
Zeci de angajaţi ai spitalelor din Galaţi au protestat luni, între orele 9,00 şi 11,00, nemulţumiţi de faptul că le-au scăzut veniturile în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării.
La Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” cadrele medicale şi-au strigat nemulţumirile chiar la poarta de acces în unitatea medicală. Înarmaţi cu fluiere şi vuvuzele, dar şi cu pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile, angajaţii de la Spitalul Judeţean, membri ai sindicatelor „Solidaritatea Sanitară” şi „Sanitas”, ne-au spus că sunt nemulţumiţi de noua lege a salarizării.
„Am ieşit să atragem atenţia că nu este corect ceea ce s-a întâmplat. Eu mi-am lăsat doi copii acasă şi am venit la protest, pentru că mi-a scăzut venitul. Personal, am pierdut 1.000 de lei la salariu. Nu suntem aici degeaba”, ne-a spus una dintre protestatare, care lucrează la blocul operator.
„Legea salarizării a creat discrepanţe foarte mari între noi, la anumite categorii s-a mărit salariul, la altele nu. O altă problemă este legată de cea a sporurilor, acestea au micşorat veniturile. Aveam sporuri mai mari înainte. Acum s-au mărit salariile, dar au scăzut sporurile, iar noi luăm, în mână, mai puţin”, ne-a spus un alt protestatar.
În timpul protestului au existat şi câteva discuţii între cele două sindicate participante. „Sindicatul Sanitas este singurul care a declanşat, la nivel naţional, conflictul de muncă. Este important că, în al treisprezecelea ceas, s-au trezit şi celelalte sindicate din România. Trebuie să fim uniţi, bine că au ieşit toţi. Avem un singur interes: să câştigăm drepturi pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială”, a încercat să explice Paraschiv Sălăvăstru, liderul sindicatului Sanitas, care s-a supărat că, în timp ce le vorbea protestatarilor, aceştia au început să scandeze şi să sufle în vuvuzele.
Supărările s-au rezolvat însă, protestatarii ajungând la concluzia că trebuie să fie uniţi pentru a-şi apăra interesele în faţa unei legi care i-a dezbinat.
Şi angajaţii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au strigat nemulţumirile în faţa unităţii medicale. Toţi sunt decişi să îşi continue acţiunile de protest în speranţa că vocile lor unite vor fi auzite la nivel naţional.