
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, luni, că i-a cerut ministrului Finanţelor ca în prima şedinţă de guvern să amâne până la 1 martie termenul de depunere a contestatei Declaraţii 600 şi a anunţat că în perioada următoare se va merge "până la eliminarea Declaraţiei 600".
Dragnea a condiţionat eliminarea declaraţiei de găsirea unei soluţii pentru ca persoanele fizice care ar fi trebuit să depună Declaraţia 600 să rămână asigurate în sistemul de asigurări.
"Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima şedinţa de guvern, să se adopte o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei, cu condiţia să găsească soluţia ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asigurate în sistemul de asigurări", a spus Dragnea, înainte de a intra în sediul PSD, la şedinţa conducerii partidului.
Seful PSD a vorbit despre "o soluţie civilizată pentru a evita disconfortul" contribuabililor.
Pentru cei care au depus deja această declaraţie, ar urma să se prevadă prin ordonanţa de urgenţă "măsuri tranzitorii", a adăugat Dragnea, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.
Acesta a citat exemplul persoanelor care au dat terenuri în arendă şi care acum trebuie să meargă "zeci de kilometri" pentru a completa această declaraţie, deşi impactul bugetar în acest caz, "29 de milioane de lei, mie mi se pare nesemnificativ", a spus Dragnea.
Acesta a anunţat că în perioada următoare vor urma consultări "cu cei care trebuie să plătească aceste contribuţii, cu profesiile liberale".
Reamintim că Declaraţia 600 vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, mai exact contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. În primul rând, persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt: activităţi independente (PFA/PFI), drepturi de autor, investiţii (dividende, dobânzi, câştiguri de capital, etc.), cedarea folosinţei bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse) vor avea obligaţia de a declara şi plăti cel puţin contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depăşit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime, după cum a arătat consultantul Radu Derscariu, într-o analiză pentru HotNews.ro.