Quantcast
Channel: Prima Pagina - Viaţa Liberă Galaţi - Viaţa Liberă Galaţi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12899

UPDATE | A doua zi de proteste în sănătate

$
0
0
UPDATE | A doua zi de proteste în sănătate

UPDATE, vineri, 29 septembrie | Membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară au ieşit în stradă şi vineri, 29 septembrie, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, pentru a-şi exprima nemulţumirile. Principalele revendicări ale Federaţiei Solidaritatea Sanitară, prezentate în mod repetat reprezentanţilor Guvernului, sunt renunţarea la creşterea impozitării salariului de bază şi renunţarea la decizia de a elimina sporurile pentru condiţiile de muncă - această măsură ar determina o scădere medie a veniturilor cu 40 la sută.


Angajaţii de la Ambulanţă PROTESTEAZĂ | Timp de o oră, joi, 28 septembrie, angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi au protestat în curtea instituţiei, nemulţumiţi atât de condiţiile de muncă, cât şi de prevederile legii salarizării.

Angajaţii sunt supăraţi că vor rămâne şi fără sporuri, în condiţiile în care sunt obligaţi să lucreze peste program, pentru că nu există personal suficient, dar şi că trebuie să meargă la cazurile medicale cu autospeciale vechi şi depăşite. „Protestăm, pentru că o să ni se taie din sporuri, nu avem maşini, nu avem personal suficient. Acoperim un judeţ întreg cu doar câteva maşini”, ne-a spus Ionuţ Arvinte.

La protest au participat doar angajaţii care erau liberi, astfel încât bolnavii să nu aibă de suferit. „De fapt, protestăm nu doar pentru drepturile noastre, ci şi pentru drepturile cetăţenilor acestei ţări. Nu cerem doar drepturi salariale, cerem maşini de ambulanţă, bune, sigure, care să poată transporta pacienţi în siguranţă la spital. Vrem mai mult personal pentru a avea echipaje suficiente să facem faţă tuturor solicitărilor”, ne-a explicat Constantin Şandru, liderul de sindicat de la Serviciul de Ambulanţă Galaţi.

Discriminare între colegi

Pe lângă faptul că există posibilitatea ca asistentele, medicii şi ambulanţierii să rămână fără sporuri, aceştia sunt obligaţi să lucreze peste program, dar şi cu maşini puţine. „Pe judeţul Galaţi sunt 50 de ambulanţe în total, dintre care 17 sunt în service şi patru sunt stocate. Deci sunt 29 de ambulanţe funcţionale la nivel de judeţ. Pe staţia centrală sunt, pe o tură de 12 ore, şapte echipaje tip B, două echipaje de tip A şi un echipaj de tip C, cu medic. Asta în teorie, pentru că din cele şapte B-uri, care sunt echipaje formate din ambulanţier şi asistent, unul sau două pleacă zilnic la centrele universitare, Iaşi sau Bucureşti. Adică, rămânem cu cinci ambulanţe de tip B, care să deservească aproximativ 300.000 de oameni. Deci la 60.000 de locuitori o ambulanţă, ceea ce e foarte puţin”, a completat Constantin Şandru.

„Noi ne-am dat silinţa să vă ajutăm pe fiecare în parte cu cele cinci echipaje pe care le avem, de când s-au făcut angajări. Am lucrat şi în două sau trei echipaje”, ne-a declarat Otilia Arvinte.

Orele făcute suplimentar duc însă la epuizarea fizică a personalului de la ambulanţă, care riscă să primească salarii mai mici, după ce legea salarizării va intra în vigoare. Mai mult, actul normativ face o diferenţiere între cadrele medicale şi ambulanţieri. „Noua lege a salarizării are prevederi ciudate. Un echipaj de ambulanţă este format din trei persoane: medic, asistent şi ambulanţier. În lege se fac diferenţieri foarte mari, în sensul că promisa creştere salarială de la 1 martie 2018 se va aplica doar medicilor şi asistenţilor. Ambulanţierii rămân la creşterea de 25 la sută pe care o ia toată lumea. Nu este normal, se face o discriminare faţă de ei. Medicul şi asistentul nu pot ajunge la caz fără ambulanţier, cum nici ambulanţeirul, dacă se duce singur, nu poate rezolva cazul. Dacă se trec contribuţiile de la angajator la salariat, va fi o scădere salarială şi nu o creştere. Nimeni nu ştie cum va fi aplicată legea. Regulamentul de sporuri prevede că maximul este de 30 la sută, dar la sporuri sunt trecute şi bonurile de masă, tichetele de vacanţă, pe care nu le-a văzut nimeni. În aceste condiţii sunt convins că personalul medical va migra spre spitalele private, către alte ţări sau chiar spre spital, unde condiţiile nu se compară cu cele de la ambulanţă: viscol, caniculă”, a conchis liderul de sindicat.

Foto: Marius Negri


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12899

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48