
Comuna Nămoloasa, judeţul Galaţi, jumătatea lunii august. La peste 35 de grade Celsius, mai multe movile de gunoi de grajd, provenite de la o fermă de porci, fermentează în bătaia razelor puternice ale soarelui. Grămezile din care se scurg pârâiaşe cu dejecţii urât mirositoare sunt depozitate pe terenurile agricole din jurul comunei Nămoloasa, la mică distanţă de satele din jur.
Purtată de vânt şi amplificată de caniculă, duhoarea provenită din gunoiul de grajd a făcut irespirabil aerul din comunele Nămoloasa, Hanu Conachi şi Tudor Vladimirescu. Exasperaţi de putoarea care le intră în case, oamenii au mers cu jalba în proţap la primării.
Autorităţile locale ridică însă din umeri şi spun că gunoiul de grajd, în ciuda emanaţiilor urât mirositoare, este fertilizatorul ideal pentru culturile agricole din zonă.
În urmă mai multor sesizări primite pe adresa redacţiei, am mers la Nămoloasa pentru a vedea cum stau cu adevărat lucrurile. În ciuda nemulţumirilor la adresa autorităţilor locale, primul lucru pe care l-am remarcat a fost că niciun localnic nu a îndrăznit să-şi facă public numele, probabil de teama repercusiunilor.
Gunoi de grajd, dejecţii şi roiuri de muşte
Îndrumaţi de o persoană care a insistat să rămână anonimă, am ajuns la una dintre platformele cu gunoi de grajd, situată la cel mult un kilometru de satul Nămoloasa. Încă dinainte de a vedea grămada de gunoi, am simţit mirosul pestilenţial. Când ne-am apropiat însă, aerul a devenit greu respirabil. Imediat ce am deschis uşile maşinii, un roi de muşte a năvălit înăuntru. Din movila de gunoi se scurgeau, pe toate părţile, dâre cu dejecţii. În unele locuri, se formaseră deja băltoace. Tot de la localnici am aflat că mai multe astfel de movile există pe raza comunei Nămoloasa.
{youtube}L1o6QeYcgA0{/youtube}
"Au adus dejecţiile de porc de la un combinat din judeţul Vrancea. De aproximativ o săptămână, oamenii din Nămoloasa şi Tudor Vladimirescu trăiesc într-un miros greu de suportat", a spus un localnic din Tudor Vladimirescu.
Un alt bărbat, din Nămoloasa, a povestit că autocamioanele încărcate cu dejecţii de porc trec direct prin localitate, spre disperarea oamenilor. "Eram aseară (luni seară - n.r.) în casă, când am simţit iar duhoarea. Copilul a venit şi mi-a spus că de la mirosul ăsta urât îl ustură gâtul, iar ochii îi lăcrimează. Am fost nevoit să închid uşile şi ferestrele şi am sunat la autorităţi pentru a întreba de ce suntem obligaţi să suportăm acest deranj, în fiecare zi".
"Din punct de vedere agronomic, aceasta este o soluţie bună"
Bărbatul în cauză nu este singurul care a cerut lămuriri din partea autorităţilor locale. Mai multe sesizări, toate verbale, au fost făcute la primăriile din Nămoloasa şi Tudor Vladimirescu, fără niciun rezultat însă.
"Oamenii care au venit la primărie şi s-au plâns din cauza mirosului au înţeles că este vorba de o situaţie temporară. Spre deosebire de alţi fermieri, cei de la Frizonagra au ales să folosească la fertilizarea celor 1.500 de hectare de teren arabil, pe care îl deţin pe suprafaţa comunei Nămoloasa, îngrăşământ natural. Din punct de vedere agronomic, aceasta este o soluţie bună. Problema este că mirosul a fost luat de vânt şi a ajuns în localităţile din jur. De aici, nemulţumirea oamenilor", a declarat, pentru "Viaţa liberă", Adrian Răsmeriţă, primarul din Nămoloasa.
În foto, Adrian Răsmeriţă
Cantitatea mare de gunoi de grajd depozitată în platformele de pe raza comunei Nămoloasa şi vântul destul de puternic au făcut ca miasmele să ajungă şi în comunele învecinate, Tudor Vladimirescu şi Hanu Conachi. Dumitru Chiosa, viceprimarul din Tudor Vladimirescu, ne-a spus că şi aici oamenii s-au plâns la primărie din acelaşi motiv.
Frizonagra, grupul de firme la care a făcut referire primarul din Nămoloasa, are un punct de lucru în comuna Năneşti, din judeţul Vrancea. Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea societăţii comerciale în cauză, însă, de la poartă, am primit răspunsul: "Să ştiţi că noi nu avem nimic de declarat".
Garda de Mediu Galaţi anchetează cazul
Dintr-un articol publicat pe site-ul de specialitate agrointel.ro, am aflat că "gunoiul (de grajd - n.r.) se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (prin arătura cu întoarcerea brazdei), în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab". În ultima săptămâna, pe lângă faptul că vântul a bătut şi a răspândit duhoarea de la movilele cu gunoi de grajd, pe cerul din comuna Nămoloasa norii au fost destul de scumpi la vedere.
Cazul este anchetat acum şi de Garda de Mediu Galaţi. O echipă de inspectori ai instituţiei a mers marţi, 14 august, la Nămoloasa, însă concluziile verificării vor fi disponibile, cel mai probabil, abia săptămâna viitoare, având în vedere vacanţa de Sfânta Maria.
Foto: Iulia Kelt
{gallery}namoloasa-gunoi-grajd{/gallery}