acuză de invidie și rasism. ”Ce au cu mine de mă dau la poliție? Le e ciudă că ei stau 20 în două camere și mie mi-a dat Primăria casă. Și dacă beau, ce? Nu mai poate omul să bea un pahar?” și-a justificat chiriașa poziția. S-ar putea însă ca ”bafta” de a fi dobândit a nu știm a câta oară o locuință cu chirie de la Primărie, care i-a și fost renovată din bani publici, și ”normalitatea” unui comportament turbulent și antisocial să nu se împletească în cea mai fericită combinație, chiar dacă rezultatele nu se vor vedea imediat. 

Evacuare și dosare penale

Cei care ar putea tranșa cel mai drastic situația sunt chiar reprezentanții Primăriei, care însă nu îi pot scoate din curte decât după un proces de evacuare, deschis și susținut cu probe. ”Primăria municipiului Galați a transmis chiriașilor respectivi o somație, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și a clauzelor contractuale. Astfel, acestora li s-a pus în vedere că au obligația de a păstra liniștea și ordinea publică pentru a se încadra în normele de conduită necesare conviețuirii în comun, în condiții optime. În caz contrar, se va proceda la încetarea contractului de închiriere și evacuarea persoanelor din spațiu, ținând cont de prevederea potrivit căreia încetarea contractului de închiriere intervine în situația în care locatarul, beneficiar al spațiului de locuit, manifestă un comportament antisocial, agresiv față de ceilalți locatari, generează situații conflictuale care fac imposibilă conviețuirea în perimetrul spațiului de locuit și adiacent”, ne-au răspuns reprezentanții Primăriei Galați la solicitarea noastră referitoare la această problemă. Cel mai probabil, în viitorul apropiat va fi deschisă o acțiune în instanță pentru evacuarea chiriașilor. Drept argument în demararea de urgență a procedurilor ar putea fi și faptul că numai la Secția 5 Poliție Galați au ajuns, în ultima lună, două plângeri împotriva turbulenților. 
”În evidențele Secției 5 Poliție Galați figurează ca înregistrată, la data de 7 octombrie 2020, o plângere penală în urma căreia a fost întocmit dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunii de amenințare. Totodată, la data de 14 octombrie, la nivelul aceleiași unități de poliție, a mai fost înregistrată o petiție referitoare la această situație conflictuală, petiție care este în curs de soluționare”, ne-a informat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. 
Situaţia nu este una singulară, fiind cunoscut fapul că în imobilele aflate în proprietatea municipalității se înregistrează frecvent cazuri de tulburare a liniștii și ordinii. În urmă cu câteva luni, prezentam un caz similar, care se perpetuează de ani de zile pe strada Gării, la nr. 17, unde o familie cu doi copii trăiește coșmarul vecinătății cu un chiriaș problematic. Legislația este însă de așa natură încât măsurile sunt greu de luat, iar beneficiarii turbulenți ajung să aibă drepturi mai multe și pe perioade mai lungi decât locatarii de bună credință, a căror singură vină este că nu își pot permite o locuință proprietate personală. 


Traseul unui jucător al Oțelului, de la AS Roma la idol al gălățenilor

$
0
0
Traseul unui jucător al Oțelului, de la AS Roma la idol al gălățenilor

Bogdan Gavrilă, mijlocașul ofensiv care s-a remarcat la ultimul joc al roș-alb-albaștrilor, are în spate o carieră ce-l putea duce pe cele mai înalte culmi ale succesului.

Oțelul a avut un meci de cumpănă în deplasarea de la Sporting Liești. Dincolo de rezultatul sportiv, care în cazul unui eșec putea să ducă formația lui Petre Grigoraș la distanță de primele clasate, o înfrângere ar fi generat multe probleme inclusiv la nivelul vestiarului. Situația a fost salvată de Bogdan Gavrilă, care a marcat de două ori și a făcut ca Oțelul să câștige cu 2-0. O vorbă din fotbal spune că jucătorii valoroși se arată în momentele grele, așa cum a făcut-o Gavrilă.
Bogdan Gavrilă sau Bogdănel, cum era recunoscut în fotbalul gălățean de la nivelul junioratului, a fost un talent aparte încă din momentul în care s-a lansat. Tot orașul vorbea despre talentul său și erau mari așteptări de la cariera sa. Încă de mic juca împotriva celor cu doi-trei ani mai mari ca el și chiar și-așa era cel mai bun de pe teren la orice joc! A fost remarcat imediat de către Gică Popescu și transferat în adolescență chiar la AS Roma. A avut șansa să se schimbe în același vestiar cu legendarul Francesco Totti, dar încă de atunci accidentările i-au frânat ascensiunea. ”Roma va rămâne un loc special pentru mine, am fost acolo și am văzut cum se joacă fotbalul adevărat”, a spus Gavrilă.

Trecere grea înapoi către România

Aventura din Italia l-a ajutat pe Gavrilă ca nivel de experiență, însă i-a fost mai greu să se adapteze din nou la fotbalul românesc. Ca urmare a mai multor accidentări suferite la Roma, a fost nevoit să revină în țară. Tot pe filiera Gică Popescu a ajuns în România, la Chindia Târgoviște, în Liga a II-a, formație cu pretenții de promovare pe atunci. După perioada de adaptare de acolo, a reușit să debuteze în Liga I pentru Oțelul în 2013. La finalul acelui sezon, a fost nevoit să plece de la Galați, din cauza haosului ce guverna la gruparea gălățeană. A fost remarcat și transferat de Dinamo, unde timp de două sezoane a fost unul dintre cei mai buni jucători ai bucureștenilor. A devenit unul dintre cei mai apreciați jucători la Dinamo și de către suporteri, dar, din nou, haosul de la nivelul clubului și-a pus amprenta și a fost nevoit să plece, de această dată la Petrolul, pe atunci cu gânduri de a câștiga campionatul.
Acolo s-a lovit din nou de ghinioanele accidentărilor, care l-au oprit să facă pasul către nivelul cu adevărat înalt. Talentul îl recomandă să joace la echipe de top din Europa, nu doar din România.

Revenirea acasă

La începutul actualului sezon, după câteva experiențe în străinătate și la alte cluburi din România, Gavrilă a coborât până la nivelul Ligii a III-a, tocmai pentru a pune umărul la promovarea Oțelului, nu doar în eșalonul secund, ci chiar în Liga I! ”Am venit cu gândul doar la promovare, altfel nu acceptam să joc la Liga a III-a, pentru că am avut oferte mai bune. Dar sunt acasă și îmi doresc să ducem Oțelul nu doar în Liga a II-a, ci chiar în Liga I. Chiar vorbeam cu băieții și ziceam că e un moment bun de a intra în istoria clubului cu astfel de realizări”, a spus Gavrilă.
Deși nu a apucat să joace în toate dintre cele opt etape de până acum ale Oțelului, Gavrilă a marcat deja de trei ori pentru formația antrenată de Petre Grigoraș. Nici în acest sezon accidentările nu i-au dat pace. ”Un băiat de un caracter extraordinar, a tras tare de el ca să încerce să ne ajute. Lumea poate nu știe, dar Gavrilă a riscat și a jucat cu dureri pentru a ajuta echipa să-și îndeplinească obiectivul”, ne-a spus Cristian Munteanu, managerul Oțelului.
Bogdan Gavrilă, la doar 28 de ani, mai are multe de arătat pe teren în tricoul cu numărul 10 al Oțelului, așa cum și-a propus.

Numărul gălăţenilor infectaţi cu noul coronavirus a sărit de 6.400

$
0
0
Numărul gălăţenilor infectaţi cu noul coronavirus a sărit de 6.400

După ce la finele săptămânii trecute s-a înregistrat un record privind numărul de noi îmbolnăviri în judeţul Galaţi, prima zi a săptămânii a presupus o oarecare revenire la cifrele "normale". 50 de teste au fost pozitive în decurs de 24 de ore, interval în care nu s-a mai înregistrat niciun deces. Cu îmbolnăvirile înregistrate pe final de weekend, numărul total al infectaţilor în judeţul Galaţi a depăşit pragul de 6.400. 

Recordul negativ înregistrat duminică, 1 noiembrie, în judeţul Galaţi, privind numărul de noi îmbolnăviri rezultat din testele efectuate în weekend a fost urmat de o relaxare. Luni, 2 noiembrie, 50 de teste pozitive au fost declarate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, mai puţin de jumătate decât ceea ce informau autorităţile în intervalul precedent de raportare. Un număr de 74 de persoane au fost declarate oficial vindecate, în timp ce pentru 21 de bolnavi a doua testare a avut tot rezultate pozitive. Din fericire, nicio persoană infectată cu COVID-19 aflată sub îngrijiri medicale, nu a mai decedat până luni la orele prânzului.

Peste 50.000 de teste efectuate la Galaţi

De la debutul pandemiei, în judeţ au fost declarați vindecați 5.371 de bolnavi, din cei 6.439 de confirmaţi. 215 nu au avut nicio șansă în fața infectării cu noul coronavirus, majoritatea celor declaraţi oficial decedaţi pe fondul infectării suferind şi de alte boli care le-au agravat starea. Pentru a preveni  riscul de a răspândi noul coronavirus, 869 de persoane erau luni în carantină la domiciliu, 52, izolate, iar alte 223 se aflau în regim de izolare instituționalizată. De la începutul pandemiei, în județul Galați au fost efectuate 50.087 de teste.

La Școala Nr. 5 se învaţă în continuare doar on-line. Decizii pentru nouă unități de învățământ

$
0
0
La Școala Nr. 5 se învaţă în continuare doar on-line. Decizii pentru nouă unități de învățământ

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galați a adoptat, în ședința din 4 noiembrie, noi decizii cu privire la unități de învățământ din județul nostru.

Astfel, se prelungește până la data de 10.11.2020 suspendarea activității didactice ce impune prezenţa fizică a elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 5 din municipiul Galați. Până la aceeași dată se suspendă activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor claselor a V-a D, a VI-a C, a VII-a A și a VIII-a E (elevii care au desfășurat cursuri față în față) din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 29 din municipiul Galați.

Până la data de 11.11.2020 se suspendă activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor claselor a V-a A și a V-a B (elevii care au desfășurat cursuri față în față) din Școala Gimnazială Nr. 26 din municipiul Galați. Totodată, până la 12.11.2020 se suspendă activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor clasei a XI-a E (elevii care au desfășurat cursuri față în față) din cadrul Colegiului Național "Calistrat Hogaș" din municipiul Tecuci.

În fine, până la data de 13.11.2020 se suspendă activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor claselor a V-a B, a VI-a A, a VI-a B, a VII-a A, a VIII-a A și a VIII-a B (elevii care au desfășurat cursuri față în față) din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 2 "Constantin Gh. Marinescu”, activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor claselor a V-a B, a VI-a A, a VI-a B, a VII-a A și a VIII-a B (elevii care au desfășurat cursuri față în față) din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3, precum și activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor claselor a IX-a B1 și a XI-a D1 din cadrul Colegiului de Industrie Alimentară "Elena Doamna", toate aceste unități de învățământ fiind din municipiul Galați. Continuitatea activității în aceste unități școlare va fi asigurată în sistem online.

Pe de altă parte, se aprobă începând cu data de 5.11.2020 reluarea cursurilor școlare în scenariul II (GALBEN) de funcționare pentru toate clasele de gimnaziu din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 17, precum și pentru clasa a X-a H din cadrul Liceului de Turism și Alimentație "Dumitru Moțoc", ambele unități școlare din municipiul Galați.

Bogdan Costin, noul șef al Agenției pentru Protecția Mediului

$
0
0
Bogdan Costin, noul șef al Agenției pentru Protecția Mediului

Începând de luni, 2 noiembrie, Bogdan Costin este noul director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Galați, înlocuind-o în această funcție pe Carmen Sandu. Mandatul lui Bogdan Costin este, deocamdată, temporar, acesta fiind detașat, pe o perioadă de două luni.

Bogdan Costin are 58 de ani și este, la bază, inginer. A lucrat timp de 17 ani în Combinatul Siderurgic Galați, iar din 2007 a condus, mai bine de zece ani, Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Galați, devenit mai târziu Agenția pentru IMM-uri, gestionând fondurile naționale nerambursabile pentru dezvoltarea micilor antreprenori. O perioadă în care, spune Bogdan Costin, "cred că mi-au trecut prin pix peste 50 miliarde de lei, pentru încurajarea și sprijinirea tinerilor întreprinzători din Galați, Buzău și Vrancea". Din 2018, a condus filiala Galați a nou-înființatei Agenții Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

"Respectul oamenilor din subordine se câștigă, nu se poate impune cu măsuri coercitive. Voi încerca aici, la APM, să implementez modul personal de a lucra, bazat pe conlucrare și discuții cât mai dese cu departamentele interne și centrale, cât și cu autoritățile responsabile. Am în vedere să venim în sprijinul gălățenilor, cât și al celor care au nevoie de noi, ca să păstrăm un aer curat, plăcut ochiului, și să sprijinim, în măsura în care depinde de noi, dezvoltarea eco a Galațiului".

Se pare că, după 15 ani la cârma APM, Carmen Sandu a hotărât să-și încheie mandatul "prin acordul părților", depunându-și dosarul de pensionare.

Unul din patru gălățeni testați este pozitiv. 90 de noi infectări și trei decese din cauza COVID-19

$
0
0
Unul din patru gălățeni testați este pozitiv. 90 de noi infectări și trei decese din cauza COVID-19

90 de gălățeni au aflat, în ultimele 24 de ore, că sunt purtători ai noului coronavirus, dintr-un total de 428 de persoane testate în unitățile sanitare din județ. Trei bolnavi au decedat în intervalul amintit, iar alți 68 au fost declarați vindecați. Autoritățile au intensificat acțiunile preventive în zonele cu rată de infectare mare.

Conform datelor făcute publice de autorități, joi, 5 noiembrie, numărul gălățenilor care aflaseră în ultimele 24 de ore că sunt infectați cu Sars-Cov-2 scăzuse, față de intervalul precedent, la 90. Cifra, destul de mare, este mult mai mică decât cea raportată miercuri, 4 noiembrie, când 136 de gălățeni erau trecuți, oficial, în statisticile cu noi infectări.

Ultimele date indicau un număr de 68 de gălățeni infectați declarați oficial ca vindecați, dar și trei decese în rândul pacienților aflați în stare gravă.â

De la începutul pandemiei, în urma celor 51.428 de teste efectuate în județul Galați, au fost confirmate ca infectate 6.725 de persoane. Dintre acestea, 218 au decedat, iar 5.566 au fost declarate vindecate.

Ieri, la orele prânzului, numărul persoanelor aflate în carantină ajunsese la 1.036, al celor aflate în izolare, la 42, iar al celor aflate în regim de izolare instituționalizată, la 214.

Prevenție intensivă la Ivești

Zona carantinată de la Ivești, aflată sub măsuri restrictive de mai bine de trei săptămâni din cauza numărului foarte mare de infectări, a fost vizată, în ultimele zile, de intensificarea acțiunilor de prevenție și informare. După ce le-au dat zeci de amenzi celor care au încercat să fenteze regulile sau au făcut dosare penale, jandarmii au trecut la acțiuni de conștientizare a populației din cartierul aflat încă în carantină, până pe data de 9 noiembrie. "Campania s-a desfășurat pe ulițele și în zonele circulate, precum și în cele cinci filtre rutiere de la intrarea și respectiv ieșirea din localitate. Cetățenii au fost informați asupra necesității respectării deciziilor autorităților statului, cât și asupra importanței purtării măștii de protecție și a limitării contactului cu alte persoane, astfel încât incidența cazurilor de infectare să scadă sub pragul de 3 la mia de locuitori", a explicat lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați. Reamintim că un întreg cartier din Ivești, unde incidența infectărilor era foarte mare, a fost inițial plasat sub carantină pe data de 13 octombrie, măsură care a fost prelungită printr-un ordin al Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Viewing all 12933 articles
Browse latest View live