
Am avut norocul, sau poate ghinionul, să fac un reportaj chiar în cartierul în care am crescut şi în care încă locuiesc. Aşadar, cunosc zona foarte bine, fiecare colţ din acest cartier fiind străbătut, la pas, de mii de ori. Cunosc fiecare groapă, fiecare denivelare şi fiecare canalizare cu probleme. Zona, cuprinsă între din Doja şi până la IREG şi strada Nae Leonard, asta ca să facem delimitările exacte, are multe probleme, cele mai grave fiind lipsa locurilor de parcare şi investiţiile, de orice natură ar fi ele. Iar situaţia este aşa de ani de zile şi nu pare să fie prioritară pentru autorităţi nici în viitorul apropiat.
Cunoscută ca zonă bună, apartamentele de aici având preţuri ca în centrul oraşului, perimetrul cuprins între străzile Doja şi Anghel Saligny, cu toate străduţele adiacente, inclusiv strada Nae Leonard, dezamăgeşte pe oricine are curiozitatea să se plimbe pe aici. Gropi în asfalt, borduri distruse sau chiar lipsă, rampe de urcare făcute doar la mişto şi în locuri în care nu ar fi nevoie, fără a putea fi efectiv folosite, capace metalice imense sau bucăţi mari de beton care acoperă gurile de vizitare din subteran, carosabil neasfaltat de ani de zile. Toate, condimentate cu iarbă de zeci de centimetri, pe alocuri încă verde, şi de buruieni crescute la voia întâmplării. Toate arată că autorităţile locale au uitat că acest cartier face parte dintr-un oraş european.
În multe cazuri, gropile, denivelările sau iarba netăiată sunt pericole pentru populaţie. Da, chiar şi iarba poate reprezenta un pericol, mai ales atunci când este deasă şi lăsată să crească în voie, până îţi ajunge la genunchi, pentru că aici îşi găsesc adăpost tot felul de lighioane, dar şi câinii fără stăpân. Societatea Gospodărire Urbană, care ar trebui să se ocupe de acest capitol, nu a trecut niciodată prin acest cartier anul acesta. Acolo unde vezi iarbă tăiată, că sunt şi astfel de locuri, ştii sigur că locatarii s-au săturat să aştepte şi au luat taurul de coarne, cu riscul de a primi amenzi, făcând munca celor care au uitat că au asta în atribuţii. Da, ştiu, oraşul este mare, are artere multe, dar şi multe străduţe. Poate ar trebui să folosească şi ADP-ul săgeţile desenate pe borduri pentru ca cei de la Ecosal să nu uite să ajungă prin cartiere să ridice gunoiul. Nu de alta, dar în cazul lor a funcţionat.
Şi, apropo de gunoi, trebuie precizat că două puncte de colectare la un întreg cartier nu este suficient. Iar asta este certitudine, mai ales atunci când găseşti saci de gunoi abandonaţi prin tronsoane, pe stradă, lângă bănci, sub balcoanele oamenilor sau lângă coşurile de gunoi agăţate pe stâlpi.
Câinii, eterna problemă
Câinii fără stăpân reprezintă un real pericol pentru oricine, chiar şi pentru iubitorii de animale. Noaptea aceştia devin fiare şi atacă pe oricine le încalcă teritoriul. "Au venit cei de la Ecosal şi au ridicat o haită de câini. A fost bine o singură noapte, pentru că, a doua zi, animalele au revenit pe teritoriul lor. Probabil au fost vecinii şi i-au luat de acolo, spunând că sunt ai lor. Îşi asumă însă şi vreo responsabilitate atunci când fac astfel de afirmaţii? Înţelegem că unii iubesc câinii mai mult decât alţii, dar ar trebui să îi ţină în casă, nu în faţa sau în spatele blocului. Noaptea nici nu putem dormi pentru că latră mai tot timpul", ne-a spus o doamnă.
O altă cititoare ni s-a plâns şi de faptul că s-a săturat să adune excremente de la animalele fără stăpân. "Câinii îşi fac nevoile pe unde apucă, chiar şi în grădiniţa din faţa blocului. Ne-a săturat să adunăm după ei, dar nu avem de ales, pentru că mai sunt copii mici care stau pe aici şi se joacă", n-a spus femeia.
Teren privat, între blocuri
În mijlocul cartierului, între blocuri, există un spaţiu în care, pe vremuri, era un parc. De câţiva ani însă, parcul a dispărut, terenul a fost împrejmuit, iar pe garduri a fost plasată o plăcuţă prin care suntem informaţi că terenul este proprietate privată scoasă la vânzare. Cui îi aparţine terenul nu ştim, cert este că proprietarului puţin îi pasă de el. Iarba şi buruienile crescute atrag privirile trecătorilor şi urâţesc şi mai mult zona. Să fie strategie de marketing?
{gallery}cartier4iunie2018{/gallery}
Maşinile sunt parcate pe trotuare, pietonii circulă pe carosabil
Locurile de parcare reprezintă o problemă a întregului oraş. În această zonă, însă, unde nici măcar nu există prea multe garaje care să poată fi demolate, lipsa locurilor de parcare pare mult mai acută. Maşinile sufocă cartierul, fiind parcate pe fiecare petic de pământ, dar şi pe trotuare, iar pietonii sunt de multe ori obligaţi să circule pe carosabil. Acest aspect este grav pentru că reprezintă un atentat la siguranţa circulaţiei. Atât pentru şoferi, cât mai ales pentru pietoni.
Zeci de maşini au apărut, în ultimii ani, în cartier. Numărul automobilelor a crescut constant, fără însă ca cineva să se gândească şi la noi locuri de parcare pentru ele. Astfel, trotuarele, dar şi spaţiile verzi, şi aşa prea puţine, au fost transformate, ad-hoc, în parcări. Şi nu vorbim aici de trotuare ocupate pe jumătate, ci "cucerite" efectiv de maşini. Pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze pe carosabil, riscând oricând să fie loviţi de maşinile care circulă cu o frecvenţă destul de mare şi cu viteză asemenea, în ciuda faptului că asfaltul e măcinat de timp şi plin de gropi sau vizibilitatea este redusă spre zero. Asta într-o zonă în care mai există încă copii care se joacă în faţa blocului.
La fel de grav este şi faptul că şoferii îşi lasă maşinile unde şi cum apucă, fără să ţină seama că obturează vizibilitatea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, vezi maşini parcate chiar lângă sau pe trecerile de pietoni (pe strada Nae Leonard sunt patru treceri de pietoni) uitând atât de Codul rutier, cât şi de regulile bunului simţ. În aceste condiţii, pietonii sunt nevoiţi să ajungă până la jumătatea trecerii pe un sens de mers pentru a se putea asigura. De multe ori, şoferii sunt luaţi prin surprindere şi fie frânează brusc, Doamne ajută ca maşinii din spate să-i ţină frânele, fie fac slalom ca să evite pietonul răsărit parcă de nicăieri. Şi a cui este vina?
Tot pe strada Nae Leonard mai poate fi observat un fenomen. Sunt şoferi care opresc maşina acolo unde au treabă, iar asta înseamnă banda doi de circulaţie, că pe banda unu este deja parcare, aşa că restul participanţilor la trafic nu au decât să aştepte sau să încalce linia dublă continuă, pe riscul permisului lor.
Autorităţile locale, care ar trebui să schimbe ceva, nu au timp însă să vină în zonă să vadă cum se poate rezolva, şi aici, problema parcărilor. Nu de alta, dar, pe ici, pe colo, ar putea fi identificate câteva locuri, lăsate de izbelişte, pe care nici iarba nu mai creşte, şi care ar putea fi transformate în parcări.
Ochii în pământ, ca să nu vă rupeţi gâtul
Vii în zona Doja sau pe strada Nae Leonard? Cască ochii pe unde calci! Şi nu glumim deloc, pentru că, la orice pas, rişti să te accidentezi. Şi nu vorbim aici de bordurile lipsă sau de gropile din carosabil, ci de cele de pe trotuare sau de pe spaţiile transformate de timp în alei. Unele dintre ele s-au adâncit atât de mult, că ai putea chiar crede că cineva s-a apucat de săpat celebrul tunel care ar fi trebuit să lege Galaţiul de Tulcea. Groapa cu pricina, aflată în zona Doja, nu este lată, ci foarte adâncă, aşa că ochii în pământ...
Un singur parc, plin de pericole
Copiii din această zonă nu au prea mari posibilităţi de joacă. Trotuarele sunt ocupate de maşini, pe stradă circulă alte maşini, iar singurul loc de joacă amenajat special pentru prichindei devine neîncăpător după-amiaza. Mai mult decât atât, părinţii trebuie să fie foarte atenţi ca cei mici să nu se rănească în parc sau să nu ducă la gură ceva aruncat cu o seară înainte de adulţii care îşi petrec aici timpul liber, la o bere. Pentru o simplă descriere, cuvintele sunt de prisos, fotografia vorbeşte de la sine.
Joi, ne vedem la AJOFM
"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori cu ce probleme se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 7 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru situat lângă AJOFM, pe strada Domnească, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.